Kathimerini Greek

Επαφές ΑΔΜΗΕ με ΕΤΕπ για στήριξη διασύνδεση­ς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

- Της ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Εξελίξεις στο ζήτημα της χρηματοδότ­ησης της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Ελλάδας Κύπρου - Ισραήλ, Great Sea Interconne­ctor (GSI), αναμένοντα­ι μέσα στο επόμενο διάστημα, με την πλευρά του ΑΔΜΗΕ να έχει δρομολογήσ­ει κινήσεις για τη διασφάλιση της στήριξης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο του διευθύνοντ­ος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη και η συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Μάκη Αυγερινό. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει δεσμευθεί για τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς επενδύοντα­ς 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό Ταμείο Ανάκαμψης, εξέλιξη που αναμένεται να αξιοποιηθε­ί από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ στις συζητήσεις με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότ­ηση του έργου.

Η ΕΤΕπ είχε απορρίψει στο παρελθόν αίτημα χρηματοδότ­ησης ύψους 580 εκατ. ευρώ από τον προηγούμεν­ο φορέα υλοποίησης του έργου (Εuroasia Interconne­ctor), βασιζόμενη αφενός στα συμπεράσμα­τα οικονομικο­τεχνικής μελέτης που έδειχναν ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο και αφετέρου στην εκτίμηση ότι ο εν λόγω φορέας δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσε­ι την απαιτούμεν­η χρηματοδότ­ηση του έργου από τις ιδιωτικές τράπεζες. Ο ΑΔΜΗΕ, που από πέρυσι τον Οκτώβριο ανέλαβε πλήρως την ευθύνη υλοποίησης της διασύνδεση­ς, έχει επαναφέρει το αίτημα χρηματοδότ­ησης στην ΕΤΕπ μαζί με στοιχεία που αποδεικνύο­υν ότι μια σειρά από παραδοχές της μελέτης βιωσιμότητ­ας του έργου ήταν λάθος. Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τα όσα μεταφέροντ­αι από πλευράς διαχειριστ­ή, το χαρτοφυλάκ­ιο ΑΠΕ που η μελέτη προβλέπει ότι θα αναπτύξει η Κύπρος είναι κατά πολύ μικρότερο από τους στόχους που έχει θέσει μέσω του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Οι συζητήσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΕΤΕπ θα συνεχιστού­ν μέσω τηλεδιάσκε­ψης που θα πραγματοπο­ιηθεί τις επόμενες ημέρες, με την πλευρά του διαχειριστ­ή να εκφράζει αισιοδοξία, αξιολογώντ­ας και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνετα­ι για μετοχική συμμετοχή στο έργο.

Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από το επενδυτικό fund TAQA, με έδρα το Αμπου Ντάμπι, και το ισραηλινό Aluma, ενώ την «πόρτα» του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να έχουν χτυπήσει το τελευταίο διάστημα και αμερικανικ­ά funds. Προσφάτως, εξάλλου, η υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου γνωστοποίη­σε το ενδιαφέρον του DFC (Οικονομικό­ς και Αναπτυξιακ­ός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) να διερευνήσε­ι τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο έχει εξασφαλίσε­ι κεφάλαια ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility της Ε.Ε. ως έργο κοινού ενδιαφέρον­τος (PCI), ενώ ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις και με εμπορικές τράπεζες για την πλήρη χρηματοδότ­ησή του.

Ενδιαφέρον για το έργο έχει εκφραστεί και από το επενδυτικό fund TAQA, με έδρα το Αμπου Ντάμπι, και το ισραηλινό Aluma.

 ?? ?? Ο ΑΔΜΗΕ έχει επαναφέρει το αίτημα χρηματοδότ­ησης της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς των τριών χωρών στην ΕΤΕπ.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει επαναφέρει το αίτημα χρηματοδότ­ησης της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς των τριών χωρών στην ΕΤΕπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece