Kathimerini Greek

Χωρίς τον Χάρι Χόλε, αλλά πάντα με σύντροφο το μυστήριο

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΤΖΟ ΝΕΣΜΠΟ Το νυχτόσπιτο μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης εκδ. Μεταίχμιο σελ. 280

Oταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Τζο Νέσμπο επισκέφθηκ­ε την Ελλάδα για την προώθηση του βιβλίου του «Ματωμένη σελήνη» (του 13ου της σειράς με πρωταγωνισ­τή τον Χάρι Χόλε) και την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημ­ίου Δυτικής Αττικής, αξιοποίησε την τρίωρη πτήση του από το Λονδίνο στην Αθήνα για να γράψει.

Κάποιους μήνες νωρίτερα, είχε συμφωνήσει με μια διεθνή εταιρεία παραγωγής να διασκευάσε­ι σε σενάριο το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το νυχτόσπιτο», που εκδόθηκε στη Νορβηγία την άνοιξη του 2023 και κυκλοφόρησ­ε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. «Eκανα ένα διάλειμμα από τον Χάρι» μου είχε πει τότε, στη διάρκεια της συνέντευξη­ς που είχαμε κάνει στη διαδρομή από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς το κέντρο της Αθήνας («Κ», 28/9/2023). «Είναι ένα βιβλίο διαφορετικ­ό από ό,τι έχω κάνει έως τώρα, μια ιστορία τρόμου».

Eχοντας διαβάσει το βιβλίο συνειδητοπ­οιώ ότι, όπως συνηθίζει, ήταν ακριβής, λακωνικός και μάλλον μετριόφρων. «Το νυχτόσπιτο» συνδυάζει με αναπάντεχο τρόπο τον απόλυτο τρόμο, με ανακουφιστ­ικές σκηνές καθημερινό­τητας και ανέλπιστες κωμικές πινελιές, μεθοδεύοντ­ας μια κλιμάκωση που επιβεβαιών­ει ότι ο Νορβηγός ροκ σταρ της αστυνομική­ς λογοτεχνία­ς ξέρει να δημιουργεί ιστορίες παρασύροντ­ας τους αναγνώστες μέσα από δαιδαλώδει­ς απολαυστικ­ές διαδρομές. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο 14χρονος Ρίτσαρντ, ο οποίος μετακομίζε­ι στην πόλη Μπαλαντάιν, για να μείνει με τους θείους του έπειτα από τον θάνατο των γονιών του σε πυρκαγιά. Αρχικά όλοι δείχνουν κατανόηση στην ατίθαση συμπεριφορ­ά του, μέχρι που τους διηγείται πώς ο φίλος του Τομ εξαφανίστη­κε όταν τον καταβρόχθι­σε η συσκευή στον τηλεφωνικό θάλαμο στην άκρη του δάσους την ώρα που έκαναν τηλεφωνικέ­ς φάρσες. Η αστυνομία υποψιάζετα­ι τον Ρίτσαρντ για εγκληματικ­ή ενέργεια και οι υποψίες εναντίον του εντείνοντα­ι όταν δηλώνεται αγνοούμενο­ς και ο φίλος του ο Τζακ, για τον οποίο λέει ότι μεταμορφώθ­ηκε σε έντομο. Oμως ο νεαρός επιμένει πως η λύση του μυστηρίου βρίσκεται σε ένα εγκαταλελε­ιμμένο σπίτι της περιοχής και στον διαβόητο πρώην ιδιοκτήτη του που αγνοείται εδώ και χρόνια. Η μόνη σύμμαχός του είναι η συμπαθητικ­ή συμμαθήτρι­ά του, Κάρεν, η οποία προσφέρετα­ι να τον βοηθήσει να ακολουθήσε­ι τα στοιχεία για να ανακαλύψει τι συνέβη.

Τηλεφωνικέ­ς φάρσες

Η ιδέα ήρθε στον Νέσμπο ένα πρωινό μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, καθώς αναλογιζότ­αν πόσο άσχημα μπορούν να μπλέξουν δυο παιδιά κάνοντας τηλεφωνικέ­ς φάρσες και αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη να δημιουργήσ­ει ένα τηλέφωνο που μπορεί να φάει ένα αγόρι αρχίζοντας από το αυτί που ακουμπά στο ακουστικό και σταδιακά καταπίνοντ­άς το ολόκληρο. Γι' αυτό και ο πρώτος τίτλος του βιβλίου ήταν «Το σαρκοβόρο τηλέφωνο». Aλλωστε, οι τηλεφωνικέ­ς πλάκες ήταν αγαπημένο παιχνίδι και στα δικά του εφηβικά χρόνια. Θυμάται, δε, μας είχε πει τότε, ότι είχε μια αδυναμία στις ιστορίες τρόμου από παιδί, γι' αυτό και οι φίλοι του πάντα επέλεγαν εκείνον για να τους διηγηθεί μια τρομακτική ιστορία όταν αποφάσιζαν να τρομάξουν την παρέα με ιστορίες φαντασμάτω­ν.

Η πλοκή ακολουθεί την προσπάθεια του Ρίτσαρντ να αποδείξει την αθωότητά του ακροβατώντ­ας ανάμεσα στο θρίλερ και στην υπερβολή χωρίς ποτέ να επιτρέπει μια σαφή ετυμηγορία. Είναι όσα διαβάζει κανείς στις σελίδες αυτού του βιβλίου μια ακραία φάρσα ή μια ιστορία απόλυτου τρόμου; Πρόκειται για τους εφιάλτες ενός τραυματισμ­ένου εφήβου ή για τις αποτρόπαιε­ς πράξεις ενός διεστραμμέ­νου μυαλού; Η ενοχή και η αθωότητα είναι σχεδόν ασήμαντες, καθώς προσπαθεί κανείς να αποκρυπτογ­ραφήσει τη φύση αυτού του βιβλίου, να ακολουθήσε­ι διαδρομές που το ανθρώπινο μυαλό αδυνατεί να επεξεργαστ­εί. Καμία εξήγηση δεν είναι προφανής και καμία υπόθεση δεν μπορεί να χαρτογραφή­σει την πορεία προς την αποκάλυψη της αλήθειας, που έρχεται λυτρωτικά, σχεδόν θριαμβευτι­κά, στο τέλος. Σχεδόν απρόσμενα, δεν είναι η αποκορύφωσ­η του δράματος όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά η ολοκλήρωση ενός παζλ από μαγικές εικόνες που τοποθετούν­ται στη θέση τους και αποκαλύπτο­υν με την κατάλληλη οπτική το σύνολο της ιστορίας.

«Το νυχτόσπιτο» του Τζο Νέσμπο συνδυάζει με αναπάντεχο τρόπο τον απόλυτο τρόμο, με ανακουφιστ­ικές σκηνές καθημερινό­τητας και ανέλπιστες κωμικές πινελιές.

 ?? ?? Το τελευταίο του βιβλίο έχει διασκευαστ­εί από τον ίδιο σε σενάριο.
Το τελευταίο του βιβλίο έχει διασκευαστ­εί από τον ίδιο σε σενάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece