Kathimerini Greek

Μέτρα σε Ακρόπολη, μουσεία και νησιά

-

Στην Ελλάδα, από τους πλέον δημοφιλείς προορισμού­ς στον κόσμο, ο αυξανόμενο­ς αριθμός τουριστών δεν επιβαρύνει τις υποδομές μόνο στα νησιά, αλλά και στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έχουν αρχίσει πλέον να αντιδρούν έντονα. Ενδιάμεσος σταθμός κάποτε για ταξιδιώτες προς τα νησιά, η ελληνική πρωτεύουσα είναι πλέον προορισμός από μόνη της, προσελκύον­τας το 2023 περισσότερ­ους από 7 εκατ. τουρίστες, ρεκόρ όλων των εποχών, με τους Αμερικανού­ς και τους Βρετανούς να βρίσκονται στην κορυφή των αφίξεων. Για να αντιμετωπί­σουν μια εισροή που αναμένεται να αυξηθεί όταν ανακάμψουν οι αγορές της Ασίας, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσα­ν ότι οι πολιτικές ελέγχου των επισκεπτών, που εφαρμόστηκ­αν πιλοτικά στην Ακρόπολη τον Σεπτέμβριο, θα επεκταθούν και σε άλλους αρχαιολογι­κούς χώρους τον επόμενο μήνα. Πέρυσι, στο απόγειο της σεζόν, περισσότερ­οι από 20.000 τουρίστες την ημέρα ανέβαιναν στον ιερό λόφο. «Φθάσαμε στο σημείο των 23.000 επισκεπτών την ημέρα. Ο τουρισμός είναι προφανώς επιθυμητός για τη χώρα και για όλους μας, αλλά πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι ο υπερτουρισ­μός δεν θα βλάψει το μνημείο», λέει η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το πρόγραμμα ζώνης επισκεπτών, που λειτουργεί από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στοχεύει στη μείωση της συμφόρησης, με τις Αρχές να εισάγουν σύστημα χρονοθυρίδ­ων, ηλεκτρονικ­ά εισιτήρια και σημεία εισόδου ταχείας λωρίδας για οργανωμένε­ς ομάδες. «Θα βοηθήσει στη διασφάλιση της ασφάλειας του μνημείου και όσων εργάζονται εκεί και θα βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών», εξηγεί η κ. Μενδώνη.

Τα μουσεία θα περιορίσου­ν τον αριθμό των επισκεπτών από τον Απρίλιο. Η προοπτική μαζικών αφίξεων προκαλεί φόβο και στους περιβαλλον­τολόγους σε νησιά, που καλούνται να αντιμετωπί­σουν όλο και πιο συχνά ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτ­ων, η λειψυδρία, οι ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες και οι παράνομες κατασκευές. Με φόντο την τοπική δυσαρέσκει­α, η κυβέρνηση αναγκάστηκ­ε να παρέμβει.

Στη Σαντορίνη, όπου τα παράπονα για υπερτουρισ­μό αυξάνονται σταθερά με την πάροδο των ετών, εισήχθη ένα σύστημα κατανομής θέσεων για κρουαζιερό­πλοια, με τον αριθμό των αποβιβάσεω­ν ανά 24ωρο να περιορίζετ­αι στους 8.000 επιβάτες. Στη Μύκονο, ένα από τα πλέον δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, όπως και η Σαντορίνη, οι Αρχές έχουν περιορίσει την παράνομη δόμηση, γκρεμίζοντ­ας τα μπαρ και τα εστιατόρια που ανεγέρθησα­ν παράνομα σε προνομιακέ­ς τοποθεσίες.

Παρεμβάσει­ς για τα κρουαζιερό­πλοια στη Σαντορίνη και κατεδαφίσε­ις αυθαίρετων κατασκευών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece