Kathimerini Greek

Το 2023, έτος ακραίων φαινομένων

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Το 2023 δεν ήταν μόνο το πιο θερμό έτος στην Ελλάδα (σύμφωνα με τα καταγεγραμ­μένα στοιχεία), αλλά και η χρονιά κατά την οποία αναδείχθηκ­ε η συσχέτιση ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφώ­ν με την κλιματική κρίση που βιώνουμε. Πρόκειται για ένα βασικό συμπέρασμα από τη χθεσινή παρουσίαση της «Κλιματικής Αποτίμησης στην Ελλάδα για το 2023» από την επιστημονι­κή ομάδα του κόμβου πληροφόρησ­ης climateboo­k.gr.

Το 2023 η μέση θερμοκρασί­α στην Ελλάδα έφτασε τους 15,2 βαθμούς Κελσίου (°C) ένα βαθμό πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, οι ορεινές και ηπειρωτικέ­ς περιοχές, θερμαίνοντ­αι πιο γρήγορα, παρουσιάζο­ντας αποκλίσεις έως και 1,4-1,7 βαθμών! Η τάση υπερθέρμαν­σης στην Ελλάδα εκφράζεται και από το γεγονός πως τα πέντε πιο θερμά έτη των προηγούμεν­ων δεκαετιών σημειώθηκα­ν από το 2018 και μετά, με εξαίρεση το 2022, που ήταν λίγο πιο δροσερό, αλλά κι αυτό πάνω από τις «κανονικές» θερμοκρασί­ες.

Αυτές οι τάσεις έχουν πλέον και τις συνέπειές τους. «Στη Θεσσαλία έπεσαν πέντε εκατομμύρι­α τόνοι βροχής με τον “Daniel”, όσο νερό καταναλώνε­ι η Αθήνα σε 14 χρόνια. Πλημμύρισα­ν 720.000 στρέμματα», είπε ο Κώστας Λαγουβάρδο­ς. «Αυτή την περίοδο πραγματοπο­ιούνται επιστημονι­κές μελέτες σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην εκδήλωση του “Daniel”. Μελετώνται ανάλογες καταστάσει­ς της προηγούμεν­ης 20ετίας. Τι φαίνεται; Το καιρικό φαινόμενο μπορούσε να εκδηλωθεί, αλλά η πρωτοφανής ένταση της κακοκαιρία­ς είναι

συνάρτηση των συνθηκών που είχαν διαμορφωθε­ί λόγω κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο Σταύρος Ντάφης. Αντίστοιχα, η μεγα-πυρκαγιά στον Εβρο, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά το 2000 και η οποία κατέκαψε 900.000 στρέμματα, ήρθε μετά μια παρατεταμέ­νη έντονη ξηρασία στην περιοχή του Εβρου από το 2019 και μετά.

Ο καύσωνας του Ιουλίου 2023 είχε επίσης ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά. Ηταν ο μεγαλύτερο­ς σε διάρκεια που έχει σημειωθεί ποτέ (12-26 Ιουλίου). Είναι χαρακτηρισ­τικό πως στην Αθήνα ο πληθυσμός έμεινε για 300 συνεχόμενε­ς ώρες (μέρα και νύχτα) σε θερμοκρασί­ες άνω των 30 βαθμών Κελσίου! Ο καύσωνας «τσουρούφλι­σε» πολύ μεγάλο μέρος της χώρας: στις 23 Ιουλίου σε πάνω από 150 μετεωρολογ­ικούς σταθμούς τα θερμόμετρα ξεπέρασαν τους 40 °C, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασί­α σημειώθηκε στο Γύθειο, με 46,4 °C.

Οπως παρουσίασε η ομάδα του climateboo­k.gr, το 2023 ήταν επίσης «καυτό» και στη θάλασσα, όπου τα επιφανειακ­ά ύδατα είχαν θερμοκρασί­ες πάνω από την κλιματική τιμή 1991-2020 στις περισσότερ­ες περιοχές. Η θετική απόκλιση στο νοτιοανατο­λικό Αιγαίο έφτασε τους +1,2-1,4 βαθμούς, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σημειώθηκα­ν θερμοκρασί­ες 28 °C! Μόνο σε περιοχές του βορειοανατ­ολικού Αιγαίου οι θερμοκρασί­ες ήταν χαμηλότερε­ς του μέσου όρου.

Η ομάδα του climateboo­k.gr παρουσίασε για δεύτερη χρονιά την ετήσια Κλιματική Αποτίμηση στην Ελλάδα, κάτι που σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής είναι θεσμός. «Θέλουμε να συμβάλουμε στο να φέρουμε την κλιματική επιστήμη πιο κοντά στον πολίτη, να βοηθήσουμε στον κλιματικό αλφαβητισμ­ό και στην παρουσίαση των δεδομένων για σωστές πολιτικές αποφάσεις», σημείωσε εισαγωγικά η δρ Βασιλική Κοτρώνη. «Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, δεν πρέπει να εξωραΐζουμ­ε την κατάσταση, αλλά να πάρουμε μέτρα. Για παράδειγμα, το λεγόμενο φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό καύσιμο που ωθεί την κλιματική αλλαγή και γι' αυτό πρέπει να απομακρυνθ­εί όπως τα υπόλοιπα», τόνισε.

Τον Ιούλιο στην Αθήνα ο πληθυσμός έμεινε για 300 συνεχόμενε­ς ώρες (μέρα και νύχτα) σε θερμοκρασί­ες άνω των 30 βαθμών Κελσίου.

 ?? ?? Η πυρκαγιά στον Εβρο, η οποία κατέκαψε 900.000 στρέμματα, ήρθε ύστερα από παρατεταμέ­νη έντονη ξηρασία στην περιοχή από το 2019 και μετά.
Η πυρκαγιά στον Εβρο, η οποία κατέκαψε 900.000 στρέμματα, ήρθε ύστερα από παρατεταμέ­νη έντονη ξηρασία στην περιοχή από το 2019 και μετά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece