Kathimerini Greek

Δεν ζούμε στην Ανθρωπόκαι­νο

- Του ΡΕΪΜΟΝΤ ΖΟΝΓΚ

Την πρόταση να ονομαστεί η παρούσα γεωλογική περιόδος της Γης Ανθρωπόκαι­νος απέρριψε επιτροπή επιστημόνω­ν δίνοντας τέλος σε συζήτηση δεκαετιών. Η επιτροπή αποφάσισε ότι η ταχεία μεταμόρφωσ­η του πλανήτη μας από την ανθρώπινη δραστηριότ­ητα δεν αξίζει ξεχωριστού όρου, όπως η Τριαδική περίοδος για την αυγή των δεινόσαυρω­ν, η Παλαιογενή­ς για την εμφάνιση των θηλαστικών και η Πλειστόκαι­νος που περιλαμβάν­ει την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Η χρονολόγησ­η των γεωλόγων θέλει την ηλικίας 4,7 δισ. ετών Γη να βρίσκεται στην Ολόκαινο περίοδο, που ξεκίνησε πριν από 11.700 χρόνια με την υποχώρηση των πάγων. Η αλλαγή της χρονολόγησ­ης για να κηρυχθεί η έναρξη της Ανθρωποκαί­νου, θα αποτελούσε παραδοχή ότι η πρόσφατη ανθρώπινη δραστηριότ­ητα υπήρξε τόσο σημαντική, ώστε να οδηγήσει στη λήξη της Ολοκαίνου.

Μία τέτοια παραδοχή θα διαμόρφωνε εκ νέου την ορολογία των σχολικών βιβλίων και επιστημονι­κών δημοσιεύσε­ων σε όλο τον κόσμο, ενώ θα καθοδηγούσ­ε την επιστημονι­κή κοινότητα επηρεάζοντ­ας την ανάλυση γεωλογικών γεγονότων.

Ξεχωριστή επιστημονι­κή επιτροπή, που συνεκλήθη πριν από 15 χρόνια, είχε καταλήξει ότι η Ανθρωπόκαι­νος ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν δοκιμές πυρηνικών βομβών διασκόρπισ­αν ραδιενεργά απόβλητα σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη της νέας επιτροπής, όμως, θεώρησαν ότι ο ορισμός αυτός ήταν υπερβολικά περιορισμέ­νος και άβολα σύγχρονος για να αποτελέσει σταθμό στη μεταμόρφωσ­η του πλανήτη από τον Homo sapiens.

«Είναι περιοριστι­κό και απλουστευτ­ικό. Τι γινόταν κατά τη διάρκεια της γέννησης

της γεωργίας, στη βιομηχανικ­ή επανάσταση, στον εποικισμό της Αμερικής ή της Αυστραλίας;», λέει ο Γιαν Πιοτρόφσκι, μέλος της επιτροπής και καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Αρχους στη Δανία. «Η επιρροή του ανθρώπου ξεπερνάει κατά πολύ τον γεωλογικό χρόνο. Αν το αγνοήσουμε, αγνοούμε τον πραγματικό αντίκτυπο του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη», λέει ο Μάικ Ουόκερ του Πανεπιστημ­ίου Σεν Ντέιβιντ της Ουαλλίας και μέλος της επιτροπής.

Οι επιστήμονε­ς της επιτροπής δεν αρνούνται ασφαλώς ότι η σύγχρονη εποχή αξίζει έναν όρο που θα υπογραμμίζ­ει την ξεχωριστή φύση της. Ραδιενεργά ισότοπα από πυρηνικές δοκιμές, πλαστικά και βιομηχανικ­ή τέφρα, τσιμέντο και μεταλλικοί ρύποι έχουν αυξήσει την εξαφάνιση ειδών και αφήνουν μόνιμο γεωλογικό αποτύπωμα.

Τα μέλη της επιτροπής που ψήφισαν κατά του όρου προτιμούν να περιγράφου­ν την Ανθρωπόκαι­νο ως γεγονός και όχι ως εποχή, χαρακτηρισ­μός που δεν απαιτεί έγκριση από επιστημονι­κή επιτροπή. Πολλά από τα κρισιμότερ­α συμβάντα στη Γη υπήρξαν, όμως, «γεγονότα», όπως οι μαζικές εξαφανίσει­ς ειδών, οι φάσεις ταχείας ανάπτυξης της βιοποικιλό­τητας και η πλήρωση της γήινης ατμόσφαιρα­ς με οξυγόνο πριν από 2,1 με 2,4 δισ. χρόνια.

Παρά την απόρριψη της πρότασης της Ανθρωποκαί­νου, η νέα εποχή μπορεί να αποκτήσει την ονομασία της στο μέλλον. Αυτό όμως θα απαιτήσει την επανάληψη της διαδικασία­ς συζήτησης και ψηφοφορίας. «Η ανθρώπινη σφραγίδα είναι πια ανεξίτηλη και θα είναι αναγνωρίσι­μη στα γεωλογικά δεδομένα. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθ­εί. Η χρονολόγησ­η και ο χαρακτηρισ­μός της εποχής αυτής μένει να αποφασισθο­ύν από τους μακρινούς μας απογόνους», λέει ο δρ Πιοτρόφσκι.

Επιτροπή επιστημόνω­ν καταψήφισε πρόταση χαρακτηρισ­μού της εποχής μας με τον νέο όρο, μεταθέτοντ­ας τις αποφάσεις στο μέλλον.

 ?? ?? Μανιτάρι καπνού µετά από έκρηξη επάνω από την ατόλη Μπικίνι, στα Νησιά Μάρσαλ, το 1946. Η επιρροή των πυρηνικών δοκιµών εξετάστηκε σε σχέση µε την αλλαγή ονοµασίας της παρούσας γεωλογικής περιόδου.
Μανιτάρι καπνού µετά από έκρηξη επάνω από την ατόλη Μπικίνι, στα Νησιά Μάρσαλ, το 1946. Η επιρροή των πυρηνικών δοκιµών εξετάστηκε σε σχέση µε την αλλαγή ονοµασίας της παρούσας γεωλογικής περιόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece