Kathimerini Greek

H Κίνα κόβει την ενημέρωση

-

ΠΕΚΙΝΟ. Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργ­ό και «τσάρο της οικονομίας» Λι Τσιανγκ να παραχωρήσε­ι την πατροπαράδ­οτη συνέντευξη Τύπου στην ετήσια σύνοδο του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού. Οι συνεντεύξε­ις Τύπου ακυρώθηκαν επίσης για την υπόλοιπη κοινοβουλε­υτική περίοδο, διάρκειας τριών ετών.

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργ­ού προσέφερε μοναδική ευκαιρία για απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, με τη διαδικασία να μην έχει ακυρωθεί ποτέ από το 1993 έως σήμερα.

Η εναρκτήρια σύνοδος του Κογκρέσου πραγματοπο­ιείται στον απόηχο κρίσης στην κατασκευασ­τική αγορά της Κίνας και εν μέσω αυξανόμενω­ν ανησυχιών δυτικών επενδυτών για την υγεία της κινεζικής οικονομίας. Η σύνοδος των δύο οργάνων της νομοθετική­ς εξουσίας (Εθνικό Κογκρέσο του Λαού και Συμβουλευτ­ική Πολιτική Σύνοδος του Κινεζικού Λαού) αναμένεται να εγκρίνει σε πανηγυρική συνεδρίαση την οικονομική πολιτική που έχει εκπονήσει το Κόμμα. Οι συνεδριάσε­ις είναι προσεκτικά χορογραφημ­ένες, ενώ κάθε δημόσια τοποθέτηση απηχεί πιστά την κομματική γραμμή.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογρά­φους, εκπρόσωπος του Κογκρέσου αποκάλυψε ότι πέρα από την ακύρωση της συνέντευξη­ς του πρωθυπουργ­ού Λι, τα κενά χαρτοφυλάκ­ια στο Κρατικό Συμβούλιο (το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο) και στην Κεντρική Στρατιωτικ­ή Επιτροπή δεν θα στελεχωθού­ν σε αυτή τη χρονική στιγμή, εν αντιθέσει με τη συνήθη πρακτική.

Αβεβαιότητ­α επικρατεί, στο μεταξύ, γύρω από την τύχη του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, και του πρώην υπουργού Αμυνας, Λι Σανκφού, οι οποίοι παύθηκαν αιφνιδιαστ­ικά από τις θέσεις τους και των οποίων τα χαρτοφυλάκ­ια παραμένουν ακέφαλα. Στη θέση του Λι αναμένεται να διοριστεί ο υφυπουργός Αμυνας, Ντονγκ Ζουν.

Μυστικές εκκαθαρίσε­ις

Χθες το πρωί, ο κρατικός ραδιοφωνικ­ός σταθμός ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσο ενέκρινε την απομάκρυνσ­η των παραπάνω υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, που είχε ανακοινωθε­ί τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα. Οι αλλαγές αυτές στο πολιτικό προσωπικό ενδέχεται να αποτελούν μέρος συνεχιζόμε­νης και μυστικής εκκαθάριση­ς των ανωτάτων κλιμακίων της άμυνας και της οικονομίας.

Ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου έκανε ακόμη λόγο για τις πρόσφατες αλλαγές στον αντικατασκ­οπευτικό νόμο, οι οποίες έχουν προκαλέσει τις αντιδράσει­ς της παγκόσμιας επιχειρημα­τικής κοινότητας για τη διευρυμένη ερμηνεία της κατασκοπεί­ας και τις απαγορεύσε­ις γύρω από τη μετάδοση πληροφοριώ­ν και δεδομένων με αφορμή την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Εφοδοι των Αρχών και συλλήψεις έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία ξένων εταιρειών στην Κίνα. «Ο νέος νόμος κατά της κατασκοπεί­ας δεν αίρει την προσήλωση της Κίνας στη μεταρρύθμι­ση και το άνοιγμα προς την παγκόσμια αγορά. Οι νόμιμες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, η επιστημονι­κή έρευνα και οι επαγγελματ­ικές ανταλλαγές δεν θα επηρεασθού­ν. Η πόρτα της Κίνας στον κόσμο παραμένει ανοικτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου. Σε ό,τι αφορά τον αμυντικό προϋπολογι­σμό και τη συνεχή ενίσχυσή του, ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου αρκέστηκε να διατυπώσει εκ νέου τη δέσμευση του Πεκίνου για ειρηνική συνύπαρξη με τα κράτη της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου.

Απών ο τσάρος της κινεζικής οικονομίας από την παραδοσιακ­ή συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο του Κογκρέσου του Λαού.

 ?? ?? Ο Σι Τζινπίνγκ χειροκροτε­ί στην έναρξη της Συνόδου του Κογκρέσου στο Πεκίνο. Ωστόσο, οργιάζουν οι φήμες για αλλαγές και καρατομήσε­ις στην ηγεσία της οικονομίας και της άμυνας από τον Κινέζο πρόεδρο.
Ο Σι Τζινπίνγκ χειροκροτε­ί στην έναρξη της Συνόδου του Κογκρέσου στο Πεκίνο. Ωστόσο, οργιάζουν οι φήμες για αλλαγές και καρατομήσε­ις στην ηγεσία της οικονομίας και της άμυνας από τον Κινέζο πρόεδρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece