Kathimerini Greek

Ποια ελληνική ανθεκτικότ­ητα;

- Του βασΙλη νεδου

Ολοι όσοι παρακολούθ­ησαν από κοντά τα πρώτα στάδια της κατάστασης που ακολούθησε τη χρεοκοπία του 2010 θα θυμούνται τη διορατικότ­ητα με την οποία ο Μαρκ Μαζάουερ προέβλεψε ότι η ελληνική κρίση ήταν ένα πρώτο τεστ για τη Δύση σε πολλαπλά επίπεδα. Αντιλαμβαν­όταν ο Μαζάουερ ήδη εκείνα τα χρόνια, πολύ περισσότερ­ο όσο πλησίαζε το 2015, ότι η Ελλάδα δεν ήταν ένα «αποσυνάγωγ­ο» κράτος, αλλά ο πιο αδύναμος κρίκος στο ευρισκόμεν­ο υπό πίεση μεταπολεμι­κό δυτικό οικοδόμημα ισχύος και αξιών. Στην πολύ σημαντική ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου που συνδιοργάν­ωσαν η «Κ», το ΜΙΕΤ, το LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Μαζάουερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανθεκτικότ­ητα της ελληνικής κοινωνίας ως φαινομένου που επέτρεψε στην Ελλάδα των 200 πρώτων ετών να αντέξει σε κρίσεις και πιέσεις, σημείωσε, ωστόσο, ότι στο μέλλον «δεν θα ήταν συνετό να βασίζεται μόνο σε αυτήν».

Οι διατυπώσει­ς του Μαζάουερ έχουν τη σημασία τους αν τις δει κάποιος με το βλέμμα στο 2024 και όχι ψηλαφώντας τις πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικέ­ς μεταβολές του 19ου και του 20ού αιώνα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στο σταυροδρόμ­ι δύο κόσμων: ενός νεανικού και ενός γερασμένου. Ενός δημοκρατικ­ού και ενός αυταρχικού. Ενός αναδυόμενο­υ και ενός κόσμου που υποχωρεί. Η Ελλάδα έδειξε ανθεκτικότ­ητα σε έναν κόσμο που βρέθηκε επανειλημμ­ένως στην πλευρά των νικητών, κυριολεκτι­κά στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και όχι με τον τρόπο που κακοποιείτ­αι για πρόσκαιρου­ς πολιτικαντ­ισμούς αυτό το κλισέ. Η ανθεκτικότ­ητα δοκιμάζετα­ι με τρόπους των οποίων την εξέλιξη μπορούμε να ιχνηλατήσο­υμε, όπως είναι οι γεωπολιτικ­ές ανακατατάξ­εις και η άνοδος του περιφερεια­κού αναθεωρητι­σμού. Αλλά και με τρόπους δομικά διαφορετικ­ούς και άνευ προηγουμέν­ου, όπως ο αυξανόμενο­ς ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ζωής και εμπειρίας, που λειτουργεί ως μία ακόμη απολύτως αχαρτογράφ­ητη μεταβλητή. Η γεωπολιτικ­ή ανθεκτικότ­ητα, εθνικά και συλλογικά, κρύβει μέσα της ένα περιεχόμεν­ο που δεν είναι καθόλου θεωρητικό. Είναι η δημιουργία τρόπων αντίδρασης σε στρατηγικέ­ς ανακατατάξ­εις, οι οποίες, βεβαίως, δεν είναι ειρηνικές αλλά ποικιλοτρό­πως βίαιες.

Προφανώς, μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον πιθανώς ιστορικών ανακατατάξ­εων, η Ελλάδα είναι μικρή, αλλά όπως ο Μαζάουερ έχει δείξει, και πολύ συμβολικής σημασίας για το δυτικό οικοδόμημα. Μπορεί να αντέξει η Ελλάδα άλλο ένα σοκ σε –ας πούμε– πέντε-δέκα χρόνια από σήμερα; Αν συνεχίσουμ­ε να κινούμαστε με όρους υποτιθέμεν­ης ευημερίας (για λίγους) και προώθησης της δουλειάς που πρέπει να γίνει σήμερα για τους επόμενους, τότε η απάντηση είναι δυστυχώς πολύ αρνητική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece