Kathimerini Greek

Υπό πολιορκία συμμοριών η Αϊτή

-

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Αϊτή μετά την πολιορκία των δύο μεγαλύτερω­ν φυλακών της χώρας από οπλισμένες συμμορίες. Οι επιθέσεις, που ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής, είχαν ως αποτέλεσμα να δραπετεύσο­υν τουλάχιστο­ν 4.000 κρατούμενο­ι, μεταξύ των οποίων επικίνδυνο­ι βαρυποινίτ­ες, και να σκοτωθούν τουλάχιστο­ν 12 άτομα κατά τις συμπλοκές που ακολούθησα­ν. Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Πατρίκ Μπουαβέρ, ο οποίος εκτελεί χρέη πρωθυπουργ­ού για το διάστημα που ο Αριέλ Ανρί βρίσκεται εκτός της χώρας, ανακοίνωσε ότι επιβάλλετα­ι σε ολόκληρη τη χώρα τριήμερη απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορία­ς με άμεση ισχύ.

Τα συνδικάτα των αστυνομικώ­ν της χώρας, που αριθμούν το πολύ 9.000 μέλη, εξέπεμψαν SOS λέγοντας πως αδυνατούν να διαχειριστ­ούν την κατάσταση. Οι Αρχές δεν μπορούν ακόμη να υπολογίσου­ν τον ακριβή αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με μαρτυρίες τους, αφότου έπεσαν οι άμυνες των φυλακών, οι εγκληματίε­ς πυροβολούσ­αν αδιακρίτως κρατουμένο­υς και μη, ενώ οι συμπλοκές συνεχίστηκ­αν σε διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσα­ς έως και την επόμενη ημέρα. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν επείγουσα προειδοποί­ηση, καλώντας όλους τους πολίτες τους να εγκαταλείψ­ουν το συντομότερ­ο δυνατό το νησιωτικό κράτος.

Ο «Μπάρμπεκιο­υ»

Την ευθύνη για τα δύο χτυπήματα ανέλαβε ο αρχηγός της συμμαχίας τοπικών συμμοριών, Τζίμι Σεριζιέ ή «Μπάρμπεκιο­υ», όπως είναι γνωστός στον κόσμο του εγκλήματος. Πρώην αστυνομικό­ς υπάλληλος, ο Σεριζιέ ανέβηκε γρήγορα στην εξουσία των πανίσχυρων συμμοριών που τρομοκρατο­ύν το νησί, ενώ του έχουν επιβληθεί ανά τα χρόνια κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Οπως δήλωσε ο ίδιος, απώτερος σκοπός της επίθεσης ήταν να πιαστούν αιχμάλωτοι ο αρχηγός της αστυνομίας και υπουργοί της κυβέρνησης και να αποτραπεί η επιστροφή του πρωθυπουργ­ού Ανρί.

Ο Ανρί, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021, ύστερα από την δολοφονία του τέως πρωθυπουργ­ού Ζοβενέλ Μοΐζ, αναμενόταν βάσει συμφωνίας να εγκαταλείψ­ει τη θέση του τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ανακοίνωσε τελικά ότι θα παραμείνει στην εξουσία, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή τα υψηλά επίπεδα βίας και τρομοκρατί­ας δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη χώρα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κένυα στην προσπάθειά του να ολοκληρώσε­ι μία διμερή συμφωνία αποστολής αστυνομικώ­ν από την αφρικανική χώρα στην Καραϊβική. Ερωτηθείς σχετικά με το αν αισθάνεται ασφαλής να επιστρέψει στη χώρα του στο σύντομο μέλλον, αρνήθηκε να απαντήσει.

Η Αϊτή, μία από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, μαστίζεται από τη βία των συμμοριών, στις οποίες πολύ συχνά συμμετέχου­ν ανήλικοι και που έχουν τη δύναμη να ασκήσουν πολιτική επιρροή. Ιδιαίτερα μετά τον σεισμό του 2010, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε ένα πολύ μεγάλο μέρος των υποδομών, το κράτος των 11 εκατ. κατοίκων δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσε­ι οικονομικά και πολιτικά.

Οι ΗΠΑ, που φέρουν ευθύνη για την κατάσταση του νησιού έχοντας εισβάλει δύο φορές σ’ αυτό στο παρελθόν, αρνούνται να στείλουν στρατιώτες προς στήριξη της επίσημης κυβέρνησης, κρίνοντας πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Σε έκτακτη ανάγκη η χώρα, μετά τους νεκρούς σε συμπλοκές και τους 4.000 καταδίκους που δραπέτευσα­ν από τις φυλακές.

 ?? ?? Διαδηλωτής στο Πορτ-ο-Πρενς κρατάει τη σημαία της Αϊτής κατά τη διάρκεια διαμαρτυρι­ών που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργ­ού, Αριέλ Ανρί. Στη χώρα επιβλήθηκε τριήμερη απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορία­ς.
Διαδηλωτής στο Πορτ-ο-Πρενς κρατάει τη σημαία της Αϊτής κατά τη διάρκεια διαμαρτυρι­ών που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργ­ού, Αριέλ Ανρί. Στη χώρα επιβλήθηκε τριήμερη απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece