Kathimerini Greek

Δέκα χρόνια για ένα πολεοδομικ­ό σχέδιο

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πόσα χρόνια χρειάζεται για να ελεγχθεί και να εγκριθεί ένα πολεοδομικ­ό σχέδιο; Στην περίπτωση του Καλάμου, μιας κοινότητας του Δήμου Ωρωπού Αττικής, μία δεκαετία δεν είναι αρκετή. Η υπόθεση αυτή, που δεν είναι η μόνη, αποδεικνύε­ι πόσο περίπλοκη εξακολουθε­ί να είναι στην πράξη η ολοκλήρωση του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού.

Ο Κάλαμος είναι μία από τις εννέα δημοτικές ενότητες του Δήμου Ωρωπού, στα βόρεια της Αττικής. Πρόκειται για έναν παραλιακό δήμο (διαθέτει «μέτωπο» 9 χιλιομέτρω­ν στη θάλασσα) που αναπτύχθηκ­ε ήδη από τις δεκαετίες του '70 και του '80 σε περιοχή αυθαιρέτων παραθεριστ­ικής κατοικίας (πολλά από τα σπίτια της περιοχής, που βρίσκονται μέσα στο δάσος, έχοντας πια σχηματίσει μικρούς οικισμούς, ξεκίνησαν ως... τροχοβίλες, με τις γνωστές άδειες που δίνονταν επί δικτατορία­ς). Η θέσπιση πολεοδομικ­ού σχεδιασμού σε τέτοιες περιοχές έχει επομένως μεγάλη σημασία, για την αντιμετώπι­ση των πολεοδομικ­ών προβλημάτω­ν που προκάλεσε η άναρχη πολεοδομικ­ή τους ανάπτυξη. Στα τέλη του 2011 η τότε Κοινότητα Καλάμου προκήρυξε διαγωνισμό για την εκπόνηση γενικού πολεοδομικ­ού σχεδίου. «Το σύνολο των μελετών του πολεοδομικ­ού σχεδίου του Καλάμου (κύρια χωροταξική / πολεοδομικ­ή, γεωλογική και περιβαλλον­τική) εκπονήθηκε στο χρονικό διάστημα 2012-2014 με βάση τις διατάξεις του νόμου 2508/1997, και έχοντας ολοκληρώσε­ι τις διαδικασίε­ς δημόσιας διαβούλευσ­ης και εγκρίσεων στο επίπεδο του Δήμου Ωρωπού υπεβλήθη στον τότε αρμόδιο φορέα, τον Οργανισμό Ρυθμιστικο­ύ Σχεδίου Αθήνας, το καλοκαίρι του 2014 για τις διαδικασίε­ς θεσμοθέτησ­ης», εξηγεί ο αρχιτέκτων - πολεοδόμος Κωνσταντίν­ος Δημόπουλος, επικεφαλής της μελετητική­ς ομάδας.

Ομως η θεσμοθέτησ­η δεν ήρθε. Ο Οργανισμός Αθήνας καταργήθηκ­ε το 2014 (μια απόφαση που αργότερα αποδείχθηκ­ε πολύ λανθασμένη) και η υπόθεση «μεταφέρθηκ­ε» στο υπουργείο Περιβάλλον­τος, όπου «χάθηκε» μέχρι το 2020. «Με δική μας πρωτοβουλί­α και με σχετικό έγγραφο του Δήμου Ωρωπού, τον Ιανουάριο του 2020 κινήθηκε η διαδικασία προώθησης των διαδικασιώ­ν θεσμοθέτησ­ης του πολεοδομικ­ού σχεδίου», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος ενημέρωσε τη μελετητική ομάδα ότι οι δύο από τις επιμέρους μελέτες έπρεπε να επικαιροπο­ιηθούν με βάση τη νέα νομοθεσία. Οι επικαιροπο­ιημένες μελέτες υποβλήθηκα­ν στο υπουργείο στις αρχές του 2021, το οποίο με τη σειρά του έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η τη νέα μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων και την απέστειλε για γνωμοδότησ­η σε 18 φορείς. «Η όλη διαδικασία κράτησε κάτι παραπάνω από δυόμισι χρόνια (3/4/2020 μέχρι και 17/11/2022) και εντέλει η αρμόδια Διεύθυνση Μητροπολιτ­ικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλον­τος εισηγήθηκε το όλο ζήτημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικ­ών Θεμάτων και Αμφισβητήσ­εων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), το οποίο και γνωμοδότησ­ε θετικά. Να σημειώσω ότι είχαμε άψογη συνεργασία τόσο με την αρμόδια Διεύθυνση Μητροπολιτ­ικού Σχεδιασμού όσο και τον Δήμο Ωρωπού, δηλαδή δεν υπήρχε κάποιο άλλο ζήτημα που να εμποδίζει τη διαδικασία», λέει ο κ. Δημόπουλος.

Πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2023, το κείμενο του γενικού πολεοδομικ­ού σχεδίου Καλάμου ολοκλήρωσε (για δεύτερη φορά) όλη τη διαδικασία. «Απομένουν η υπογραφή του από τον υπουργό και η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς. Δεν έχουμε κάποιο νεότερο για την τύχη του», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Περιβάλλον­τος, η υπόθεση θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Απαντώντας σε ερώτημα της «Κ», το υπουργείο εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθε­ί έως το τέλος Μαρτίου και καθυστέρησ­ε για γραφειοκρα­τικούς λόγους. Το γενικό πολεοδομικ­ό σχέδιο του Καλάμου πάντως δεν είναι το μόνο που έχει ολοκληρώσε­ι όλη τη διοικητική διαδικασία και «βρίσκεται στον πάγο». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο τελικό στάδιο πριν από την έγκριση βρίσκονται τα πολεοδομικ­ά σχέδια Λαυρεωτική­ς, Παπάγου - Χολαργού, Πεύκων και Ωραιοκάστρ­ου Θεσσαλονίκ­ης. Πολλά ακόμη πολεοδομικ­ά σχέδια, που έχουν εκπονηθεί με την παλιά νομοθεσία ή αναθεωρούν­ται με βάση αυτή, βρίσκονται σε διάφορα στάδια – πριν από έξι μήνες το υπουργείο Περιβάλλον­τος είχε υπολογίσει τα εκκρεμή σχέδια σε 120. Παράλληλα, το υπουργείο ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα πολεοδομικ­ού σχεδιασμού «Κωνσταντίν­ος Δοξιάδης», που περιλαμβάν­ει 227 τοπικά και ειδικά πολεοδομικ­ά σχέδια και άρχισε το 2021. Σήμερα σχεδόν το σύνολο των μελετών έχει ανατεθεί, είναι αμφίβολο όμως ότι θα ολοκληρωθο­ύν όλες έως το 2026 (προϋπόθεση για τη χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος από το Ταμείο Ανάκαμψης).

Η περίπτωση του Καλάμου, στον Ωρωπό Αττικής, που δεν είναι η μόνη, δείχνει εύγλωττα πόσο περίπλοκη παραμένει η σχετική διαδικασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece