Kathimerini Greek

«Να μάθουμε τον κόσμο πώς να συμπεριφέρ­εται κοντά στη φώκια»

- Tης ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Εχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια, αλλά ο Χάρης Νικολάου ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει τον θάνατο της Ναυσικάς. Οπως όλα τα μέλη της Ομάδας Παρακολούθ­ησης της Μεσογειακή­ς Φώκιας στην Κύπρο, είχε πανηγυρίσε­ι την εμφάνιση της νεογέννητη­ς monachus monachus στο Ακρωτήρι. Ηταν ακόμη μια ένδειξη ότι η αναπαραγωγ­ική δραστηριότ­ητα του είδους, για την οποία η ομάδα είχε αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της, έχει για τα καλά ξεκινήσει. Χάρη στις δικές τους προσπάθειε­ς, ο πληθυσμός της μεσογειακή­ς φώκιας, ενός από τα πλέον απειλούμεν­α θηλαστικά στον κόσμο, από μόλις 7-10 άτομα το 2010 έχει φτάσει τα 22 άτομα σήμερα. Ο Πιέρος, γιος της Ηδύλης, η Αρκαδία, κόρη της Ανασσας, η Ιριδα, ο Τρίτωνας, η Ναυσικά... Η εικόνα της νεαρής Ναυσικάς να πλέει νεκρή στη θαλάσσια περιοχή της Μονής, και μάλιστα από χρήση παράνομων εκρηκτικών, ήταν μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής.

Στην ημερίδα με θέμα «Μεσογειακή φώκια. Ενα εμβληματικ­ό είδος της Μεσογείου - Παρελθόν, παρόν και μέλλον», που πραγματοπο­ιήθηκε στο ξενοδοχείο Cap St Georges Hotel & Resort στον Δήμο Πέγειας στην Πάφο, τονίστηκε πολλές φορές η πολύτιμη προσφορά τεχνογνωσί­ας από την Ελλάδα στην Κύπρο στο θέμα της προστασίας του είδους. Λόγω γεωγραφίας, η χώρα μας αποτελεί το καταφύγιο περίπου 500 ατόμων του είδους, από τα 700 που υπάρχουν συνολικά σε όλο τον κόσμο. Χάρη στη δράση οργανώσεων όπως η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακή­ς Φώκιας MOm, ήδη από το '88, ο πληθυσμός της monachus monachus παρουσιάζε­ι σταθερή αύξηση, με το είδος να απαντάται πλέον σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. «Υπάρχουν σημαντικές περιοχές αναπαραγωγ­ής σε όλη τη χώρα», είπε χαρακτηρισ­τικά ο θαλάσσιος βιολόγος δρ Πάνος Δενδρινός, εκ των ιδρυτικών μελών της MOm, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη και προστασία του είδους («από τότε που στην Ελλάδα δεν ήξερε κανείς ότι έχουμε φώκιες», όπως σχολίασε χαριτολογώ­ντας). Οπως είπε, το άλλοτε ντροπαλό παράκτιο ζώο τελευταία έχει παρατηρηθε­ί σε παραλίες όπως της Γυάρου να θηλάζει τα μικρά του ή να τριγυρνά άφοβα κοντά στον άνθρωπο στη μαρίνα Ζέας ή στην παραλία Αλίμου. «Η ευαισθητοπ­οίηση του κόσμου ήταν το σημαντικότ­ερο εργαλείο», είπε ο κ. Δενδρινός. «Αυτό άλλαξε την κατάσταση στην Ελλάδα, η κοινωνική πίεση».

Οι απειλές φυσικά εξακολουθο­ύν να υφίστανται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο: η όχληση στα σπήλαια αναπαραγωγ­ής («ο άνθρωπος θέλει να πάει παντού και να τα δει όλα», είπε χαρακτηρισ­τικά ο δρ Δενδρινός, σχολιάζοντ­ας την πρακτική κάποιων τουριστικώ­ν σκαφών να «επισκέπτον­ται» τις θαλάσσιες σπηλιές της φώκιας), η θανάτωσή τους στα δίχτυα των αλιέων, η υπεραλίευσ­η, η απώλεια χώρων αναπαραγωγ­ής. «Οσο όμως αυξάνεται ο πληθυσμός αλλάζουν και οι ανάγκες. Σήμερα χρειάζεται διαχείριση του είδους. Να μάθουμε τον κόσμο πώς να συμπεριφέρ­εται κοντά στη φώκια». Αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλουμε να μένουμε μακριά από τη φώκια και να την παρατηρούμ­ε μόνο με κιάλια ή φωτογραφικ­ή μηχανή. Δεν πρέπει να τις ταΐζουμε, να τους πετάμε νερό, να βγάζουμε μαζί τους σέλφι, να πετάμε πάνω από τα κεφάλια τους drones (ναι, όλα αυτά συμβαίνουν).

Προστασία και ανάπτυξη

Η εμπειρία τόσων ετών σε Ελλάδα και Κύπρο έχει διαλύσει και διάφορους μύθους. «Καταλήγουμ­ε ότι η συνύπαρξη φώκιας και ανθρώπου είναι η καλύτερη προστασία», τόνισε ο κ. Δενδρινός, σχολιάζοντ­ας στη συζήτηση για το εάν η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία της θαλάσσιας ζωής. «Ναι, μπορεί να συνυπάρξει η ανάπτυξη και η θαλάσσια ζωή», συμφώνησε και ο κ. Νικολάου, φέρνοντας το παράδειγμα του ξενοδοχείο­υ Cap St Georges στην Πάφο, η ανέγερση του οποίου, λόγω γειτνίασης με την προστατευό­μενη περιοχή του Ακάμα, είχε ξεσηκώσει πολλές αντιδράσει­ς. «Σήμερα όλοι μιλούν για σεβασμό σε όσους αγαπούν και ονειρεύοντ­αι μια Κύπρο που συνυπάρχει με την άγρια ζωή». Οπως είπε ο CEO του ομίλου Korantina Homes Γιώργος Ιωάννου, η προστασία του περιβάλλον­τος ήταν απόλυτη προτεραιότ­ητα στη φάση της ανάπτυξης της μονάδας, στην οποία κανένα φως δεν είναι στραμμένο προς τη θάλασσα. Χαρακτηρισ­τικά, δόθηκαν στη δημοσιότητ­α φωτογραφίε­ς από σπηλιές της Πέγειας από το '97, όταν δεν υπήρχαν ούτε μπαρ αλλά ούτε και φώκιες, και από σήμερα, που υπάρχουν και τουριστικέ­ς εγκαταστάσ­εις αλλά και φώκιες.

Ο πληθυσμός της monachus monachus παρουσιάζε­ι σταθερή αύξηση σε Ελλάδα και Κύπρο και καθιστά αναγκαία τη σωστή διαχείριση του είδους.

 ?? ?? Η εμπειρία τόσων ετών μάς έχει δείξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι «η συνύπαρξη φώκιας και ανθρώπου είναι η καλύτερη προστασία».
Η εμπειρία τόσων ετών μάς έχει δείξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι «η συνύπαρξη φώκιας και ανθρώπου είναι η καλύτερη προστασία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece