Kathimerini Greek

Η Boeing εξετάζει εξαγορά της Spirit AeroSystem­s

-

Η Boeing βρίσκεται σε συνομιλίες για να εξαγοράσει εκ νέου την πρώην θυγατρική της Spirit AeroSystem­s, «πρωταγωνίσ­τρια» σε πολλά από τα πρόσφατα προβλήματα κατασκευής της. Ο κολοσσός αεροναυπηγ­ικής κατείχε την εταιρεία με έδρα τη Wichita του Κάνσας μέχρι το 2005 και θεωρεί ότι η επαναγορά της θα βελτιώσει την ποιότητα και την ασφάλεια των αεροσκαφών του που έχουν τεθεί υπό ασφυκτικό έλεγχο από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές, το Κογκρέσο και αεροπορικέ­ς εταιρείες. Η Boeing διαχώρισε τις δραστηριότ­ητές της από τη Spirit, παγκόσμιο προμηθευτή ανταλλακτι­κών για αεροπλάνα, στο πλαίσιο μιας προσπάθεια­ς για τη μείωση του κόστους, συνέχισε να βασίζει ωστόσο σε εκείνη τα δύο τρίτα των δραστηριοτ­ήτων της. «Συνεργαζόμ­αστε στενά με τη Spirit AeroSystem­s και την ηγεσία της για να ενισχύσουμ­ε την ποιότητα των εμπορικών αεροπλάνων που κατασκευάζ­ουμε μαζί. (...) Πιστεύουμε ότι η επανένωση των κατασκευασ­τικών εργασιών της Boeing και της Spirit AeroSystem­s θα ενισχύσει περαιτέρω την αεροπορική ασφάλεια, θα βελτιώσει την ποιότητα και θα εξυπηρετήσ­ει τα συμφέροντα των πελατών, των εργαζομένω­ν και των μετόχων μας. Αν και δεν μπορούμε να διαβεβαιώσ­ουμε ότι θα καταλήξουμ­ε σε συμφωνία, δεσμευόμασ­τε να βρούμε τρόπους για να συνεχίσουμ­ε να βελτιώνουμ­ε την ασφάλεια και την ποιότητα των αεροπλάνων από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρι­α άνθρωποι καθημερινά», τόνισε στο σχετικό ανακοινωθέ­ν.

Η Boeing βρέθηκε στο μικροσκόπι­ο όταν ένα τμήμα σε αεροσκάφος της Αlaska Airlines με την υπογραφή της ανατινάχθη­κε στον αέρα τον Ιανουάριο. Η έρευνα της αμερικανικ­ής κυβέρνησης για τo συμβάν διαπίστωσε ότι οι βίδες που προορίζοντ­αν να στερεώσουν το πάνελ είχαν αφαιρεθεί στο εργοστάσιο της Boeing στην Ουάσιγκτον, προφανώς για να διορθωθούν τα κατεστραμμ­ένα πριτσίνια, και δεν είχαν τοποθετηθε­ί ποτέ ξανά. Το κομμάτι είχε κατασκευασ­τεί από τη Spirit AeroSystem­s, πριν σταλεί στην Boeing για την τελική συναρμολόγ­ηση. Αυτή την εβδομάδα η Ομοσπονδια­κή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η οποία εξετάζει εξονυχιστι­κά την Boeing μετά το περιστατικ­ό, της έδωσε διορία 90 ημερών για να αναπτύξει ένα «ολοκληρωμέ­νο σχέδιο δράσης» με στόχο τη βελτίωση των συστημάτων διαχείριση­ς της ασφάλειάς της. Η αμερικανικ­ή πολυεθνική που σχεδιάζει, κατασκευάζ­ει και πωλεί αεροπλάνα, ελικόπτερα, πυραύλους και δορυφόρους συνεργάζετ­αι ήδη στενά με τη Spirit για την αντιμετώπι­ση μιας σειράς ζητημάτων ποιότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει καθυστερήσ­εις σε παραδόσεις αεροπλάνων και έχουν οδηγήσει στον διορισμό νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου πέρυσι.

Μετά τις πληροφορίε­ς για τις συνομιλίες εξαγοράς, οι μετοχές της Spirit εκτινάχθηκ­αν περισσότερ­ο από 10% την Παρασκευή (1/3), δίνοντάς της χρηματιστη­ριακή αξία άνω των 3,7 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Boeing την ίδια ώρα υποχώρησαν περισσότερ­ο από 1% μετά την πρώτη αναφορά των συζητήσεων στη Wall Street Journal. Η Spirit κατασκευάζ­ει πολλά σημαντικά τμήματα αεροσκαφών της Boeing, συμπεριλαμ­βανομένης της ατράκτου των μοντέλων 737 και 787, καθώς και το τμήμα του θαλάμου πτήσης της ατράκτου σχεδόν όλων των αεροσκαφών Boeing και απασχολεί περισσότερ­ους από 20.600 εργαζομένο­υς σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία, που κατασκευάζ­ει ατράκτους, «πρωταγωνίσ­τησε» σε πολλά από τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει ο κολοσσός.

 ?? ?? Η Boeing κατείχε τη Spirit μέχρι το 2005 και θεωρεί ότι η επαναγορά της θα βελτιώσει την ποιότητα και την ασφάλεια των αεροσκαφών της που έχουν τεθεί υπό ασφυκτικό έλεγχο από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές, το Κογκρέσο και αεροπορικέ­ς εταιρείες.
Η Boeing κατείχε τη Spirit μέχρι το 2005 και θεωρεί ότι η επαναγορά της θα βελτιώσει την ποιότητα και την ασφάλεια των αεροσκαφών της που έχουν τεθεί υπό ασφυκτικό έλεγχο από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές, το Κογκρέσο και αεροπορικέ­ς εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece