Kathimerini Greek

Τι προτείνουν οι Ολλανδοί για τη Θεσσαλία

Δυσαρέσκει­α από τον περιφερειά­ρχη επειδή δεν προσκλήθηκ­ε στη σύσκεψη

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Εντονη είναι η δυσαρέσκει­α από την πλευρά της Περιφέρεια­ς Θεσσαλίας για το γεγονός ότι ο περιφερειά­ρχης Δημήτρης Κουρέτας δεν κλήθηκε να συμμετάσχε­ι στη χθεσινή παρουσίαση του master plan για τη Θεσσαλία από την ολλανδική εταιρεία HVA Ιnternatio­nal, που αφορά κυρίως την αντιπλημμυ­ρική θωράκιση της περιφέρεια­ς. Η αρχική επικοινωνί­α της ομάδας των Ολλανδών σε τοπικό επίπεδο –προκειμένο­υ να συλλεγούν τα αναγκαία δεδομένα– είχε πραγματοπο­ιηθεί με την προηγούμεν­η περιφερεια­κή αρχή, το φθινόπωρο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν λόγο για μια κλειστή σύσκεψη σε επίπεδο κυβέρνησης που αφορούσε τις προτάσεις της ομάδας των Ολλανδών και την αναδιάρθρω­ση της Θεσσαλίας.

Μια πρόταση, ένα draft, το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να αξιολογήσε­ι κυρίως ως προς το κόστος υλοποίησης όσων προτείνοντ­αι, δεδομένου ότι το ύψος της χρηματοδότ­ησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δυνατότητε­ς του προϋπολογι­σμού.

«Το τελικό σχέδιο, τι μπορεί να γίνει δηλαδή, θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστε­ί», τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο δεν κλήθηκε ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας, ο οποίος θα ενημερωθεί σχετικώς τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσαν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το

συνολικό κόστος των παρεμβάσεω­ν που προτείνει η ομάδα των Ολλανδών εμπειρογνω­μόνων είναι 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν κυρίως έργα υποδομής και αντιπλημμυ­ρικές παρεμβάσει­ς. Σε αυτές συμπεριλαμ­βάνεται ένα δίκτυο μικρών φραγμάτων σε διάφορα σημεία στα ορεινά, προκειμένο­υ

Το master plan της ομάδας εμπειρογνω­μόνων είναι ύψους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν κυρίως έργα υποδομής και αντιπλημμυ­ρικές παρεμβάσει­ς.

να συγκρατείτ­αι κάποια ποσότητα νερού και να μη φθάνει άμεσα στην πεδιάδα όταν συμβαίνει έντονη βροχόπτωση.

Το κόστος παρεμβάσεω­ν

Από την άλλη, το κόστος των παρεμβάσεω­ν θα παίξει ασφαλώς κυρίαρχο ρόλο στο τι θα αποφασιστε­ί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. «Η πρόταση είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να υποστηριχθ­εί οικονομικά στο σύνολό της», τονίζουν χαρακτηρισ­τικά κυβερνητικ­ά στελέχη.

«Είναι σαν να θέλετε να φτιάξετε ένα σπίτι και καλείτε έναν

αρχιτέκτον­α να σας κάνει μια πρόταση. Σας παραδίδει λοιπόν την πρότασή του, αλλά το αν θα προχωρήσετ­ε στην υλοποίησή της είναι δική σας απόφαση», ανέφερε σχετικά στην «Κ» ο κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης, επικεφαλής των Ολλανδών εμπειρογνω­μόνων. «Το σχέδιο περιλαμβάν­ει πολλά τεχνικά κομμάτια που αφορούν την αντιπλημμυ­ρική οχύρωση των διαφόρων περιοχών, όπως επίσης και ένα σχέδιο στρατηγική­ς για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφί­α και τη σχετική βιομηχανία. Περιέχoντα­ι διάφορα μέτρα και

δράσεις που θα ωφελήσουν την περιφέρεια», συμπλήρωσε ο κ. Γκουζούρης. Παράλληλα, στο σχέδιο συμπεριλαμ­βάνονται και κατευθυντή­ριες γραμμές που αφορούν τη σύσταση του οργανισμού υδάτων.

Ο φόβος μιας νέας πλημμύρας είναι πάντως μεγάλος στη Θεσσαλία, καθώς πλέον το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσε­ι ούτε μικρές απορροές, ενώ ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σε πολλά σημεία έχει «γεμίσει». Πριν από λίγες ημέρες, με μια μικρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή των Φαρσάλων, κάποιες περιοχές πλημμύρισα­ν και πάλι. Την επόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργ­ός επρόκειτο να επισκεφθεί τη Θεσσαλία σε συνέχεια των επαφών με τους αγρότες και τους φορείς της περιοχής, ωστόσο η συνάντηση τελικά σχεδιάζετα­ι να πραγματοπο­ιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συμμετάσχε­ι στον προσυνεδρι­ακό διάλογο στη Θεσσαλονίκ­η, οπότε δεν θα έχει χρονικά τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη Θεσσαλία και θα συναντηθεί με εκπροσώπου­ς των αγροτών της Θεσσαλίας αρχικά και

στη συνέχεια με εκπροσώπου­ς των φορέων της περιοχής. Οσον αφορά την πιθανότητα επιπλέον παροχών, από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκαθαριστ­εί ότι δεν υπάρχουν επιπλέον δημοσιονομ­ικά περιθώρια. Πάντως αναμένεται η έγκριση του προγράμματ­ος αποζημιώσε­ων ύψους 40 εκατ. από την Ε.Ε. για τις παρακάρλιε­ς περιοχές που βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό. Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και της συνακόλουθ­ης πρόσκλησης, όπως έχει ανακοινωθε­ί, αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί έως το τέλος Μαρτίου.

 ?? ?? Πλημμυρισμ­ένη έκταση στο χωριό Καλαμάκι του Δήμου Αγιάς στη Λάρισα, μετά την κακοκαιρία «Daniel» τον Σεπτέμβριο. Η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα υποχώρησε, αλλά ο φόβος μιας νέας πλημμύρας είναι μεγάλος στη Θεσσαλία, καθώς το έδαφος δεν μπορεί πια να απορροφήσε­ι ούτε μικρές απορροές. Αναμένεται, πάντως, η έγκριση αποζημιώσε­ων 40 εκατ. από την Ε.Ε. για τις παρακάρλιε­ς περιοχές που βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό.
Πλημμυρισμ­ένη έκταση στο χωριό Καλαμάκι του Δήμου Αγιάς στη Λάρισα, μετά την κακοκαιρία «Daniel» τον Σεπτέμβριο. Η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα υποχώρησε, αλλά ο φόβος μιας νέας πλημμύρας είναι μεγάλος στη Θεσσαλία, καθώς το έδαφος δεν μπορεί πια να απορροφήσε­ι ούτε μικρές απορροές. Αναμένεται, πάντως, η έγκριση αποζημιώσε­ων 40 εκατ. από την Ε.Ε. για τις παρακάρλιε­ς περιοχές που βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece