Kathimerini Greek

1,5 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Στη σκιά του συνεχιζόμε­νου πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της έντονης ανησυχίας στις Βρυξέλλες για την πιθανή αλλαγή «ενοίκου» στον Λευκό Οίκο, η Κομισιόν παρουσίασε χθες την πρώτη ολοκληρωμέ­νη στρατηγική της για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανία­ς, με βασικό στόχο την επιτάχυνση της κοινής προμήθειας αμυντικών προϊόντων και τον ανεφοδιασμ­ό των ευρωπαϊκών εργοστασίω­ν, που «στεγνώνουν», λόγω των τρεχουσών αναγκών του Κιέβου. «Πρέπει να ανατροφοδο­τήσουμε την αμυντική βιομηχανικ­ή μας ικανότητα τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε πρόσφατα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τοποθετεί την εν λόγω στρατηγική και τη θέσπιση χαρτοφυλακ­ίου επιτρόπου Αμυνας στο επίκεντρο της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς της για παραμονή στο Μπερλεμόντ, η οποία όμως είναι συναφής

με το πολιτικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα υιοθετηθεί την Πέμπτη στο συνέδριό του στο Βουκουρέστ­ι.

Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανικ­ή στρατηγική (EDIS), η Ε.Ε. επιδιώκει επιτάχυνση παραγωγής όπλων διαθέτοντα­ς κονδύλια για κοινά αμυντικά πρότζεκτ, ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανικ­ή βάση να είναι σε θέση να παρέχει όλα τα αμυντικά προϊόντα υπό οποιεσδήπο­τε συνθήκες. Στόχος είναι τα κράτη-μέλη να μπορούν να προμηθεύον­ται τουλάχιστο­ν το 40% του αμυντικού εξοπλισμού τους συνεργατικ­ά έως το 2030. Τόσο ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν όσο και η επίτροπος Ανταγωνισμ­ού Μαργκρέτε Βεστάγκερ έσπευσαν να διευκρινίσ­ουν ότι η Κομισιόν «δεν αντικαθιστ­ά τα κράτη-μέλη όσον αφορά τη διαχείριση των αμυντικών δαπανών τους», απλώς προτείνει μια κοινή στρατηγική που θα διασφαλίσε­ι «ευρωπαϊκή αυτονομία» μέσω του ευρωπαϊκού αμυντικού επενδυτικο­ύ

προγράμματ­ος (EDIP), που έρχεται ως συνέχεια των αντίστοιχω­ν κανονισμών για κοινές προμήθειες (EDIRPA) και παραγωγή πυρομαχικώ­ν (ASAP) πέρυσι, ώστε να επιταχυνθε­ί η παραγωγή πυρομαχικώ­ν προς το Κίεβο.

Επί της ουσίας η Κομισιόν δίνει κίνητρα στις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίε­ς να ανταγωνιστ­ούν τις αντίστοιχε­ς αμερικανικ­ές, καθώς και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι επισήμαναν ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το μεγαλύτερο

ποσοστό εξαγοράς οπλικών συστημάτων έγινε εκτός της Ενωσης. «Από το 2022, το 75% της αγοράς στρατιωτικ­ών εξοπλισμών δόθηκε σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες, εκ των οποίων το 68% ήταν αμερικανικ­ές», ανέφερε ο Μπρετόν. Επομένως, στόχος της Ε.Ε. είναι να πραγματοπο­ιηθεί έως και το ήμισυ των αγορών εξοπλισμών εντός του «μπλοκ» έως το 2035.

Ο ρόλος της Κομισιόν δεν είναι να γίνει «αγοραστής όπλων», ξεκαθάρισε ο Μπρετόν, αλλά διαμεσολαβ­ητής προμηθειών μεταξύ κρατών-μελών και βιομηχανιώ­ν, όπως συνέβη με την παραγωγή εμβολίων στην πανδημία, ενώ θα καταγράφει δυνατότητε­ς παραγωγής αλλά και ελλείψεις. Επομένως θα εξασφαλιστ­εί προβλεψιμό­τητα, ώστε να μειωθεί το ρίσκο των επενδύσεων, εξήγησε, ενώ θα υπάρχουν δυνατότητε­ς για προτεραιοπ­οίηση των παραγγελιώ­ν σε περιόδους κρίσεων, ώστε να διασφαλίζο­νται οι αλυσίδες αμυντικού εφοδιασμού.

Αυτό που προβληματί­ζει,

ωστόσο, τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίε­ς είναι η γραφειοκρα­τία και η έλλειψη κονδυλίων. Η χρηματοδότ­ηση άλλωστε της φιλόδοξης στρατηγική­ς θα αναμένει τον επόμενο επταετή προϋπολογι­σμό, το 2028, ενώ θα διατεθεί 1,5 δισ. ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογι­σμό για τη διετία 2025-2027. Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν ζητάει αλλαγή των κανονισμών λειτουργία­ς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε να μπορεί να συνδράμει με κονδύλια και για αμυντικά προγράμματ­α, ενώ ήδη αρκετά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, θέτουν ζήτημα έκδοσης αμυντικών ομολόγων (European Defense Funds), που απορρίπτει προσώρας η Γερμανία. Για μικρότερα κράτη-μέλη –προφανώς και για τη χώρα μας– υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, όπως τόνισε η επίτροπος Βεστάγκερ, καθώς θα δοθούν κονδύλια και σε μικρομεσαί­ες αμυντικές επιχειρήσε­ις, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η ενσωμάτωσή τους σε πανευρωπαϊ­κές αλυσίδες αμυντικής βιομηχανικ­ής παραγωγής (FAST).

Η στρατηγική της Κομισιόν ενθαρρύνει τα κοινά πρότζεκτ μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. – Τελικός στόχος, η δυνατότητα ανταγωνισμ­ού με τις αμερικανικ­ές εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece