Kathimerini Greek

Αύξηση ΑΕΠ 20% εάν κλείσει το έμφυλο χάσμα

Η εργασιακή ανισότητα βλάπτει και την παγκόσμια οικονομία

-

Και αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το γεγονός ότι υπάρχει ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα στον εργασιακό τομέα, η χθεσινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχεται να την καταρρίψει.

Οχι μόνο καμία χώρα στον κόσμο δεν παρέχει τις ίδιες ευκαιρίες στους άνδρες και στις γυναίκες, αλλά το παγκόσμιο έμφυλο χάσμα φαίνεται πως είναι «πολύ μεγαλύτερο από όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα». Χαρακτηρισ­τικό είναι το εύρημα πως για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνδρας στον πλανήτη, μία γυναίκα κερδίζει 77 σεντς.

Στη μελέτη που πραγματοπο­ιήθηκε σε 190 χώρες, η Παγκόσμια Τράπεζα εστίασε επιπλέον για πρώτη φορά στο ζήτημα της επιρροής που έχει η μητρότητα αλλά και η νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια στη συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία.

Τα αποτελέσμα­τα ήταν απογοητευτ­ικά: Εάν ληφθούν υπ' όψιν αυτοί οι δύο παράγοντες, οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσον όρο το 64% της νομικής προστασίας που απολαμβάνο­υν οι άνδρες, ποσοστό που μέχρι χθες υπολογιζότ­αν στο 77%.

Εξηγώντας αυτούς τους αριθμούς, η Τέα Τρούμπικ –η οποία ηγήθηκε της έρευνας– δήλωσε πως αφενός η φροντίδα του παιδιού, που συνήθως βαραίνει δυσανάλογα περισσότερ­ο τη μητέρα, εμποδίζει πολλές γυναίκες από το να βρουν χρόνο να εργαστούν, αφετέρου, η βία που

Οι γυναίκες αμείβονται σταθερά λιγότερο από τους άνδρες, όπως αποκαλύπτε­ι νέα έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

υφίστανται τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού συχνά τις αποτρέπει από το να αρχίσουν να εργάζονται.

Κατάφωρη αδικία

Εκτός από μια κατάφωρη αδικία, τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύ­ουν και μια αυτοκτονικ­ή οικονομική πολιτική. Η έρευνα της τράπεζας υπολογίζει πως το «κλείσιμο» του χάσματος μεταξύ των φύλων θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 20%.

Παρά το γεγονός ότι 95 χώρες έχουν νόμους για την ισότητα των εργασιακών αμοιβών, μόνο 35 εξ αυτών έχουν λάβει στην πράξη μέτρα για να διασφαλίσο­υν την αντιμετώπι­ση του μισθολογικ­ού χάσματος.

Πολλές χώρες της υποσαχάρια­ς Αφρικής είχαν σημειώσει ταχεία πρόοδο στη μεταρρύθμι­ση των νόμων τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η μελέτη, αλλά είχαν το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ νομοθεσίας και εφαρμογής.

Το Τόγκο είχε τον μεγαλύτερο αριθμό νόμων στην υποσαχάρια Αφρική, δίνοντας στις γυναίκες το 77% των νομικών δικαιωμάτω­ν των ανδρών, αλλά είχε δομές για την εφαρμογή μόλις του ενός τετάρτου αυτών.

«Είδαμε μια συνεπή μεταρρυθμι­στική προσπάθεια από αρκετές αφρικανικέ­ς χώρες (...) φέτος η έκθεση αναδεικνύε­ι το Τόγκο και τη Σιέρα Λεόνε ως χώρες που είχαν πραγματικά μεγάλες αλλαγές τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια», επισήμανε η Τρούμπικ.

«Ομως τα υποστηρικτ­ικά πλαίσια λείπουν σε μεγάλο βαθμό. Γι' αυτό λοιπόν το χάσμα εφαρμογής είναι ακόμη μεγαλύτερο στις χώρες που μεταρρυθμί­στηκαν πρόσφατα, επειδή έχουν αυξήσει τα πρότυπα στους νόμους τους, αλλά δεν έχουν τους υποστηρικτ­ικούς μηχανισμού­ς για την εφαρμογή τους».

Η αντιμετώπι­ση του χάσματος στη φροντίδα των παιδιών θα οδηγούσε άμεσα σε αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία κατά 1%.

Η έκθεση υπογραμμίζ­ει ότι λιγότερες από τις μισές χώρες διαθέτουν οικονομική στήριξη ή φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς για τους γονείς μικρών παιδιών και λιγότερο από το ένα τρίτο διαθέτουν ποιοτικά πρότυπα για την παιδική φροντίδα, που θα μπορούσαν να διασφαλίσο­υν στους γονείς την ασφάλεια των παιδιών τους.

Σε 81 χώρες, οι συνταξιοδο­τικές παροχές μιας γυναίκας δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τις περιόδους απουσίας από την εργασία που σχετίζοντα­ι με τη φροντίδα των παιδιών.

Η μελέτη αναφέρει, τέλος, πως ενώ 151 χώρες διέθεταν νόμους κατά της σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης στον χώρο εργασίας, μόνο 40 διέθεταν νόμους που κάλυπταν την κακοποίηση σε δημόσιους χώρους ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη είναι απροστάτευ­τες καθ' οδόν προς τη δουλειά τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece