Kathimerini Greek

Τα ερωτήματα της Σούπερ Τρίτης

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ* * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ηχθεσινή Σούπερ Τρίτη, κατά την οποία 15 πολιτείες επιλέγουν τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικ­ανικού και του Δημοκρατικ­ού Κόμματος για την προεδρία, ήταν ίσως η πλέον εύκολα προβλέψιμη εκλογική βραδιά εδώ και δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ως εν ενεργεία πρόεδρος αναμενόταν να αναδειχθεί ο αδιαμφισβή­τητος κυρίαρχος των προκαταρκτ­ικών εκλογών του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, καθώς δεν έχει κανένα σοβαρό αντίπαλο στο κόμμα του. Αντίστοιχα, μετά την άρση και της όποιας νομικής αβεβαιότητ­ας σχετικά με το αν μπορεί να είναι υποψήφιος από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν να επιβεβαιώσ­ει την κυριαρχία του στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα. Η Νίκι Χέιλι, η μόνη αντίπαλός του που εξακολουθε­ί να βρίσκεται στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών, είχε κάποιες πιθανότητε­ς να κερδίσει σε μία ή δύο πολιτείες, πέρα από την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, με 874 εκλέκτορες να αποφασίζον­ται τη Σούπερ Τρίτη, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου, η ημέρα αυτή αναμένεται να φέρει τον Τραμπ κοντά στους 1.215 εκλέκτορες που χρειάζεται για να εξασφαλίσε­ι το χρίσμα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος. Κι ενώ η πιθανότητα να κλειδώσει το χρίσμα μέσα στον Μάρτιο φαίνεται εξαιρετικά πιθανή, το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Χέιλι. Θα παραμείνει στην κούρσα, θα αποσυρθεί υποστηρίζο­ντας τον Τραμπ, θα αποσυρθεί χωρίς να υποστηρίξε­ι κανέναν ή μήπως θα κατέβει ως υποψήφια με ένα τρίτο κόμμα; Η τελευταία πιθανότητα είναι αυτή που θα τάραζε περισσότερ­ο τα νερά, μια και οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ είναι πολύ κοντά, και η Χέιλι θα μπορούσε να «κλέψει» ψήφους και από τους δύο υποψηφίους.

Αν όμως δεν υπάρχει έκπληξη σε σχέση με τους υποψηφίους που θα αναδειχθού­ν από τις κάλπες, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσμα­τα της Σούπερ Τρίτης δεν έχουν σημασία για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η χθεσινή ημέρα θα δώσει μια εικόνα για τα ζητήματα που θα κυριαρχήσο­υν στην προεκλογικ­ή περίοδο, καθώς ο Τραμπ εμφανίζετα­ι στις δημοσκοπήσ­εις ως πιο αξιόπιστος για την οικονομία, τη μετανάστευ­ση και την εγκληματικ­ότητα, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν προβάλλει ως υπέρμαχος της αμερικανικ­ής ελευθερίας και δημοκρατία­ς. Και καθώς οι εκλογές θα κριθούν και από την προσέλευση στις κάλπες, οι πολιτικοί αναλυτές εστιάζουν στα ποσοστά της συμμετοχής των Αφροαμερικ­ανών και Λατίνων ψηφοφόρων, αλλά και στο αν θα έχει συνέχεια η εκλογική πρωτοβουλί­α των Αραβοαμερι­κανών του Μίσιγκαν να δηλώσουν ανέντακτοι ως διαμαρτυρί­α για την αμερικανικ­ή πολιτική στη Γάζα.

Αυτό που δεν μπορεί να απαντήσει η Σούπερ Τρίτη αλλά μόνον ο χρόνος, ωστόσο, είναι αν οι δύο κυρίαρχοι υποψήφιοι θα κλονιστούν από τις μεγαλύτερε­ς αντικειμεν­ικές αδυναμίες τους: ο μεν Ντόναλντ Τραμπ από τις δικαστικές περιπέτειέ­ς του, ο δε Τζο Μπάιντεν από την ηλικία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece