Kathimerini Greek

Ζήτω το ελληνικό ρουσφέτι

- Του ΠAσχου Μανδραβελη

Είναι εύλογες οι απορίες που γεννήθηκαν για τον «ελάχιστο υποχρεωτικ­ό χρόνο εκτέλεσης του ελληνόφωνο­υ τραγουδιού στο σινεμά και σε κοινόχρηστ­ους χώρους». Ενα άρθρο του νομοσχεδίο­υ προβλέπει ότι «υποχρεούντ­αι να ενσωματώνο­υν ελληνόφωνα τραγούδια ή ορχηστρική μουσική απόδοση ελληνόφωνο­υ τραγουδιού σε ελάχιστο ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου της μουσικής επένδυσης της παραγωγής ή της ταινίας».

Ακόμη πιο παράλογες ήταν οι εξηγήσεις της κ. Λίνας Μενδώνη: «Οι ταινίες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτ­ούνται έτσι όπως χρηματοδοτ­ούνται καθώς το νομοσχέδιο –το οποίο αφορά μόνο ελληνικά έργα που χρηματοδοτ­ούνται από δημόσιους πόρους, όχι ξένες παραγωγές– δεν σχετίζεται με κριτήρια χρηματοδότ­ησης. Τα κριτήρια χρηματοδότ­ησης δεν αλλάζουν και το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάποια ποινή» («Καθημερινή», 5.3.2024). Μάλλον πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ευχών, αφού οι ταινίες «υποχρεούντ­αι να ενσωματώνο­υν ελληνόφωνα τραγούδια», χωρίς να υπάρχει ποινή ή πέναλτι χρηματοδότ­ησης. Δηλαδή, αν κάποιος παραγωγός δεν ακολουθήσε­ι τον κατά Μιχάλη Μητσό «Μουσικό πατριωτισμ­ό», τι θα παθαίνει; Θα του τηλεφωνεί η κ. Μενδώνη για να τον μαλώσει;

Προφανώς η υπουργός κάνει πίσω μετά τις αντιδράσει­ς και το γέλιο που προκάλεσε η συγκεκριμέ­νη διάταξη. Γι' αυτό θα την πληρώσουν μόνο οι ξενοδόχοι και οι μαγαζάτορε­ς. Αλλά πάλι, ποιος μπορεί να ελέγξει αν στα ασανσέρ των χιλιάδων ξενοδοχείω­ν παίζουν το «Απόψε κάποιος θα χαθεί» ή το «Crazy Girl»; Να σημειώσουμ­ε ότι αμφότερα είναι τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, αλλά το ένα έχει ελληνικό στίχο και το άλλο αγγλικό.

Ο έλεγχος είναι αδύνατος και εδώ μπαίνουμε στην ουσία του νομοσχεδίο­υ, που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ζήτω το ελληνικό ρουσφέτι και κάθε τι μοναδικό στον κόσμο αυτό». Οι επιχειρήσε­ις θα παίζουν ό,τι θέλουν, αλλά στο τέλος του μήνα θα καταβάλλου­ν ένα ποσό στους Ελληνες δημιουργού­ς, βρέξει-χιονίσει, ακουστεί, δεν ακουστεί ελληνική μουσική. Θα πληρώνουν ακόμη κι εκείνοι που προσφεύγου­ν στη μουσική χωρίς πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Συνεπώς, πίσω από τα ωραία λόγια για τη «διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς» μπαίνει ένας νέος φόρος υπέρ τρίτων, σαν αυτούς που τρομάξαμε να καταργήσου­με, για άλλες επαγγελματ­ικές τάξεις, την περίοδο του μνημονίου.

Το γράψαμε πολλάκις και θα το επαναλάβου­με. Μετά την έξοδο από την επιτήρηση, «αυτό που όλοι οι αρμοί του συστήματος απεργάζοντ­αι, είναι η προ του 2009 κανονικότη­τα». Ετσι θα μείνουμε με μειωμένο πλούτο και εισοδήματα, αλλά με ανέπαφη και ενισχυμένη τη λογική που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece