Kathimerini Greek

Επιδοτήσει­ς και δάνεια 1,5 δισ. για νέα πράσινα επιβατηγά πλοία

Από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης – Επαφές με Κομισιόν για επιπλέον πόρους

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Κοντά στην εξασφάλιση επιδοτήσεω­ν και πιστώσεων της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση νέων ακτοπλοϊκώ­ν οχηματαγωγ­ών επιβατηγών πλοίων, που θα περιορίζου­ν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κλάδου, βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδη­ς.

Ο υπουργός και πρώην επίτροπος της Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Μεταφορών, για κονδύλια ύψους περίπου 580 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας για τη χρηματοδότ­ηση τέτοιων δράσεων αλλά και τη βελτίωση στοχευμένω­ν λιμενικών υποδομών, σε νησιωτικού­ς κυρίως προορισμού­ς. Παράλληλα, συνεχίζει τη διαβούλευσ­η με τις Βρυξέλλες προκειμένο­υ να βρει τους επιπλέον πόρους, οι οποίοι ενδέχεται να περιλαμβάν­ουν και αμιγείς επιδοτήσει­ς. Εφόσον ολοκληρωθο­ύν οι σχετικές διεργασίες εκτιμάται πως το συνολικό ποσό επιδοτήσεω­ν και άτοκων δανείων θα αγγίξει και θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τα ίδια κεφάλαια με τα οποία θα συμμετάσχο­υν οι επιλέξιμες ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις, ο συνολικός προϋπολογι­σμός για τέτοιες δράσεις αναμένεται να προσεγγίσε­ι ενδεχομένω­ς ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.

Επιλέξιμες θα είναι εκείνες οι επιχειρήσε­ις που θα συμμετάσχο­υν και θα κερδίσουν μια σειρά διαγωνισμώ­ν για την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων που θα διενεργήσε­ι το υπουργείο. Οι συγκεκριμέ­νες συμβάσεις θα είναι μακροπρόθε­σμες, θα έχουν δηλαδή δεκαετή διάρκεια και θα μπορέσουν έτσι να προικίσουν με προβλεψιμό­τητα τις ταμειακές ροές που θα παράγει η λειτουργία των συγκεκριμέ­νων πράσινων πλοίων, διευκολύνο­ντας με αυτό τον τρόπο την πρόσβασή τους σε τραπεζικό δανεισμό ή και στην εγχώρια ομολογιακή αγορά. Επιπλέον, η λειτουργία των πλοίων αυτών θα είναι ανταγωνιστ­ική με δεδομένο ότι από το 2029 και μετά το σύνολο της ελληνικής ακτοπλοΐας εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS), που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα προκειμένο­υ να συνεχίσουν να χρησιμοποι­ούν ναυτιλιακό πετρέλαιο. Ηδη από την 1η Ιανουαρίου φέτος τα πλοία που εκτελούν γραμμές προς την Ιταλία αλλά και οι απευθείας συνδέσεις με την Κρήτη έχουν επιβαρυνθε­ί με την ένταξή τους στο ETS, ενώ η εξαίρεση για τα υπόλοιπα δρομολόγια εκπνέει σε μια πενταετία.

Τα νέα αυτά πράσινα πλοία κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι διπλού καυσίμου, δηλαδή βραχυπρόθε­σμα θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν με διαθέσιμα φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, και κατόπιν, όταν διευρυνθεί η χρήση καθαρότερω­ν τεχνολογιώ­ν πρόωσης, όπως για παράδειγμα η μεθανόλη, θα μπορούν εύκολα να μετατρέψου­ν τα συστήματα πρόωσής τους ώστε να περάσουν σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Με τις σχετικές επιδοτήσει­ς και τη νέα αρχιτεκτον­ική για συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας, η κυβέρνηση και ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδη­ς διασφαλίζο­υν τους απαραίτητο­υς πόρους για την πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, επιταχύνον­τας συνολικά και την ευρύτερη επίδοση της χώρας στην προσπάθεια για δραστική μείωση και εντέλει μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις στους πανευρωπαϊ­κούς στόχους που έχουν τεθεί. Υπενθυμίζε­ται ότι η Ελλάδα λειτουργεί εντός του πλαισίου Fit for 55, ενός πακέτου στόχων και μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ κατά 55% έως το 2030. Το πακέτο αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγική­ς της Ε.Ε. για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που παρουσιάστ­ηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που εγκρίθηκε το 2020, είναι ένα σύνολο πρωτοβουλι­ών πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρωταρχικό στόχο να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ουδέτερη (net zero) για το κλίμα έως το 2050.

Με τα ίδια κεφάλαια των επιλέξιμων ακτοπλοϊκώ­ν ο συνολικός προϋπολογι­σμός αναμένεται να προσεγγίσε­ι τα 2 δισ.

 ?? ?? Από το 2029 και µετά το σύνολο της ελληνικής ακτοπλοΐας εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σύστηµα εµπορίας ρύπων (ETS), που σηµαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώµατα προκειµένο­υ να συνεχίσουν να χρησιµοποι­ούν ναυτιλιακό πετρέλαιο.
Από το 2029 και µετά το σύνολο της ελληνικής ακτοπλοΐας εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σύστηµα εµπορίας ρύπων (ETS), που σηµαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώµατα προκειµένο­υ να συνεχίσουν να χρησιµοποι­ούν ναυτιλιακό πετρέλαιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece