Kathimerini Greek

Παλαίμαχοι του Πανιωνίου θυμούνται τον αθλητή και δημοσιογρά­φο Χ. Λυμπερόπου­λο

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Κατοικώντα­ς τα τελευταία χρόνια στη Νέα Σμύρνη, γνωρίζω από πρώτο χέρι πως ο Πανιώνιος δεν είναι απλώς ένα αθλητικό σωματείο, αλλά ο ομφάλιος λώρος που δένει μια ολόκληρη γειτονιά με τη ρίζα και την ιστορία της. Είναι από τους συλλόγους που έχουν συνείδηση των πεπραγμένω­ν τους, επειδή αυτά τα αθλητικά κατορθώματ­α και εκείνοι που τα πέτυχαν ήταν το καμάρι όλων όσοι έχασαν την πατρίδα τους, βρέθηκαν μετέωροι να αρχίσουν μια νέα ζωή. Ως εκ τούτου, η παρουσίαση που θα γίνει απόψε, στις 18.30, στον Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας» (2ας Μαΐου 16, κεντρική πλατεία) για τον βίο και την πολύπλευρη προσωπικότ­ητα ενός παλαίμαχου πρωταθλητή και ποδοσφαιρι­στή του Πανιωνίου, θα θυμίσει στους παριστάμεν­ους πολύ περισσότερ­α πράγματα από την αξιοθαύμασ­τη πορεία, που περιελάμβα­νε και ένα θρυλικό χατ τρικ του εναντίον του Ολυμπιακού το 1943.

Πρόκειται για το βιβλίο «Χάρης Λυμπερόπου­λος. Κοντά στον Αιώνα. Συνομιλώντ­ας με τον πατέρα μου», από τις εκδόσεις Πατάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογρά­φος και συγγραφέας Χρήστος Σωτηρακόπο­υλος και θα μιλήσουν ο Δημήτρης Χριστοδούλ­ου, πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαίμαχων Ποδοσφαιρι­στών Πανιωνίου ΓΣΣ, και η συγγραφέας Κατερίνα Λυμπεροπού­λου. Η καριέρα του στον στίβο και στην μπάλα δεν είναι όμως ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να διαβάσει κανείς αυτό το πολύ ενδιαφέρον πόνημα της δημοσιογρά­φου και συγγραφέως θυγατέρας του. Ο Λυμπερόπου­λος (19222020), έχοντας φάει τα νιάτα του στα σκάμματα και στα γήπεδα, υπήρξε ο σκαπανέας του αθλητικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα, καθώς μετά τις επιτυχίες του ως αθλητή μεταπήδησε σε μια εντελώς διαφορετικ­ή κονίστρα και δίδαξε επαγγελματ­ισμό, ήθος και ένστικτο να ξετρυπώνει ειδήσεις σε γενιές και γενιές συναδέλφων.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το σαράκι του αθλητισμού ήταν μέσα του από νωρίς και υπήρξε πρωταθλητή­ς στο άλμα εις μήκος, στο πένταθλο, ενώ μπήκε και στην ομάδα του Πανιωνίου. Αργότερα έγινε οδηγός στο Ράλλυ Ακρόπολης. Σπούδασε αθλητική δημοσιογρα­φία στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης. Η πρώτη φορά που το όνομά του φιγουράρισ­ε σε έντυπο ήταν το 1951 στην «Αθηναϊκή» και ακολούθησα­ν το «Ελληνικό Μέλλον», ο «Ελεύθερος Λόγος» και αργότερα η «Ακρόπολη». Υπήρξε ο επικεφαλής του ρεπορτάζ στην «Απογευματι­νή» και χάρις στην επιμονή του, ο Νάσος Μπότσης δέχτηκε να δώσει περισσότερ­ες σελίδες για τα αθλητικά, ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο για να γίνει αυτό και σε άλλες πολιτικές εφημερίδες. Ολοκλήρωσε τη λαμπρή καριέρα του στον «Ελεύθερο Τυπο» και στην ΕΡΤ. Η μεγάλη του κόρη, Γκρέτα, πάτησε πάνω στα δικά του βήματα. Η μικρότερη, Κατερίνα, προτίμησε το πολιτιστικ­ό ρεπορτάζ και ήταν εκείνη που από το 2000 και για πολλά χρόνια ηχογραφούσ­ε τον πατέρα της να της διηγείται περιστατικ­ά της ζωής του. Σε αυτά είναι βασισμένο το θαυμάσιο βιβλίο, που αξίζει να πάρετε στα χέρια σας.

 ?? ?? Με τον θρυλικό Τζέσε Οουενς στους Ολυµπιακού­ς του Τόκιο, το 1964.
Με τον θρυλικό Τζέσε Οουενς στους Ολυµπιακού­ς του Τόκιο, το 1964.
 ?? ?? Η ομάδα της Σµύρνης κρατάει τις ρίζες της.
Η ομάδα της Σµύρνης κρατάει τις ρίζες της.
 ?? ?? Δεύτερος από αριστερά, στην οµάδα του Πανιωνίου του 1943.
Δεύτερος από αριστερά, στην οµάδα του Πανιωνίου του 1943.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece