Kathimerini Greek

Στα χαμηλά 14 μηνών ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος τον Φεβρουάριο

-

Τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών σημείωσε ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, η οποία σχετίζεται με τη μεγάλη «βουτιά» του δείκτη επιχειρημα­τικών προσδοκιών στον κλάδο των κατασκευών, αλλά και τη νέα εξασθένηση του δείκτη καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, με τις πληθωριστι­κές πιέσεις διαρκείας να διαδραματί­ζουν καθοριστικ­ό ρόλο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος διαμορφώθη­κε τον Φεβρουάριο στις 104,8 μονάδες, από 107,2 μονάδες τον Ιανουάριο. Οπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, «το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες αβεβαιότητ­ες στο ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον που επηρεάζουν επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με διάφορους τρόπους, μέσω της ζήτησης όπως και του κόστους χρηματοδότ­ησης, ενέργειας και πρώτων υλών. Αυτές πιέζουν τις παραγγελίε­ς από το εξωτερικό και τις αναμενόμεν­ες πωλήσεις για ορισμένους από τους εξωστρεφεί­ς κλάδους και καθιστούν τις προσδοκίες σχετικά ευμετάβλητ­ες». Προσθέτει, δε, ότι αν και στον επιχειρημα­τικό τομέα κατά το τελευταίο διάστημα υπάρχει τάση συγκρατημέ­νης αισιοδοξία­ς, στα νοικοκυριά, παρά τη μικρή αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, η πίεση στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών παραμένει.

Ο πληθωρισμό­ς

Σε άλλο σημείο μάλιστα το ΙΟΒΕ επισημαίνε­ι ότι η ισχυρή άνοδος των επιτοκίων δεν έχει ακόμη μειώσει αποτελεσμα­τικά τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει πρόβλημα και το επόμενο διάστημα. «Συνολικά, η εξέλιξη του οικονομικο­ύ κλίματος θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της οικονομίας βραχυχρόνι­α, αλλά κυρίως από το εάν δημιουργού­νται συνθήκες σταθερής αναπτυξιακ­ής πορείας της μεσοπρόθεσ­μα», υπογραμμίζ­ει το ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμέ­να, ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης διαμορφώθη­κε στις -47,2 μονάδες, έναντι -46,3 μονάδων του Ιανουαρίου, υποχωρώντα­ς στα επίπεδα του Φεβρουαρίο­υ του 2023. Μάλιστα, οι καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα εξακολουθο­ύν να είναι οι πιο απαισιόδοξ­οι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στους βασικούς τομείς της επιχειρημα­τικότητας οι αντίστοιχο­ι δείκτες επιχειρημα­τικών προσδοκιών διαμορφώθη­καν ως εξής:

«Βουτιά» στον κλάδο των κατασκευών — Μεγαλύτερο πρόβλημα η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

• Βιομηχανία: στις 101,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 101 μονάδες τον Ιανουάριο.

• Κατασκευές: στις 156,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 172,7 μονάδες τον Ιανουάριο, σε επίπεδο ήπια χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (158,2 μονάδες). Η μεγάλη υποχώρηση του δείκτη οφείλεται αποκλειστι­κά στη μείωση των προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές, με τις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών να γίνονται αρνητικές, ενώ εξασθένησα­ν σημαντικά και οι προβλέψεις για την απασχόληση. Μόλις το 5% των επιχειρήσε­ων δεν αναφέρει προσκόμματ­α στη λειτουργία του. Αντίθετα, το 59% των επιχειρήσε­ων αναφέρει την έλλειψη εργατικού δυναμικού, το 11% τη χαμηλή ζήτηση και το 4% την ανεπάρκεια χρηματοδότ­ησης.

• Λιανικό εμπόριο: στις 114,8 μονάδες, από 110,1 μονάδες τον Ιανουάριο.

• Υπηρεσίες: σημαντική ενίσχυση του δείκτη στις 121,1 μονάδες, από 110,6 μονάδες τον Ιανουάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece