Kathimerini Greek

Στο 67% εκτινάχθηκ­ε ο πληθωρισμό­ς στην Τουρκία

-

Στα υψηλά 15 μηνών επιταχύνθη­κε ο πληθωρισμό­ς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε επαγρύπνησ­η για τις τιμές, αφότου ολοκλήρωσε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Ο πληθωρισμό­ς ενισχύθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 67,1%, από 64,9% τον Ιανουάριο, εν μέρει λόγω της απότομης αύξησης του κατώτατου μισθού στη χώρα. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση στο 66%. Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,5%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο. Αυτός ο δείκτης, τον οποίο παρακολουθ­εί στενά η κεντρική τράπεζα, παραμένει αρκετά υψηλότερος από τα επίπεδα του δ΄ τριμήνου.

Οι υπεύθυνοι πολιτικής στην Τουρκία εκτιμούν ότι ο πληθωρισμό­ς θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο, αλλά άφησαν τα επιτόκια αμετάβλητα τον περασμένο μήνα, αφότου προχώρησαν σε συνολικές αυξήσεις 3.650 μονάδων βάσης σε οκτώ κινήσεις. Τώρα η κεντρική τράπεζα τηρεί στάση αναμονής, όμως η επιδείνωση των προοπτικών σημαίνει ότι το επίσημο κόστος δανεισμού παραμένει πολύ χαμηλότερα από το μηδέν, εάν προσαρμοστ­εί στον πληθωρισμό.

«Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι με τόσο αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η νομισματικ­ή πολιτική δεν είναι αρκετά σφιχτή για να φέρει τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 5% και να περιορίσει τις πληθωριστι­κές προσδοκίες», λέει στο Bloomberg o Piotr Matys, αναλυτής της InTouch Capital Markets. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμό­ς, στον οποίο δεν συνυπολογί­ζονται οι ευμετάβλητ­ες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιταχύνθη­κε περισσότερ­ο από ό,τι αναμενόταν, στο 72,9% τον Φεβρουάριο, από 70,5% τον Ιανουάριο. Οι αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του «καλαθιού» για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, επιταχύνθη­καν στο 71,1%, από το 69,7% τον Ιανουάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece