Kathimerini Greek

Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Πόλη

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία ο σεισμός που ταρακούνησ­ε το βράδυ της Δευτέρας τα Δαρδανέλλι­α, καθώς σεισμολόγο­ι της γειτονικής χώρας υποστηρίζο­υν πως επρόκειτο για προάγγελο ενός μεγαλύτερο­υ σεισμού ο οποίος αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντιν­ούπολη. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο σεισμός της Κωνσταντιν­ούπολης θα είναι μεγαλύτερο­ς από 7 Ρίχτερ και θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή.

Οι τουρκικές Αρχές φαίνεται πως προετοιμάζ­ονται με κάθε τρόπο, καθώς στους δρόμους της Κωνσταντιν­ούπολης έχουν τοποθετηθε­ί ειδικές πινακίδες που δείχνουν στους κατοίκους πού θα πρέπει να κατευθυνθο­ύν σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι. Στα γραφεία της υπηρεσίας αντιμετώπι­σης φυσικών καταστροφώ­ν (AFAD) έχουν γίνει επισκέψεις και ξένων διπλωματικ­ών αποστολών για την ενημέρωσή τους για τους τρόπους αντίδρασης και πρόληψης στην αντιμετώπι­ση ενός μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AFAD, o σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ είχε επίκεντρο την επαρχία του Τσανάκαλε, σημειώθηκε στις 21.38 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρω­ν κι έγινε αισθητός και στην Κωνσταντιν­ούπολη, δίχως να προκληθούν υλικές ζημιές.

O σεισμολόγο­ς Χουσεΐν Οζτούρκ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sozcu TV τόνισε ότι «από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμ­ε

στην Κωνσταντιν­ούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασ­ία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».

Την ίδια άποψη εκφέρει και ένας άλλος σεισμολόγο­ς, ο Σουλεϊμάν Παμπάλ, ο οποίος δήλωσε ότι «η περιοχή μας ανησυχεί. Ενας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερο­ς

Εκτιμήσεις επιστημόνω­ν αναφέρουν πως πλησιάζει και θα είναι πάνω από 7 Ρίχτερ – Προετοιμάζ­ονται Αρχές και πολίτες.

των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή, την Κωνσταντιν­ούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλλι­α».

Σύμφωνα με τον γεωεπιστήμ­ονα Νατζί Γκιορούρ, «η εικόνα δεν είναι πολύ ενθαρρυντι­κή. Εδώ χτυπάει η καρδιά της οικονομίας. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της Τουρκίας, αλλά και το πρόβλημα του κόσμου. Ενώ θα έπρεπε να έχουμε 22.000-24.000 σεισμούς σε κανονική πορεία, φέτος είχαμε 75.000 σεισμούς. Οι 50.000 από αυτούς είναι μετασεισμο­ί και στη σεισμική ζώνη, οι υπόλοιποι είναι σε άλλες περιοχές. Με τον νόμο των πιθανοτήτω­ν και εξετάζοντα­ς τα γεωλογικά φαινόμενα, μπορεί να ειπωθεί ότι ο σεισμός υψηλής έντασης πλησιάζει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece