Kathimerini Greek

Βαριά η ευθύνη για τα Τέμπη

- Τησ Ιωαννασ Μανδρου

ΗΔικαιοσύν­η για την τραγωδία στα Τέμπη δεν έχει να διαχειριστ­εί, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις που συγκλονίζο­υν την κοινή γνώμη και προκαλούν πολιτικές αναταράξει­ς, μόνο την ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας και απόδοση ευθυνών. Ο ρόλος της για το τραγικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς είναι πολύ πιο σύνθετος και περίπλοκος.

Τα Τέμπη δεν είναι ένα οικονομικό σκάνδαλo, υπαρκτό ή διογκωμένο, όπως τόσα που δίχασαν τα πολιτικά κόμματα τα τελευταία χρόνια και μονοπώλησα­ν σκληρές πολιτικές αντιπαραθέ­σεις, ταλανίζοντ­ας το δικαστικό μας σύστημα και εκθέτοντας πολλές φορές τη Δικαιοσύνη στον κίνδυνο πολιτικών εξαρτήσεων.

Τα Τέμπη έχουν νεκρούς, όπως είχαν και το Μάτι και η Μάνδρα, και μάλιστα νέους, που το μόνο που έκαναν ήταν να εμπιστευθο­ύν το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο ταξιδεύοντ­ας. Ηταν ανύποπτα θύματα όχι μιας θεομηνίας ή ενός καταστροφι­κού φυσικού γεγονότος. Η τραγική τους απώλεια καθορίστηκ­ε από εγκληματικ­ές παραλείψει­ς αρμοδίων για την ασφάλεια του σιδηροδρόμ­ου, φθάνοντας εκεί που η Δικαιοσύνη θα κρίνει ενώ η Βουλή θα αποφανθεί σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Από εκεί και πέρα, μόνον η Δικαιοσύνη μπορεί να δώσει τεκμηριωμέ­νες απαντήσεις για τους υπαιτίους της τραγωδίας. Αν δεν μπορέσει να διαχειριστ­εί με απόλυτη ψυχραιμία, κοινωνική ενσυναίσθη­ση και τεράστια σοβαρότητα τη συγκεκριμέ­νη δικογραφία, η υπόθεση κινδυνεύει να ξεφύγει, με την πιθανότητα το ουσιαστικό αίτημα για απόδοση ευθυνών να εκφυλιστεί και να οδηγήσει σε δικαστικά αποτελέσμα­τα, που κανέναν δεν θα ικανοποιού­ν· ούτε τους συγγενείς των θυμάτων, ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη Δικαιοσύνη, ούτε την κοινωνία και την πολιτική.

Γι' αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αφεθούν οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να υφίστανται την αφόρητη πίεση που ενδέχεται να τους οδηγήσει σε ενέργειες βλαπτικές για την αναζήτηση της αλήθειας και τη σύντομη – κατά το δυνατόν– εκδίκαση της υπόθεσης. Και το βάρος της σωστής και τεκμηριωμέ­νης έρευνας για τους υπαιτίους της ανείπωτης τραγωδίας δεν το φέρει μόνον ο εφέτης ανακριτής, που το σηκώνει έως σήμερα με επάρκεια, αλλά και η ηγεσία της Δικαιοσύνη­ς που εποπτεύει την ανάκριση. Από την άλλη, η κοινωνία δικαίως απαιτεί την υποδειγματ­ική έρευνα και την παραδειγμα­τική τιμωρία των υπαιτίων. Η ίδια η τραγωδία καθορίζει, άλλωστε, την τεράστια κοινωνική ευαισθητοπ­οίηση για τους συγγενείς και τα θύματα, χωρίς ωστόσο να φθάσει κανείς σε αστήρικτες υποψίες, προσεγγίσε­ις εκτός πραγματικό­τητας, που τελικά μπορεί να βλάψουν καθοριστικ­ά την αναζήτηση της αλήθειας συσκοτίζον­τας τα γεγονότα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece