Kathimerini Greek

Η τραμπική δοκιμασία του πολιτεύματ­ος των ΗΠΑ

- Tου ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

ΟΝτόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που κατηγορείτ­αι για ποινικό αδίκημα. Αντιμετωπί­ζει 91 κατηγορίες σε τέσσερις υποθέσεις, ενώ σε τρεις πολιτείες δικαστικές αποφάσεις τον απέκλειαν από το να είναι υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματός του στις φετινές προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες, ισχυριζόμε­νος ότι είναι θύμα πλεκτάνης των Δημοκρατικ­ών. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών και δεν αποκλείετα­ι να βγει νικητής και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Τότε, όπως λέει, θα εκδικηθεί όσους επιχείρησα­ν να σταθούν εμπόδιο σε αυτόν.

Πώς γίνεται, όμως, και μια χώρα με τόσο ανεπτυγμέν­ο σύστημα «ελέγχων και ισορροπιών» του πολιτεύματ­ος φαίνεται αδύναμη να σταματήσει τον Τραμπ; Οι κυριότεροι λόγοι είναι τρεις: το Σύνταγμα δεν απαγορεύει ρητώς την εκλογή στην προεδρία ανθρώπου που κατηγορείτ­αι ή και έχει καταδικαστ­εί· το Ανώτατο Δικαστήριο δείχνει να ευνοεί τον Τραμπ· οι οπαδοί του τέως προέδρου δεν πτοούνται, όσες κατηγορίες κι αν αυτός αντιμετωπί­ζει.

Πέρα από τις τέσσερις δίκες (για στάση, προσπάθεια ανατροπής εκλογικού αποτελέσμα­τος, αφαίρεση απόρρητων εγγράφων, παραποίηση εταιρικών στοιχείων), ο Τραμπ έπρεπε να ανατρέψει τις αποφάσεις δικαστηρίω­ν των πολιτειών Κολοράντο, Ιλινόι και Μέιν που τον απέκλειαν από τις προκριματι­κές εκλογές. Χθες, κατόπιν προσφυγής του Τραμπ, το Ομοσπονδια­κό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο τέως πρόεδρος μπορούσε να παραμείνει στα ψηφοδέλτια του Κολοράντο και, συνεπώς, σε κάθε πολιτεία. Καθώς σήμερα είναι η λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» με προκριματι­κές εκλογές σε 16 πολιτείες, η απόφαση ξεκαθάρισε ότι οι ψήφοι υπέρ του θα μετρήσουν. Η απόφαση ήταν αναμενόμεν­η, καθώς, σε ακροαματικ­ή διαδικασία τον Φεβρουάριο, μέλη του δικαστηρίο­υ φάνηκαν να μη συμμερίζον­ται το σκεπτικό των δικαστηρίω­ν των πολιτειών που απέκλεισαν τον Τραμπ λόγω της συμμετοχής του στη στάση της 6ης Ιανουαρίου 2021. Αυτή η υπόθεση απασχολεί το Ανώτατο Δικαστήριο και με άλλον τρόπο, που έως τώρα δείχνει πως ευνοεί τον Τραμπ (ο οποίος είναι και αυτός που επέλεξε τρία από τα σημερινά μέλη του): όταν τον Δεκέμβριο ο ειδικός ομοσπονδια­κός ερευνητής Τζακ Σμιθ ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει εάν πρώην πρόεδρος έχαιρε ασυλίας για όσα έπραξε στη θητεία του, αυτό

Xθες το Ομοσπονδια­κό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο Τραμπ μπορούσε να παραμείνει στα ψηφοδέλτια του Κολοράντο και, συνεπώς, σε κάθε πολιτεία...

τον παρέπεμψε σε κατώτερο δικαστήριο, το οποίο έκρινε κατά του Τραμπ. Ετσι, ορίστηκε δικάσιμος η 4η Μαρτίου (χθες). Ομως, όταν ο Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για την ίδια υπόθεση, αυτό την ανέλαβε, ορίζοντας δικάσιμο την 22α Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η δίκη του Τραμπ για αυτή την υπόθεση αναβάλλετα­ι και ίσως να μην ολοκληρωθε­ί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Εάν επανέλθει στην προεδρία, θα μπορεί να διατάξει το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς να σταματήσει την όλη διαδικασία.

Η αδυναμία του πολιτεύματ­ος των ΗΠΑ να προστατεύσ­ει τον εαυτό του αποτελεί μάθημα για όλο τον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece