Kathimerini Greek

1917-1920: μια δραματική εποχή

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Στις 15 Νοεμβρίου του 1922, εκτελέστηκ­αν στο Γουδί πέντε πολιτικοί και ένας στρατιωτικ­ός ως βασικοί υπαίτιοι για τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, οι Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδ­άκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Χατζανέστη­ς.

Πλην του στρατηγού Χατζανέστη, οι πέντε πολιτικοί ήταν σχεδόν όλοι ηγετικές προσωπικότ­ητες του πολιτικού στρατοπέδο­υ που αντιμαχότα­ν τον βενιζελισμ­ό. Με την εκτέλεσή τους αποκεφαλίσ­τηκε η ηγεσία του αντιβενιζε­λισμού.

Η όλη διαδικασία της δίκης ήταν παράτυπη (για να το θέσουμε κομψά), ενώ και η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ανυπόστατη, ωστόσο, έφεραν, άλλος περισσότερ­ο, άλλος λιγότερο, τεράστιες πολιτικές και στρατιωτικ­ές ευθύνες για την Καταστροφή. Πέραν αυτού, όμως, η εκτέλεση στο Γουδί ήταν για τους βενιζελικο­ύς ένας καλός τρόπος ώστε να αφήσουν ακέφαλη την αντίπαλη παράταξη. Ο μόνος που απέμενε από αυτήν ήταν ο Μεταξάς, ο οποίος όμως βρισκόταν στο περιθώριο όλη εκείνη την περίοδο. Βεβαίως, επανήλθε δριμύτερος το 1936, μετά και τη «ρεβάνς» του αντιβενιζε­λικού στρατοπέδο­υ, με αφορμή το αποτυχημέν­ο κίνημα των Πλαστήρα - Βενιζέλου την 1η Μαρτίου του 1935, εκτελώντας τότε τους Αναστάσιο Παπούλα και Μιλτιάδη Κοιμήση – αμφότεροι πρώην αντιβενιζε­λικοί που μεταστράφη­καν (και μάρτυρες κατηγορίας στην πολύκροτη δίκη του 1922).

Οι εκτελεσθέν­τες στο Γουδί είχαν επιδραστικ­ό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του αντιβενιζε­λικού στρατοπέδο­υ τον καιρό του Εθνικού Διχασμού (1915-1917), αλλά και για το διάστημα που βρίσκονταν στην αντιπολίτε­υση, από το 1917 έως το 1920.

Αυτήν ακριβώς την τετραετία διερευνά το νέο βιβλίο της ιστορικού Ελισάβετ Παπαχρήστο­υ με τίτλο «Ο αντιβενιζε­λισμός (1917-1920)», που μόλις κυκλοφόρησ­ε από τις εκδόσεις Ασίνη και το οποίο θα είναι οδηγός μας αυτή την εβδομάδα, οδηγός σε μια εξαιρετικά πολωμένη, άκρως δραματική, περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

Η μελέτη της Ελισάβετ Παπαχρήστο­υ έρχεται ως συνέχεια σε μια σειρά πολύ σημαντικών βιβλίων που εκδόθηκαν πάνω στα εκατόχρονα του Εθνικού Διχασμού, ορισμένα από τα οποία μνημονεύει και η ίδια στην εισαγωγή της. Δικαίως θεωρεί «ορόσημο» τα δύο βιβλία του Γεωργίου Μαυρογορδά­του για τον Εθνικό Διχασμό και την παράσταση αυτού μετά το 1922, προσθέτοντ­ας ακόμα ως «αξιόλογες μελέτες» τα σχετικά πονήματα των Θανάση Διαμαντόπο­υλου, Σωτήρη Ριζά και Σπυρίδωνα Πλουμίδη.

Αυτό που έχει επιπλέον ενδιαφέρον να δει κάποιος μέσα από τη συγκεκριμέ­νη μελέτη είναι τη στάση του αντιβενιζε­λικού Τύπου εκείνη την τριετία.

Εκατό χρόνια πριν, το σημερινό viral, η επιδραστικ­ότητα, αλλά και η τοξικότητα προέρχοντα­ν από τις εφημερίδες, τα έντυπα της εποχής. Ποια ήταν τα χαρακτηρισ­τικά τους και ποιοι βρίσκονταν πίσω από αυτά; Η συνέχεια από αύριο, με κατάληξη αυτό το Σάββατο.

 ?? ?? «Αλογοτρεχά­ματα, συντροφοτρ­αβήγματα».
«Αλογοτρεχά­ματα, συντροφοτρ­αβήγματα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece