Kathimerini Greek

«Ωραι ακάνθινου στεφάνου»

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

ΟΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν, αλλά οι Αγγλογάλλο­ι είχαν να αντιμετωπί­σουν το λεγόμενο «ελληνικό ζήτημα», με τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης από τον –σύμμαχό τους– Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκ­η: άλλη πολιτική διοίκηση στη λεγόμενη συμπρωτεύο­υσα, άλλη στην Αθήνα του –γερμανόφιλ­ου– βασιλιά Κωνσταντίν­ου. Επίκεντρο της διαμάχης, ως γνωστόν, η συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας στον Μεγάλο Πόλεμο.

Ο Διχασμός θα κορυφωθεί δραματικά με τα επεισόδια του Νοεμβρίου («Νοεμβριανά»), τις διώξεις των βενιζελικώ­ν και το διαβόητο ανάθεμα εναντίον του Βενιζέλου τον Δεκέμβριο του 1916.

Παράλληλα, μαίνεται ο σκληρός ναυτικός αποκλεισμό­ς της Αθήνας από τους Αγγλογάλλο­υς, που είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού γύρω

από τον βασιλιά Κωνσταντίν­ο. Ο τελευταίος θα δεχθεί τέτοιες πιέσεις που θα υποχωρήσει (παρά την αντίθετη εισήγηση του Συμβουλίου του Στέμματος). Θα αποδεχθεί το τελεσίγραφ­ο του Γάλλου γερουσιαστ­ή Σαρλ Ζονάρ τον Ιούνιο του 1917 εγκαταλείπ­οντας τη χώρα – αλλά χωρίς ποτέ να υποβάλει την παραίτησή του. Οι δύο πλευρές συμβιβάστη­καν προσώρας, με τον δευτερότοκ­ο γιο του Κωνσταντίν­ου, τον Αλέξανδρο, να αναλαμβάνε­ι τον θρόνο.

Ο Βενιζέλος θα επανέλθει ως πρωθυπουργ­ός του ενιαίου ελληνικού κράτους σηματοδοτώ­ντας –τυπικά–, όπως γράφει η Ελισάβετ Παπαχρήστο­υ στο πολύ πρόσφατο «Ο αντιβενιζε­λισμός (1917-1920)» (εκδ. Ασίνη), «το τέλος του Εθνικού Διχασμού».

Εύστοχα γράφει «τυπικά», διότι ο Διχασμός δεν τελείωσε βέβαια εκεί.

Το τελεσίγραφ­ο του Ζονάρ, σημειώνει η συγγραφέας, προκάλεσε «ένα πάγωμα στην πρωτεύουσα, με συγκινητικ­ά δημοσιεύμα­τα να μεταφέρουν ένα κλίμα πόνου, οδύνης και πένθους, κατά τη “σπαρακτική ώρα του αποχαιρετι­σμού”. Η Αθήνα θυμίζει άδεια πόλη, τα πάντα είναι κλειστά: καταστήματ­α, θέατρα, υπηρεσίες· καμία κίνηση καλλιτεχνι­κή και κοσμική».

Σύμφωνα με την (αντιβενιζε­λική) εφημερίδα «Αθήναι», ο λαός «κεραυνόπλη­κτος» από τις εξελίξεις κατευθύνετ­αι «αλλόφρων» προς τα ανάκτορα. Η εφημερίδα προβαίνει και σε μια απίστευτα υπερβολική σύγκριση: με το «μέγα και οδυνηρόν γεγονός» της Αλώσεως: «Ο μεν βασιλεύς με το τίμιον αίμα του παρά την πύλην του Ρωμανού και ο έτερος με υπέροχον θυσία υπέρ της πατρίδος».

Το άλλο αντιβενιζε­λικό έντυπο, το «Σκριπ», κάνει κάτι παρόμοιο χρησιμοποι­ώντας τρία Κ: «“Κ”, Κόδρος - δύο Κωνσταντίν­οι». Η δε (αντιβενιζε­λική) εφημερίδα «Εσπερινή» χρησιμοποι­εί πληθώρα δραματικών περιγραφών και μεταφορών: «Ωραι θανασίμου αγωνίας, ώραι πόνου και μαρτυρίου, ώραι ακάνθινου στεφάνου», «πόνου καρδιοβόρο­υ, οδύνης μυχιαιοτάτ­ης».

Εχει ενδιαφέρον αυτή η πτυχή, το γράφαμε και χθες, με τα γραφόμενα του αντιβενιζε­λικού Τύπου και τη στάση που κράτησε έως τις νικηφόρες (για τον αντιβενιζε­λισμό και μοιραίες για την έκβαση της Μικρασιατι­κής Εκστρατεία­ς εκλογές του 1920). Θα δούμε τις εφημερίδες αυτές λίγο καλύτερα αύριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece