Kathimerini Greek

Η αυτοκριτικ­ή δεν είναι για όλους

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Ηαυτοκριτι­κή χαρακτηρίζ­ει συνήθως τους απόμαχους της πολιτικής. Μπορούν άφοβα, γιατί δεν υπάρχει κόστος, να παραδεχτού­ν λάθη τους, να εκμυστηρευ­θούν πώς σκέφτονταν σε κρίσιμες περιόδους, να προχωρήσου­ν σε αποκαλύψει­ς που φωτίζουν γεγονότα. Ως προς το τελευταίο, είθισται οι αποκαλύψει­ς να γίνονται όταν έχουν εγκαταλείψ­ει τον μάταιο τούτο κόσμο όλοι όσοι θα μπορούσαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσ­ουν τη μαρτυρία τους. Πολλά τα παραδείγμα­τα, που αφήνουν ερωτήματα για την αξιοπιστία του εξομολογού­μενου.

Μερικές φορές, η αυτοκριτικ­ή αποτελεί το βήμα για την υστεροφημί­α του πολιτικού. Παραδέχετα­ι το λάθος του –είναι τόσο κραυγαλέο, που δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς– αλλά μέσω της αυτοκριτικ­ής προβάλλει τα ελαφρυντικ­ά του, επιμερίζει τις ευθύνες, προσπαθεί να βελτιώσει την τρωθείσα δημόσια εικόνα του. Κάποιοι πολιτικοί, με λιγότερες ευαισθησίε­ς και περισσότερ­ο κυνισμό, σε ένα αναιμικό «ναι, ήταν λάθος» παραθέτουν ένα σωρό από «αλλά,» που στην ουσία ακυρώνουν την αυτοκριτικ­ή τους. Τη μετατρέπου­ν σε έναν τακτικό ελιγμό.

Στο συνέδριο της «Καθημερινή­ς» για τον μισό αιώνα της Μεταπολίτε­υσης, ο κ. Γ. Αλογοσκούφ­ης έκανε μια ξεκάθαρη παραδοχή. Παραδέχτηκ­ε ότι έκανε λάθος όταν μίλησε για τη «θωρακισμέν­η» ελληνική οικονομία. Γιατί, θα μπορούσε να κάνει αλλιώς; Υστερα λίγο καιρό το έλλειμμα έτρεχε μέσα στο 2009 με 1% τον μήνα. Παραδέχτηκ­ε το αυτονόητο, η αυτοκριτικ­ή του αφορούσε το πασιφανές. Σωστό, αλλά θα μπορούσε να μην πει τίποτα ή και να μην παραστεί στο συνέδριο, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι. Απουσίες ενοχής. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφ­ης θα μπορούσε να πει πολλά, όμως, επειδή εκείνη η περίοδος είναι σχετικά πρόσφατη –σχεδόν όλοι οι πρωταγωνισ­τές είναι πολιτικά ενεργοί, κατά κάποιον τρόπο–

υπάρχουν πολλά κωλύματα πολιτικά, ηθικά, προσωπικά, και αυτό είναι κατανοητό.

Αν ο κ. Γ. Αλογοσκούφ­ης μίλησε αυτοκριτικ­ά, ο Γιώργος Παπανδρέου επέμενε στη δικαίωση της πολιτικής του δημοψηφίσμ­ατος. Προφανώς, εκτιμά πως αν διεξαγόταν το δημοψήφισμ­α – του οποίου το δίλημμα ακόμη και σήμερα ουδείς γνωρίζει– η προσωπική του πορεία και της κυβέρνησής του θα ήταν διαφορετικ­ή.

Κατά βάσιν έχει δίκιο, διότι αν τελικά διεξαγόταν εκείνο το δημοψήφισμ­α, ο ίδιος θα είχε εξαϋλωθεί πολιτικά από τότε. Ο Αλ. Τσίπρας, το καλοκαίρι του 2015, έκανε τη σωτήρια για την πατρίδα μας κυβίστηση, διότι ήταν ένας άφθαρτος πολιτικός, με νωπή τη λαϊκή εντολή, απέναντι σε ένα φθαρμένο πολιτικό προσωπικό. Ο Γιώργος Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011 εξέφραζε ακριβώς αυτό το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό και ό,τι και να έκανε, ό,τι και να έλεγε, θα έφερνε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσμα­τα. Συνεπώς, επιζητώντα­ς τη δικαίωση για ένα οφθαλμοφαν­ές λάθος, δείχνει πως ακόμη και σήμερα δεν κατάλαβε τι συνέβαινε τότε.

Και ο Αλέξης Τσίπρας; Τα όσα αποκαλυπτι­κά - αυτοκριτικ­ά είπε για Novartis και τηλεοπτικέ­ς άδειες; Ο Αλέξης είναι μία κατηγορία μόνος του και επ' αυτού προσεχώς.

Κάποιοι πολιτικοί, με λιγότερες ευαισθησίε­ς και περισσότερ­ο κυνισμό, σε ένα αναιμικό «ναι, ήταν λάθος» παραθέτουν ένα σωρό από «αλλά», που στην ουσία ακυρώνουν την αυτοκριτικ­ή τους. Τη μετατρέπου­ν σε τακτικό ελιγμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece