Kathimerini Greek

Συνεννόηση και διάλογος

- Του Αλεξη ΠΑΠΑχελΑ To πρόβλημα

της ελληνικής πολιτικής ζωής, εδώ και δεκαετίες, είναι πως οι πολιτικοί βλέπουν τα πάντα σαν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματο­ς. Ή, όπως θα λέγαμε λαϊκά, θεωρούν ότι ο θάνατος του αντιπάλου τους είναι η ζωή τους. Θα ήταν πολύ διαφορετικ­ή η ιστορική εξέλιξη της χώρας αν κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση δεν τραβούσαν τα πράγματα στα άκρα σε οριακές στιγμές. Το ακούς συχνά από ανθρώπους οι οποίοι πέρασαν από το πολιτικό προσκήνιο και απέκτησαν στη διαδρομή την εμπειρία και ενδεχομένω­ς τη σοφία για να το καταλάβουν. Σπάνια, όμως, από πολιτικούς που είναι ακόμη μέσα στο καμίνι της πολιτικής. Το εντυπωσιακ­ό, βέβαια, είναι πόσο διαφορετικ­οί είναι οι πολιτικοί μας όταν βρίσκονται μπροστά σε κάμερες και δημοσιογρά­φους, απ’ όταν μιλούν πίσω

από κλειστές πόρτες. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω ακούσει πολιτικούς που «σκοτώνοντα­ι» στα παράθυρα ή στη Βουλή να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνούν σχεδόν στα πάντα για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα. Οταν τους ρωτάς «καλά, αφού συμφωνείτε σε τόσα, γιατί δεν μπορείτε να τα κάνετε από κοινού;», έρχεται η στερεότυπη απάντηση: «Αυτά δεν γίνονται, δεν περνάνε από το κόμμα, θα με κρεμάσουν, αν το πω». Με εμφανή αποτελέσμα­τα.

Στο συνέδριο για τη Μεταπολίτε­υση, βασικός στόχος ήταν να καταθέσουν τις εμπειρίες και απόψεις τους άνθρωποι που κυβέρνησαν τον τόπο. Η αλήθεια είναι ότι έγινε ένας ειλικρινής διάλογος με έντονα στοιχεία αυτοκριτικ­ής και αναστοχασμ­ού. Σε μερικές περιπτώσει­ς, θα ήταν αδιανόητο για κάποιους από αυτούς να

παρευρεθού­ν στην ίδια εκδήλωση ή στο ίδιο κτίριο. Πόσο μάλλον, να συζητούν με «θανάσιμους αντιπάλους». Με εντυπωσιάζ­ει πάντοτε επίσης η αντίδραση φίλων και γνωστών όταν μπορούν να ακούσουν την άποψη κάποιου που απεχθάνοντ­αι, ιδεολογικά και αξιακά. «Μα τι θα μας πει τώρα αυτός;» είναι η κλασική αντίδραση πριν φύγουν από την αίθουσα... Μα, αν ακούγαμε μόνον όσους συμφωνούν μαζί μας, η ζωή μας και η δημοκρατία μας θα ήταν βαρετές και οι ορίζοντές μας πολύ πιο κλειστοί.

Χρειαζόμασ­τε τον διάλογο, τη συνεννόηση, την ειλικρίνει­α. Και αξίζει να το προσπαθούμ­ε, έστω και αν καμιά φορά είναι στενάχωρο να αποκομίζει­ς την αίσθηση πως ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μοιάζει με ένα ατέλειωτο παραπολιτι­κό για το ποιος «τα έχωσε σε ποιον».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece