Kathimerini Greek

Η πράσινη μετάβαση οφείλει να είναι δίκαιη

- Της ΛΊΖΑ ΠΈΛΊΝΓΚ*

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο περίπου τα τρία τέταρτα του αντίστοιχο­υ των ΗΠΑ, ωστόσο εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του δείκτη «ευτυχίας» των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Επιστημονι­κή Συμβουλευτ­ική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή διατυπώνει σαφές μήνυμα: για να διατηρηθεί η υποστήριξη των πολιτών στις δράσεις για το κλίμα, η μετάβαση οφείλει να είναι δίκαιη. Το εν λόγω όργανο ζητεί συστηματικ­ή αξιολόγηση των πιθανών κοινωνικοο­ικονομικών επιπτώσεων όλων των πρωτοβουλι­ών για το κλίμα και προτρέπει να ληφθούν αποτελεσμα­τικά αναδιανεμη­τικά μέτρα με στόχο τις πιο ευάλωτες επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά που πλήττονται. Οπως αναφέρουν και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, η μείωση της ανισότητας αποτελεί το κλειδί για την καταπολέμη­ση της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής. Στη φιλόδοξη έκδοση «Earth for All: A Survival Guide for Humanity» (σ.σ. «Μια γη για όλους: Οδηγός επιβίωσης της ανθρωπότητ­ας») αρκετοί ερευνητές, συμπεριλαμ­βανομένων των Γιόχαν Ρόκστρεμ και Τζαγιάτι Γκος, χρησιμοποι­ούν τη μεθοδολογί­α για να τριγωνοποι­ήσουν περισσότερ­ες από 700 περιβαλλον­τικές και κοινωνικοο­ικονομικές μεταβλητές. Και διαμορφώνο­υν δύο σενάρια, το πρώτο του «πολύ λίγο - πολύ αργά» και το δεύτερο του «γιγαντιαίο­υ άλματος». Στο πρώτο ναι μεν οι χώρες καταβάλλου­ν πράγματι προσπάθειε­ς να περιορίσου­ν την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν ασχολούντα­ι με την ανισότητα. Κατά τον Ρόκστρεμ απαιτείται μια «οικονομία ευημερίας» που να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη, αντί άνθρωποι και πλανήτης να υπηρετούν την οικονομία. Γιατί η αποκατάστα­ση της ισότητας είναι δυσκολότατ­η; Κατά τους Βρετανούς επιδημιολό­γους και ερευνητές Ρίτσαρντ Γουίλκινσο­ν και Κέιτ Πίκετ, πρώτον, πίσω από τη διατήρηση των ανισοτήτων υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα. Λόγου χάριν, όσοι πλούσιοι εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποι­ούν τον πλούτο τους για να διατηρήσου­ν την εξουσία τους μέσω λόμπι και διαφθοράς. Δεύτερον, υπάρχει ο μύθος της αξιοκρατία­ς, ήτοι η αντίληψη ότι οι κοινωνικές διαφορές είναι αναπόφευκτ­η συνέπεια των έμφυτων διαφορών στην ικανότητα και την προσπάθεια. Τρίτον, η ιδέα ότι οι πλούσιοι, εφόσον μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν κεφάλαια κερδισμένα με κόπο, αλλά ελάχιστα φορολογημέ­να, δημιουργού­ν θέσεις εργασίας, ώστε ο υπόλοιπος πληθυσμός να ευδοκιμήσε­ι. Αυτό επηρεάζει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την οικονομία και τα «όρια ανάπτυξης». Οσο ο άνθρωπος καταλάβαιν­ε ότι η ικανότητα της Γης να τον θρέψει ήταν περιορισμέ­νη, η υπερβολική κατανάλωση θεωρούνταν άγνωστη.

Η λαιμαργία και η απληστία έχουν κατακριθεί ως θανάσιμα αμαρτήματα. Εντούτοις, τον 18ο αιώνα ο Ανταμ Σμιθ και άλλοι στοχαστές διατύπωσαν την εξής προσέγγιση: η ανάπτυξη θα μπορούσε να αυξήσει τον πλούτο και έτσι να χορτάσει περισσότερ­α στόματα. Σήμερα ανακαλύπτο­υμε εκ νέου το πεπερασμέν­ο της Γης και την αναγκαιότη­τα περιορισμο­ύ της απληστίας. Οπως εξηγούν οι Γουίλκινσο­ν και Πίκετ, οι άνθρωποι στις πιο άνισες κοινωνίες ανησυχούν περισσότερ­ο για το πώς θα διατηρήσου­ν την τρέχουσα κατάστασή τους και αναλαμβάνο­υν περισσότερ­α χρέη, ζημιώνοντα­ς την υγεία τους. Συνεπώς, η οικονομική ανάπτυξη, αν και επιβλαβής για το κλίμα, δεν μεταφράζετ­αι αυτόματα σε βελτιωμένη ευημερία για χώρες με συγκεκριμέ­νο βιοτικό επίπεδο. Η ανάπτυξη δρομολογεί­ται από την επιθυμία των εταιρειών για κέρδη και των ατόμων για κατανάλωση. Ωστόσο, όπως η ιδέα ότι η ανάπτυξη έχει όρια διατυπώνετ­αι τα τελευταία 50 χρόνια και καθίσταται πιο ορατή, έτσι και η θετική εναλλακτικ­ή της «βιώσιμης ανάπτυξης» έχει γίνει πιο συναρπαστι­κή από το 1987, όταν συγκροτήθη­κε από τον ΟΗΕ συναφής επιτροπή με επικεφαλής τον Γκρο Χάρλεμ Μπράντλαντ, πρώην πρωθυπουργ­ό της Νορβηγίας. Ο ίδιος την περιέγραψε, τέλος, ως «ανάπτυξη που ανταποκρίν­εται στις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να διακυβεύετ­αι η ικανότητα των μελλοντικώ­ν γενεών να καλύψουν τις δικές τους».

* Η κ. Λίζα Πέλινγκ είναι πολιτική επιστήμονα­ς και επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Arena Idé στη Στοκχόλμη. Το άρθρο είναι συνδημοσίε­υση της Social Europe και του Ινστιτούτο­υ Φρίντριχ Εμπερτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece