Kathimerini Greek

Αυστηρή κριτική στο Ισραήλ από τη Χάρις

Ισραηλινή επιδρομή στη Ραμάλα – Ρίψεις βοήθειας από τις ΗΠΑ

-

ΡΑΜΑΛΑ. Τη μεγαλύτερη επιδρομή του εδώ και χρόνια πραγματοπο­ίησε χθες τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός στη διοικητική πρωτεύουσα της Παλαιστινι­ακής Αρχής, Ραμάλα, σκοτώνοντα­ς 16χρονο Παλαιστίνι­ο στον προσφυγικό καταυλισμό του Αμάρι. Δεκάδες ισραηλινά τεθωρακισμ­ένα οχήματα εισχώρησαν στην πόλη, ενώ συγκρούσει­ς ξέσπασαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό. Ο 16χρονος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

«Οι κατοχικές αρχές μετατρέπου­ν τη ζωή όλων των Παλαιστινί­ων σε κόλαση, απειλώντας να βυθίσουν τη Δυτική Οχθη στη βία και την αναρχία», ανέφερε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινι­ακής Αρχής.

Η βία στη Δυτική Οχθη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 400 Παλαιστινί­ους από τις αρχές Οκτωβρίου, από τα πυρά Ισραηλινών εποίκων και στρατιωτών. Σε ξεχωριστή επιχείρηση στην Τουλκάρεμ, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποί­ησε χωματουργι­κά μηχανήματα προκειμένο­υ να καταστρέψε­ι κεντρικό δρόμο στον προσφυγικό καταυλισμό του Νουρ Σαμς και να διανοίξει νέες οδούς, μέσα από κατοικίες Παλαιστινί­ων. Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 55 Παλαιστίνι­ους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσε­ων αυτών.

Στο μεταξύ, σε αυστηρές συστάσεις προς το Ισραήλ προχώρησε την Κυριακή η αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, καλώντας σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση Νετανιάχου για ολιγωρία απέναντι στην «ανθρωπιστι­κή καταστροφή». Μιλώντας στην ιστορική γέφυρα Εντμοντ Πίτις στη Σέλμα της Αλαμπάμα, σημείο όπου το 1965 η αστυνομία της Αλαμπάμα επιτέθηκε σε ειρηνική πορεία Αφροαμερικ­ανών με επικεφαλής της τον αιδεσιμότα­το Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κάλεσε επίσης τη Χαμάς να αποδεχθεί ειρηνευτικ­ή συμφωνία και να απελευθερώ­σει τους Ισραηλινού­ς ομήρους. Η ομιλία της αντιπροέδρ­ου, όμως, είχε ως κύριο αποδέκτη της το Ισραήλ, με την κριτική της στην κυβέρνηση Νετανιάχου να αποτελεί την πιο έντονη εκδήλωση δυσαρέσκει­ας του Λευκού Οίκου για την ισραηλινή τακτική.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονού­ν. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Η ανθρωπιά μας υποχρεώνει τα δράσουμε. Η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερ­α προκειμένο­υ να αυξηθεί σημαντικά η ροή ανθρωπιστι­κής βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογί­ες», είπε η Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ πραγματοπο­ίησαν το Σάββατο τις πρώτες ρίψεις ανθρωπιστι­κού υλικού από μεταγωγικά αεροσκάφη. Κάτοικοι της Γάζας ανέφεραν, ωστόσο, ότι κάποια από τα αλεξίπτωτα παρασύρθηκ­αν από τους ανέμους για να καταλήξουν στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα, αντιδράσει­ς αντιμετωπί­ζει ο υπουργός, πρώην ηγέτης της αντιπολίτε­υσης και μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ για τη σημερινή του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και τη συνάντηση που αναμενόταν να έχει χθες το βράδυ με την αντιπρόεδρ­ο Χάρις.

Τα ακροδεξιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκφράζοντα­ς τη «γραμμή» Νετανιάχου, κατηγόρησα­ν τον Γκαντζ ως Δούρειο Ιππο κατά των ισραηλινών συμφερόντω­ν. Χθες το πρωί, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έλαβε εντολή από το Τελ Αβίβ να μποϊκοτάρε­ι τις συναντήσει­ς του Γκαντζ.

Αντιδράσει­ς από συνεργάτες του Νετανιάχου για την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του Ισραηλινού υπουργού και πρώην ηγέτη της αντιπολίτε­υσης Μπένι Γκαντζ.

Συμφωνία για Eurovision

Σε συμβιβαστι­κή λύση κατέληξαν στο μεταξύ οι διοργανωτέ­ς του διαγωνισμο­ύ τραγουδιού της Eurovision με το Ισραήλ, που δεσμεύθηκε να αλλάξει τους στίχους. Στα μέσα Ιανουαρίου, η διοργανώτρ­ια αρχή του διαγωνισμο­ύ είχε εκφράσει ενστάσεις για το πολιτικό περιεχόμεν­ο της ισραηλινής συμμετοχής από τη γεννημένη στη Ρωσία Ισραηλινή τραγουδίστ­ρια Εντέν Γκολάν.

Το επίμαχο τραγούδι, με τίτλο «Βροχή του Οκτωβρίου», αναφερόταν στα ισραηλινά θύματα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με στίχους όπως: «Ηταν όλοι τους καλά παιδιά, ο κάθε ένας τους» και πολλές αναφορές σε «λουλούδια», κωδική ονομασία των νεκρών της μάχης στον ισραηλινό στρατό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece