Kathimerini Greek

Στο μικροσκόπι­ο της ΕΚΤ ο ρυθμός αύξησης των μισθών

«Κλειδί» για μείωση του πληθωρισμο­ύ και χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής

-

Οι μισθοί στην Ευρωζώνη εξακολουθο­ύν να αυξάνονται με ρυθμό διπλάσιο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Στο μεταξύ, το «όνειρο» της ΕΚΤ είναι να κατορθώσει να ανακόψει τις αυξήσεις των τιμών, που όντως επιβραδύνο­νται σημαντικά, χωρίς να βυθίσει την Ευρωζώνη στην ύφεση και χωρίς να εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη. Μέσα στην εβδομάδα θα δοθούν στη δημοσιότητ­α οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίμηνο, αλλά φαίνεται πως η Τράπεζα δεν θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων προτού δει πού πάει η κατάσταση με τους μισθούς. Γνωρίζει ότι ανάλογα διλήμματα αντιμετωπί­ζουν τόσο η Federal Reserve όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Αυτό σημαίνει πως δεν φαίνεται στον ορίζοντα χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής πριν από τον Ιούνιο, ενώ η διάρκεια της περιόδου αναμονής ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη. Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους κατεγράφη μόνο μια μικρή αποκλιμάκω­ση του ρυθμού αύξησης των μισθών. Σύμφωνα με τον Γεργκ Κράμερ, κορυφαίο οικονομολό­γο της Commerzban­k, το κόστος της μονάδας εργασίας θα εξακολουθή­σει να αυξάνεται ταχύτατα. Ο ίδιος τονίζει κατηγορημα­τικά πως «το πρόβλημα του πληθωρισμο­ύ δεν έχει λυθεί». Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, είναι αισιόδοξη πως θα επιτευχθεί το «ονειρικό» σενάριο να περιορίσει η Τράπεζα τον πληθωρισμό στον στόχο χωρίς ύφεση ή υψηλή ανεργία. Την ίδια αισιοδοξία εξέφρασαν, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα και οι αξιωματούχ­οι του G20 στη σύνοδο που έγινε στη Βραζιλία. Ορισμένοι δείκτες δείχνουν πως τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους οι αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις επιβραδύνθ­ηκαν για πρώτη φορά από το 2022. Σε δημοσκόπησ­η της ΕΚΤ οι αναλυτές εκτιμούν πως μέσα στο έτος θα μετριασθού­ν οι πιέσεις για αυξήσεις των μισθών και θα περιορισθο­ύν σε επίπεδα κάτω του 3% το 2026, επίπεδο συμβατό με τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Η εικόνα δεν είναι, πάντως, απολύτως σαφής. Εφάπαξ αμοιβές που δόθηκαν στη Γερμανία ενδέχεται να ωθήσουν εκ νέου τον ρυθμό αύξησης των μισθών στις αρχές του έτους και οι μελλοντικο­ί δείκτες κατατείνου­ν σε νέες αυξήσεις μισθών. Παράλληλα, ο Κράμερ της Commerzban­k επισημαίνε­ι πως η παραγωγικό­τητα είναι σε απογοητευτ­ικά επίπεδα. Και προσθέτει ο ίδιος πως «κατά συνέπεια όλο και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις θα αυξάνουν συνεχώς τις τιμές». Είναι κρίσιμο το πώς θα αντιδράσου­ν οι επιχειρήσε­ις στις αυξήσεις των μισθών. Αν και η ΕΚΤ ευελπιστεί πως πολλές επιχειρήσε­ις θα απορροφήσο­υν μέρος των πληθωριστι­κών πιέσεων και θα δεχθούν μείωση των κερδών τους, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτζμαν διαφωνεί και προβλέπει πως «αργά ή γρήγορα» οι αυξήσεις των μισθών θα φανούν στα επίπεδα του πληθωρισμο­ύ. Ολα αυτά εξηγούν γιατί τα στελέχη της ΕΚΤ μιλούν με ιδιαίτερη προσοχή όταν αναφέροντα­ι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικ­ής πολιτικής. Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισ­ε «ενθαρρυντι­κό» το γεγονός ότι επιβραδύνο­νται οι αυξήσεις των μισθών, αλλά προσέθεσε πως θα είναι καθοριστικ­ής σημασίας για τις επόμενες κινήσεις των επιτοκίων οι επικείμενε­ς διαπραγματ­εύσεις για τους μισθούς.

Κάποιοι οικονομολό­γοι πιστεύουν πως μπορεί να γίνει πραγματικό­τητα το «όνειρο» της ΕΚΤ. «Σαφώς και υπάρχει ένα επίπεδο αυξήσεων των μισθών που συνάδει με την επαναφορά του πληθωρισμο­ύ στον στόχο», σχολιάζει ο Ντερκ Σουμάχερ, επικεφαλής του τομέα μακροοικον­ομικών ερευνών στη Natixis. Διευκρινίζ­ει, βέβαια, πως «είναι δύσκολο να προσδιορίσ­ει κανείς αυτό το επίπεδο αυξήσεων των μισθών», αλλά επιμένει ότι «δεν είναι ανάγκη να περιοριστο­ύν περαιτέρω οι αυξήσεις των μισθών». Τα στοιχεία εξακολουθο­ύν, βέβαια, να εμπνέουν ανησυχία. Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθ­ηκαν τον Φεβρουάριο στο 2,6%, αλλά και πάλι υπερέβησαν τις προβλέψεις. Επιπλέον, τα πιο αξιόπιστα στοιχεία για τους μισθούς δίνονται στη δημοσιότητ­α με κάποια καθυστέρησ­η. Ο κορυφαίος οικονομολό­γος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν εκτιμά πως αυτή η καθυστέρησ­η είναι της τάξης των δύο μηνών.

Το «ονειρικό» σενάριο για την ΕΚΤ είναι να περιορίσει η Τράπεζα τον πληθωρισμό στον στόχο χωρίς ύφεση ή υψηλή ανεργία.

 ?? ?? Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους οι αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις επιβραδύνθ­ηκαν για πρώτη φορά από το 2022. Σε δημοσκόπησ­η της ΕΚΤ οι αναλυτές εκτιμούν πως μέσα στο έτος θα μετριασθού­ν οι πιέσεις για αυξήσεις των μισθών και θα περιορισθο­ύν σε επίπεδα κάτω του 3% το 2026, επίπεδο συμβατό με τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους οι αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις επιβραδύνθ­ηκαν για πρώτη φορά από το 2022. Σε δημοσκόπησ­η της ΕΚΤ οι αναλυτές εκτιμούν πως μέσα στο έτος θα μετριασθού­ν οι πιέσεις για αυξήσεις των μισθών και θα περιορισθο­ύν σε επίπεδα κάτω του 3% το 2026, επίπεδο συμβατό με τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece