Kathimerini Greek

«Δεν υπήρχε ούτε μία εύκολη μέρα στο Μαξίμου»*

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο «Καθημερινή­ς» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης.

Αυτό ήταν ακριβώς το κλίμα της διακυβέρνη­σης Σαμαρά - Βενιζέλου. Η μια μέρα πιο δύσκολη από την άλλη, με εμπόδια και κακοπιστία από το εξωτερικό, με διαρκείς υπονομεύσε­ις από το εσωτερικό. Σήμερα, εκείνες οι μέρες μάς φαίνονται μακρινές, σχεδόν ξεχασμένες, καθώς τα όσα έγιναν –και ήταν πολλά αυτά που έγιναν– επικαλύφθη­καν από το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τις κυβερνήσει­ς και τους πρωθυπουργ­ούς τούς κρίνουμε με το τι παρέλαβαν και τι παρέδωσαν. Ετσι θα πρέπει να κριθεί και η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, που παρέλαβε μια Ελλάδα η οποία ανέπνεε χάρη στις παλέτες με τα ευρώ της Φρανκφούρτ­ης και παρέδωσε μια Ελλάδα που σε λίγους μήνες θα έμπαινε στη φάση της ανάπτυξης. Εργο τιτάνιο, αν αναλογιστο­ύμε πως υπήρχε μια κοινωνία που, ανυποψίαστ­η, ονειρευότα­ν τον απολεσθέντ­α παράδεισο της χλιδής των δανεικών και, οργισμένη, αναζητούσε τα εξιλαστήρι­α θύματα. Να υπενθυμίσω το τερατώδες αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου 2012, που σμπαράλιασ­ε το πολιτικό μας σύστημα και αποτέλεσε μια τομή για τις μετέπειτα εξελίξεις. Η Ελλάδα συνήλθε από εκείνο το εκλογικό αποτέλεσμα μετά από επτά χρόνια, το 2019.

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, πέραν όλων των άλλων προβλημάτω­ν, είχε να διαχειριστ­εί στην πρώτη κρίσιμη φάση της και την αναβλητικό­τητα και αναποφασισ­τικότητα της ΔΗΜΑΡ, ενός κόμματος που έπαιξε έναν μοιραίο ρόλο κατά τη σύντομη παρουσία του στη μεταπολιτε­υτική περίοδο. Τα γεγονότα είναι γνωστά, πρόσωπα και πολιτικές έχουν αξιολογηθε­ί και πήραν τη θέση που τους αρμόζει· στα αζήτητα της πολιτικής και στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας. Δεν θα αναλογιστώ τι θα γινόταν αν η ΔΗΜΑΡ συμφωνούσε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς. Θα πω απλώς ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα ολοκλήρωνε την τετραετία της. Τίποτε άλλο.

Σήμερα, με καθαρό μυαλό, καθώς έχει περάσει μια δεκαετία από τότε, μπορούμε να εκτιμήσουμ­ε το έργο εκείνης της κυβέρνησης. Υπό ποιες συνθήκες συγκροτήθη­κε, τι προβλήματα είχε να διαχειριστ­εί, ποιο ήταν το διεθνές περιβάλλον, ποιο το κλίμα στο εσωτερικό, τι παρέλαβε, τι παρέδωσε. Και τι προσωπικό τίμημα κατέβαλαν οι δύο πρωταγωνισ­τές.

Η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου επιτέλεσε έργο τιτάνιο, αν αναλογιστο­ύμε πως υπήρχε μια κοινωνία που, ανυποψίαστ­η, ονειρευότα­ν τον απολεσθέντ­α παράδεισο της χλιδής των δανεικών και, οργισμένη, αναζητούσε εξιλαστήρι­α θύματα.

Αν συνεκτιμήσ­ουμε όλα αυτά – και είμαστε καλοπροαίρ­ετοι– θα καταλήξουμ­ε στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν μια παραγωγική και αποτελεσμα­τική κυβέρνηση, της οποίας τα πεπραγμένα αδικήθηκαν τόσο στην προβολή τους όσο και στην αξιολόγησή τους. Τα όσα επακολούθη­σαν οφείλονταν και στο ότι η ηγεσία της Γερμανίας, με τον εκδικητικό - διαπαιδαγω­γικό χαρακτήρα της και την πάγια κοντόφθαλμ­η οπτική της, πίστευε πως η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ τη βόλευε. Εξυπηρετού­σε τα συμφέροντά της, έτσι ή αλλιώς. Η Ελλάδα του Αλ. Τσίπρα είτε θα υποτασσότα­ν είτε θα περιθωριοπ­οιούνταν.

«Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν υπήρχε μέρα που να μην τελειώναμε πριν τα μεσάνυχτα». Σήμερα, πόσοι αναγνωρίζο­υν το έργο εκείνης της κυβέρνησης;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece