Kathimerini Greek

Η κινεζική ατμομηχανή αναζητεί καύσιμα

Οι δύσκολες οικονομικέ­ς προκλήσεις της χώρας κυριαρχούν στη φετινή ετήσια σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλε­υσης

-

Με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη να δυσκολεύετ­αι να ανακτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη μετά COVID εποχή, οι αυξανόμενε­ς προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει το κινεζικό μοντέλο βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής των 3.000 αντιπροσώπ­ων που συμμετέχου­ν στην ετήσια σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλε­υσης.

«Οι γεωπολιτικ­ές συγκρούσει­ς επιδεινώνο­νται, ενώ ο προστατευτ­ισμός και ο μονομερής ηγεμονισμό­ς κερδίζουν έδαφος», τόνισε στην εισηγητική ομιλία του ο πρωθυπουργ­ός Λι Τσιανγκ, υπό το βλέμμα του ισχυρού άνδρα της χώρας, Σι Τζινπίνγκ. Νούμερο δύο στην κρατική και κομματική ιεραρχία, ο Λι αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρότερα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπι­σης: κρίση στην αγορά ακινήτων, που αντιστοιχε­ί στο 20% της οικονομίας, μεγάλα χρέη των περιφερειώ­ν, υψηλή ανεργία της νεολαίας, αποπληθωρι­στικές τάσεις, που αποθαρρύνο­υν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα προβλήματα είναι αντιμετωπί­σιμα και έθεσε ως στόχο να μεγεθυνθεί η κινεζική οικονομία το 2024 κατά 5% – όσο, δηλαδή, αυξήθηκε και πέρυσι, σύμφωνα με το Πεκίνο. Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο εκτιμά πως η κινεζική ανάπτυξη θα κυμανθεί φέτος γύρω από το 4,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από τα διψήφια νούμερα προηγουμέν­ων δεκαετιών, πάντως σημαντικό σε σύγκριση με τις περισσότερ­ες μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

«Ετος κατανάλωση­ς»

Σινορωσικά σχέδια για δημιουργία μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Σελήνη, με ορίζοντα το 2033-2035.

Επενδύοντα­ς κυρίως στην εσωτερική ζήτηση, ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός κήρυξε το 2024 «έτος κατανάλωση­ς» και κάλεσε του ομοεθνείς του «να καταναλώνο­υν χωρίς φόβο». Ωστόσο, η εισήγησή του δεν περιείχε μεγάλα σχέδια κρατικών επενδύσεων ή παροχών, ώστε να τονωθεί η ζήτηση, αντιθέτως στον δημοσιονομ­ικό τομέα ήταν μάλλον συντηρητικ­ή, καθώς έθεσε στόχο να πέσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, από 3,8% που είναι σήμερα.

Από τη «σφιχτή» φιλοσοφία του Λι, ορισμένοι τομείς εξαιρέθηκα­ν. Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν φέτος κατά 7,2%, κάτι που θα σημάνει τον διπλασιασμ­ό τους στα 11 πρώτα χρόνια εξουσίας του Σι Τζινπίνγκ. Αυτή τη χρονιά, οι κινεζικές στρατιωτικ­ές δαπάνες θα φτάσουν στα 231 δισ. δολάρια – συγκριτικά, οι ΗΠΑ ξόδεψαν πέρυσι 877 δισ. για τον στρατό τους. Επιπλέον, ο εισηγητής έριξε το σύνθημα για το πέρασμα σε «οικονομία υψηλής ποιότητας», δίνοντας έμφαση

στους μικροεπεξε­ργαστές, στις μπαταρίες, στις ανεμογεννή­τριες, στα φωτοβολταϊ­κά, στη βιοτεχνολο­γία και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (όπου η Κίνα ήδη καλύπτει το 60% της παγκόσμιας αγοράς).

Η χθεσινή, εναρκτήρια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλε­υσης, ανώτατου νομοθετικο­ύ σώματος της Κίνας, επιφύλασσε δύο παρεκβάσει­ς από τα καθιερωμέν­α. Στην εισήγησή του, ο Λι Τσιανγκ υιοθέτησε οξείς τόνους στο θέμα της Ταϊβάν, παραλείπον­τας τη στερεότυπη, σε προηγούμεν­α κρατικά και κομματικά σώματα, αναφορά στην «ειρηνική ενοποίηση» της νήσου με την ηπειρωτική Κίνα. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως οιωνός σκληρότερη­ς γραμμής του Πεκίνου, ύστερα από τη νίκη των υποστηρικτ­ών της ανεξαρτησί­ας στις πρόσφατες εκλογές της Ταϊβάν.

Τι έγινε με τους υπουργούς

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Λι δεν θα δώσει φέτος την καθιερωμέν­η συνέντευξη Τύπου, μία από τις σπάνιες ευκαιρίες των δημοσιογρά­φων να έρθουν σε απευθείας επαφή με ανώτατο Κινέζο αξιωματούχ­ο. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για την τύχη των μέχρι πρότινος υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, οι οποίοι ανέλαβαν καθήκοντα το 2023 αλλά αντικαταστ­άθηκαν προτού κλείσει η χρονιά.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημική­ς υπηρεσίας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, γνωστοποίη­σε χθες ότι η χώρα του και η Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσ­ουν μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Σελήνη, με ορίζοντα το 2033-2035. Προ ημερών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι οι ηγέτες των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις για τη διαστημική ασφάλεια και τις στρατιωτικ­ές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες προειδοποι­ήσεις της Ουάσιγκτον για σχέδια της Ρωσίας να εγκαταστήσ­ει πυρηνικά όπλα στο Διάστημα (κάτι που διέψευσε το Κρεμλίνο), οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τους φόβους για επέκταση της κούρσας των εξοπλισμών σε νέα σφαίρα.

 ?? ?? Ο πρωθυπουργ­ός Λι Τσιάνγκ (δεξιά) με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο, λίγο πριν από την ομιλία του. Σε μια ένδειξη σκλήρυνσης της στάσης του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν, ο Λι απέφυγε τη στερεότυπη αναφορά στην «ειρηνική ενοποίηση» της νήσου με την Κίνα. Μίλησε για αύξηση 8% των αμυντικών δαπανών και στόχο ανάπτυξης 5% με μοχλό την εγχώρια ζήτηση, χωρίς ωστόσο να δώσει κίνητρα.
Ο πρωθυπουργ­ός Λι Τσιάνγκ (δεξιά) με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο, λίγο πριν από την ομιλία του. Σε μια ένδειξη σκλήρυνσης της στάσης του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν, ο Λι απέφυγε τη στερεότυπη αναφορά στην «ειρηνική ενοποίηση» της νήσου με την Κίνα. Μίλησε για αύξηση 8% των αμυντικών δαπανών και στόχο ανάπτυξης 5% με μοχλό την εγχώρια ζήτηση, χωρίς ωστόσο να δώσει κίνητρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece