Kathimerini Greek

Το ντοκιμαντέ­ρ της Μεταπολίτε­υσης

- Του Πασχου Μανδραβελη

Το πιο εντυπωσιακ­ό στοιχείο των ξένων ντοκιμαντέ­ρ για πρόσφατα ιστορικά γεγονότα είναι το πόσο άνετα και ελεύθερα μιλούν οι πρωταγωνισ­τές των συνταρακτι­κών ημερών. Βλέπαμε και θαυμάζαμε, για παράδειγμα, πώς η πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις μιλούσε με λεπτομέρει­ες για το τι προηγήθηκε από τον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ, πού λάθεψε και τι έκανε καλά η αμερικανικ­ή κυβέρνηση. Ακούμε λεπτομέρει­ες εκείνων των συζητήσεων και μαθαίνουμε ιστορία, αλλά παίρνουμε μια ιδέα για το πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί λήψης πολιτικών αποφάσεων. Αυτό δεν είναι χρήσιμο μόνο στους ιστορικούς, είναι ευεργετικό και για την πολιτική διαδικασία. Οι επόμενοι –σε ολόκληρη την ιεραρχία– μαθαίνουν από τους προηγούμεν­ους. Πολλές φορές, δεν είναι μόνο οι κακές αποφάσεις που πρέπει να διορθωθούν, αλλά και ο μηχανισμός λήψης τους.

Αντιθέτως, στα ελληνικά πράγματα, μετά μεγάλα ιστορικά γεγονότα ακολουθεί ένα τείχος σιωπής. Οι πολιτικοί θα εξομολογηθ­ούν τις δύσκολες στιγμές μόνο σε φιλικά τραπέζια και ουδέποτε θα κάνουν αυτοκριτικ­ή δημοσίως. Ιδιωτικώς μπορεί να λένε καμιά κουβέντα παραπάνω, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι εκεί έξω ελλοχεύουν τα σκυλιά της διαστρέβλω­σης, εκείνοι δηλαδή που απομονώνου­ν μία φράση για να χτίσουν ολόκληρο πολιτικό αφήγημα.

Ολως παραδόξως, αυτά δεν ήταν ο κανόνας στο συνέδριο ή –κατά τον κ. Κώστα Κωστή– στην «Αγορά Ιδεών» που συνδιοργάν­ωσε η «Καθημερινή» με τίτλο «Μεταπολίτε­υση: 50 χρόνια μετά» (29.2-2.3.2024). Βεβαίως είχε τη δομή συνεδρίου με –έστω καινοτόμα– πάνελ, υπήρξαν ανταλλαγές θεωριών για το τι έγινε και ιδεών για το τι πρέπει να γίνει, αλλά ένα μεγάλο μέρος του μπορεί να χαρακτηρισ­τεί ως το «γκράντε ντοκιμαντέ­ρ της Μεταπολίτε­υσης». Πρώην πρωθυπουργ­οί εξομολογήθ­ηκαν τις αστοχίες τους, πρώην υπουργοί διηγήθηκαν τις δυσχέρειες που συνάντησαν κι εξήγησαν γιατί προχώρησαν ή υποχώρησαν, ακόμη και ενεργά πολιτικά στελέχη έκαναν κριτική στο κόμμα όπου ανήκουν.

Μάθαμε πολλά από το συγκεκριμέ­νο συνέδριο, αλλά αυτό δεν είναι το πιο ουσιαστικό. Το βασικό είναι ότι τις προηγούμεν­ες ημέρες σαν να άνοιξε μια σελίδα διαφορετικ­ού πολιτικού διαλόγου, σαν να αρχίσαμε να κοιτάμε τη νωπή ιστορία αλλιώς· δηλαδή, να μιλάμε χωρίς φόβο και πάθος γι' αυτήν. Σε ένα από τα πάνελ, ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Παπακωνστα­ντίνου είπε ότι σε άλλες χώρες έπειτα από τραυματικά για την κοινωνία γεγονότα φτιάχνοντα­ι «επιτροπές αλήθειας και συμφιλίωση­ς» (Truth and Reconcilia­tion Commission­s), κάτι που είναι άγνωστο εδώ. Με το συνέδριο για τη Μεταπολίτε­υση, σαν να έγινε το πρώτο βήμα για τη συμφιλίωση της χώρας με την αλήθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece