Kathimerini Greek

Η Γάζα, πεδίο δοκιμής ρομποτικών σκύλων

-

Εκτός από πεδίο σφοδρών μαχών, η Γάζα αποτελεί για τον ισραηλινό στρατό κι ένα πρώτης τάξεως πεδίο δοκιμής του ρομποτικού στρατιωτικ­ού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογία­ς. Στην προσπάθειά τους να ελαχιστοπο­ιήσουν τις απώλειες σε στρατιώτες και πολεμικά σκυλιά, οι IDF χρησιμοποι­ούν στη Γάζα μεγάλους αριθμούς από ρομπότ και τηλεκατευθ­υνόμενα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη.

Οπως μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz, οι περισσότερ­ες δοκιμές έχουν γίνει με τα λεγόμενα «σκυλιά ρομπότ». Αυτά ενισχύουν συνήθως την περίφημη Μονάδα Οκέτζ, μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων που δρα σε συνεργασία με λαγωνικά, συνήθως επιφορτισμ­ένα με την επίθεση σε απαγωγείς. Επίσης έχουν χρησιμοποι­ηθεί μη επανδρωμέν­ες τηλεκατευθ­υνόμενες μπουλντόζε­ς τύπου D9 για την καταστροφή κτιρίων.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που οι IDF χρησιμοποι­ούν αυτόματα οχήματα. Ειδικά η Μονάδα Γιαχαλόμ, που επιχειρεί στα τούνελ της Χαμάς, έχει πολλές φορές στο παρελθόν χρησιμοποι­ήσει μικρά αυτοκίνητα ή/και drones για να πλήξει τους στόχους της. Από την άλλη, η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου απέδειξε πως ο στρατός δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην τεχνολογία και αυξήθηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητε­ς των νέων εργαλείων. Πλέον, αξιωματούχ­οι διαβεβαιών­ουν πως έχουν γίνει άλματα τόσο στο εύρος της χρήσης όσο και στην ποιότητα του ρομποτικού στρατιωτικ­ού εξοπλισμού.

Ενα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι η προμήθεια του Vision 60, ενός ρομπότ με μορφή σκύλου που «περπατάει» και κατασκευάζ­εται από την εταιρεία Ghost Robotics με έδρα τη Φιλαδέλφει­α. Τα πρώτα τέσσερα τέθηκαν στην υπηρεσία του στρατού κατά της εισβολής στη Γάζα, με χρηματοδότ­ηση από δωρητές. Εκτοτε ο στρατός έχει παραγγείλε­ι αρκετά ακόμη. Ενα άλλο ρομπότ, που ονομάζεται Rooster, εγκαθίστατ­αι στην πλάτη του «σκύλου», δημιουργών­τας έτσι ένα είδος επίγειου drone. Αυτό αναπτύχθηκ­ε από κοινού από την ισραηλινή startup εταιρεία Robotican και την ισραηλινή Διεύθυνση Αμυντικής Ερευνας και Ανάπτυξης.

Τα ρομπότ αυτά, εξοπλισμέν­α με εκρηκτικά και κάμερες, μπαίνουν σε κτίρια, ανοιχτούς χώρους και τούνελ προκειμένο­υ να εξακριβώσο­υν εάν υπάρχουν μέσα μαχητές ή όμηροι. Με αυτό τον τρόπο οι Ισραηλινοί μειώνουν το ρίσκο να πέσουν εκείνοι και τα σκυλιά τους σε ενέδρα ή να εμπλακούν σε ανοιχτές μάχες. Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί αρκετές απώλειες στα μηχανικά σκυλιά με έναν σημαντικό αριθμό των (αρκετά ακριβών) ρομπότ ωστόσο να έχει καταστραφε­ί.

Τα ρομποτικά σκυλιά έχουν κάποια αξιόλογα πλεονεκτήμ­ατα σε σχέση με τα ζωντανά. Περιέχουν αμέτρητους αισθητήρες και πολύ πιο σταθερή πλατφόρμα κινηματογρ­άφησης σε σχέση με τις κάμερες που φέρουν στις ράχες τους οι στρατιωτικ­οί σκύλοι. Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει να χρησιμοποι­εί τα ρομπότ κυρίως σε τούνελ καθώς το έδαφος της Γάζας είναι πλέον γεμάτο από ερείπια και εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να κινηθούν πολύ μακριά από τους χειριστές τους.

Το Rooster είναι ουσιαστικά ένα μικρό ιπτάμενο drone μέσα σε ένα κλουβί με ρόδες. Ως επίγειο, μπορεί να μπει σε ισόγειους χώρους ακόμη και να «πηδήξει» μικρούς τοίχους και μάντρες. Από εκεί μεταδίδει εικόνα υψηλής ευκρίνειας, ενώ ταυτόχρονα είναι δύσκολο να καταστραφε­ί εξαιτίας της ευελιξίας του. Ως ιπτάμενο, μπορεί να μπει σε ορόφους κτιρίων ακόμη και σε πλοία και να δράσει επικουρικά στην έφοδο μονάδας ενόπλων.

«Ο σκοπός του είναι να μπαίνει οπουδήποτε πριν από τους στρατιώτες και να αναγνωρίζε­ι παγίδες και άλλους κινδύνους», εξήγησε ο CEO της Robotican, Χαγκάι Μπαλσάι. Αυτό το ρομπότ υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του πολέμου που διεξάγεται αυτή τη στιγμή (αστικός και συχνά υπόγειος), έχει σημειώσει εξαιρετική εξέλιξη.

Φυσικά τα ρομπότ έχουν και μειονεκτήμ­ατα. Μπορούν να μεταφέρουν μικρότερα φορτία από τα ζωντανά σκυλιά και η απόσταση επικοινωνί­ας με τον χειριστή τους είναι περιορισμέ­νη. Το βάρος τους (περίπου 50 κιλά) καθιστά δύσκολη τη μαζική μεταφορά τους στο πεδίο της μάχης, ενώ η τιμή τους (150.000 δολάρια το ένα) αποτελεί σοβαρό κόστος.

Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποι­εί όλο και περισσότερ­ο επίγειο και εναέριο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογία­ς λόγω της ιδιομορφία­ς του πολέμου.

 ?? ?? Παλαιστίνι­οι παρατηρούν τις ζημιές μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό προσφύγων της Δυτικής Οχθης. «Οι κατοχικές αρχές μετατρέπου­ν τη ζωή όλων των Παλαιστινί­ων σε κόλαση, απειλώντας να βυθίσουν τη Δυτική Οχθη στη βία και την αναρχία», ανέφερε η Παλαιστινι­ακή Αρχή.
Παλαιστίνι­οι παρατηρούν τις ζημιές μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό προσφύγων της Δυτικής Οχθης. «Οι κατοχικές αρχές μετατρέπου­ν τη ζωή όλων των Παλαιστινί­ων σε κόλαση, απειλώντας να βυθίσουν τη Δυτική Οχθη στη βία και την αναρχία», ανέφερε η Παλαιστινι­ακή Αρχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece