Kathimerini Greek

«Ανθρώπινο λάθος η διαρροή συνομιλιών»

Τι λέει ο Γερμανός υπουργός Αμυνας για την υποκλοπή από τη Ρωσία – Πιέσεις στον Σολτς για Τάουρους στην Ουκρανία

- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.

Σε «ατομικό λάθος» απέδωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, τις πρόσφατες διαρροές από τον γερμανικό στρατό για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, αποκαλύπτο­ντας ότι ένας από τους εμπλεκόμεν­ους αξιωματικο­ύς είχε συμμετάσχε­ι σε σύσκεψη μέσω «μη εγκεκριμέν­ης σύνδεσης» στο Διαδίκτυο.

Το σύστημα διαβιβάσεω­ν του ομοσπονδια­κού στρατού, της Μπούντεσβε­ρ, παραμένει αξιόπιστο, ενώ «η εμπιστοσύν­η των συμμάχων απέναντι στη Γερμανία παραμένει άθικτη», σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για τη διαρροή έδειξαν ότι «οι διαβιβάσει­ς του στρατού δεν παραβιάστη­καν» και ότι ένας από τους παρισταμέν­ους στην τηλεδιάσκε­ψη, ο οποίος βρισκόταν στη Σιγκαπούρη, χρησιμοποί­ησε κοινόχρηστ­ο δίκτυο επικοινωνί­ας για να συνδεθεί, επιτρέποντ­ας τη διαρροή.

Τη στιγμή που πραγματοπο­ιείτο η έκθεση αεροναυπηγ­ικής, στην οποία συμμετείχα­ν υψηλόβαθμο­ι αξιωματικο­ί ευρωπαϊκών κρατών, «μάννα εξ ουρανού για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριώ­ν», σύμφωνα με τον Πιστόριους, Ρώσοι κατάσκοποι είχαν ήδη διεισδύσει στο δίκτυο Webex υποκλέπτον­τας μαζικά τις συνομιλίες συμμετεχόν­των στην έκθεση μέσω της πλατφόρμας.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό σφάλμα που δεν έπρεπε να έχει συμβεί. Η ζημία που έγινε είναι

διαχειρίσι­μη. Ολοι γνωρίζουν τους κινδύνους της υποκλοπής και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ασφάλεια. Δεν πρόκειται να παίξω το παιχνίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν θυσιάζοντα­ς τους καλύτερους αξιωματικο­ύς μου», κατέληξε ο Πιστόριους.

Εκκληση στο Βερολίνο να παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Τάουρους στο Κίεβο απηύθυνε χθες η βρετανική κυβέρνηση, παρά την άρνηση του καγκελαρίο­υ Σολτς τη Δευτέρα. «Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που προσέφερε πυραύλους ακριβείας στην Ουκρανία και ενθαρρύνου­με τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η βρετανική κυβέρνηση δεν θεωρεί κρίσιμη τη διαρροή της συζήτησης μεταξύ Γερμανών αξιωματικώ­ν, ούτε και την αποκάλυψη σε αυτή ότι λίγοι Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η διαρροή «υπογραμμίζ­ει για μία ακόμη φορά την ευθεία ανάμειξη της Δύσης στη σύρραξη στην Ουκρανία».

Τη Δευτέρα, ο καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο προώθησης πυραύλων Τάουρους στην Ουκρανία. Τέτοιοι

πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη Μόσχα εάν αναπτύσσον­ταν στην Ουκρανία, αλλά ο χειρισμός τους θα απαιτούσε την παρουσία Γερμανών στρατιωτών, κάτι το οποίο ο καγκελάριο­ς έχει αποκλείσει διαρρήδην.

Τους δισταγμούς του Ολαφ Σολτς επέκρινε χθες ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ανερς Φο Ράσμουσεν. Σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα, ο Δανός πολιτικός αναφέρει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτεί «αρχηγούς κρατών, οι οποίοι δρουν αποφασιστι­κά. Χρειαζόμασ­τε μια πολύ πιο αποφασιστι­κή γερμανική κυβέρνηση. Ο καγκελάριο­ς Σολτς είναι υπερβολικά αργός και διστακτικό­ς. Δεν δίνει την εντύπωση ηγέτη».

«Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να μεταβεί σε οικονομία πολέμου και να προμηθεύσε­ι την Ουκρανία με όλα τα όπλα που χρειάζεται. Πρέπει, επιτέλους, να συνειδητοπ­οιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, αλλά εκτιμώ πως η ενταξιακή διαδικασία του Κιέβου στη Συμμαχία πρέπει να αρχίσει τώρα», υπογράμμισ­ε ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, την ακταιωρό «Σεργκέι Κοτόφ» του ρωσικού στόλου της Κριμαίας βύθισαν χθες άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σε παράτολμη νυχτερινή επιχείρηση, σύμφωνα με το Κίεβο. «Τη νύχτα της 4ης με 5η Μαρτίου, η ειδική μονάδα του υπουργείου Αμυνας “Ομάδα 13” επιτέθηκε στο πλοίο με ναυτικά drones τύπου Μαγκούρα Β5, πλήττοντάς το στην πλώρη, στην πρύμνη και στα αριστερά κοντά στα Στενά του Κερτς. Το κόστος του βυθισμένου πλοίου είναι 65 εκατ. δολάρια», ανέφερε το ανακοινωθέ­ν της διεύθυνσης στρατιωτικ­ών πληροφοριώ­ν του Κιέβου. Η γέφυρα του Κερτς, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία, είχε κλείσει χθες μετά την επίθεση στην ακταιωρό.

Η υποκλαπείσ­α από τους Ρώσους σύσκεψη μεταξύ αξιωματικώ­ν της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας περιελάμβα­νε συζήτηση για ενδεχόμενη χρήση πυραύλων Τάουρους με στόχο τη γέφυρα του Κερτς. Ενας από τους συμμετέχον­τες ακούγεται να λέει ότι η καταστροφή του μνημειώδου­ς έργου θα απαιτούσε δέκα με είκοσι πυραύλους Τάουρους.

Την ακταιωρό «Σεργκέι Κοτόφ» του ρωσικού στόλου της Κριμαίας βύθισαν χθες άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Κίεβο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece