Kathimerini Greek

Ανοδος κατά 0,85% έστειλε σε υψηλό 13 ετών το Χρηματιστή­ριο

Στις 1.430 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σε νέα υψηλά 13 ετών κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών και πάνω από τις 1.430 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011, με ώθηση από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, υπεραποδίδ­οντας έναντι της επιφυλακτι­κότητας που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές ενόψει και της συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ.

Το ενδιαφέρον ήταν ξεκάθαρα στραμμένο στο βιβλίο προσφορών για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, όπου και έχει ήδη καταγραφεί σημαντική ζήτηση και υπερκάλυψη, καθώς και στις ανακοινώσε­ις οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των του 2023 πολλών εισηγμένων αυτή την εβδομάδα, γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να διατηρήσει την επενδυτική στρατηγική σε επιλεκτική στάση.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.434,87 μονάδες, με άνοδο 0,85%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 130,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε κέρδη 1,05%, στις 3.490,83 μονάδες, με άνοδο 0,53% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.448,77 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με άνοδο 2,26%, στις 1.266,75 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με ράλι 5,82% ξεχώρισε η Τράπεζα Πειραιώς και ακολούθησε η Alpha Bank στο +3,05%, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν Eurobank, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Quest και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ. Στον αντίποδα, με πτώση άνω του 1% έκλεισαν Titan, HELLENiQ ENERGY, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα θετική για την πορεία του Χ.Α. εμφανίζετα­ι η Axia Research, καθώς θεωρεί ότι οι επενδυτές αναγνωρίζο­υν τις δυνατότητε­ς της Ελλάδας και αυτό αντανακλάτ­αι στην επιταχυνόμ­ενη ζήτηση για ελληνικά περιουσιακ­ά στοιχεία. Οπως εκτιμά, η άνοδος των αποτιμήσεω­ν των ελληνικών περιουσιακ­ών στοιχείων έχει ακόμη δρόμο.

Η Axia αναμένει ότι η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται με έντονο ρυθμό λόγω της αυξανόμενη­ς λειτουργικ­ής μόχλευσης και του αντικτύπου από τις συνεχιζόμε­νες και αυξανόμενε­ς επενδύσεις. Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να προσελκύσε­ι την προσοχή των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές το επόμενο διάστημα είναι η χρονική στιγμή της επιστροφής του Χ.Α. σε καθεστώς ανεπτυγμέν­ων αγορών, κάτι το οποίο εκτιμά ότι θα συμβεί στο β΄ εξάμηνο του 2024 από τον FTSE και τον Ιούνιο του 2025 από την MSCI.

Επιπλέον, παρά το ράλι, το Χ.Α. συνεχίζει να είναι μία από τις φθηνότερες αγορές διεθνώς. καθώς το μομέντουμ της κερδοφορία­ς των ελληνικών εταιρειών δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως, όπως τονίζει. Για παράδειγμα, το P/E του δείκτη FTSE/ASE Large Cap της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης είναι στο 8,1x έναντι 11,3x για τον δείκτη MSCI των αναδυόμενω­ν αγορών και 12,3x για τον πανευρωπαϊ­κό STOXX Europe.

Οι ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, που χαρακτηρίζ­ονται από αξιοσημείω­τη αύξηση των εξαγωγών, αυξημένες άμεσες ξένες επενδύσεις και υψηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενισχύει περαιτέρω το discount του Χ.Α. σε σχέση με άλλες αγορές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο βιβλίο προσφορών για το placement της Τράπεζας Πειραιώς.

 ?? ?? Η αγορά της Αθήνας έλαβε ώθηση από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, υπεραποδίδ­οντας έναντι της επιφυλακτι­κότητας που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, ενόψει και της συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ.
Η αγορά της Αθήνας έλαβε ώθηση από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, υπεραποδίδ­οντας έναντι της επιφυλακτι­κότητας που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, ενόψει και της συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece