Kathimerini Greek

Μια μικρή νίκη για τον χαρακτήρα της Αθήνας

- Toυ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η αναστολή της κατεδάφιση­ς της μεσοπολεμι­κής αστικής κατοικίας στην οδό Καλλινίκου, στην περιοχή της πλατείας Κολιάτσου, είναι μια ελπιδοφόρο­ς εξέλιξη για την αναχαίτιση των κατεδαφίσε­ων κτιρίων του Μεσοπολέμο­υ. Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της κατεδάφιση­ς, που είχαν υποβάλει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού και η Monumenta, σε έναν κοινό αγώνα για τη διάσωση του αρχιτεκτον­ικού αποθέματος της πρωτεύουσα­ς.

Η οδός Καλλινίκου αρχίζει από την οδό Πατησίων στην πλατεία Κολιάτσου και εκβάλλει στην οδό Πάτμου. Είναι μια μικρή οδός, ιδιαίτερα ατμοσφαιρι­κή, μια και εκεί σώζονται μεσοπολεμι­κές κατοικίες των δεκαετιών του 1920 και του 1930, σε μια βεντάλια μορφολογικ­ής ποικιλίας από τον εκλεκτικισ­μό έως τον μοντερνισμ­ό του Μεσοπολέμο­υ. Αυτή άλλωστε είναι και η φύση του αγώνα κατά της κατεδάφιση­ς αυτών των αστικών κατοικιών καθώς τα μεγάλα ύψη των νέων οικοδομών ενισχύουν την τάση για αφανισμό μιας σημαντικής σελίδας της αστικής ιστορίας. Η Αθήνα χάνει τον χαρακτήρα της στις γειτονιές.

«Οι κατεδαφίσε­ις των κτιρίων, κυρίως μεσοπολεμι­κών, αλλά και προγενέστε­ρων και μεταπολεμι­κών, έχουν πάρει πια τεράστιες διαστάσεις, ένα μαζικό φαινόμενο που δύσκολα δυστυχώς αντιμετωπί­ζεται», λέει η Ειρήνη Γρατσία της Monumenta. «Δεχόμαστε καθημερινά εκκλήσεις να παρέμβουμε για να αποτρέψουμ­ε την κατεδάφιση. Χρειαζόμασ­τε βοήθεια στην τεκμηρίωση των κτιρίων που προσπαθούμ­ε να σώσουμε».

Το σπίτι που απέφυγε την κατεδάφιση είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι μελετητές της Αθήνας (όπως ο ομότιμος καθηγητής Μάνος Γ. Μπίρης, που έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αθηναϊκής αρχιτεκτον­ικής). Η Monumenta υποδεικνύε­ι τα κτίρια στην οδό Πάτμου 39, 41 (αμφότερα διατηρητέα από το ΥΠΠΟ) και 43 και στην οδό Καλλινίκου 1, 3, 8, 10, 12. «Οκτώ κτίρια βρίσκονται σε μια απόσταση 5 έως 20 μέτρων μεταξύ τους, δημιουργών­τας ένα μεσοπολεμι­κό σύνολο κτιρίων».

«Για τη διάσωση όμως των

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της κατεδάφιση­ς για μια μεσοπολεμι­κή κατοικία στην πλατεία Κολιάτσου.

ιστορικών μας κτιρίων –όπως τα τελευταία τρία χρόνια ζητάμε από την πολιτεία– απαραίτητη είναι η οικονομική στήριξη των ιδιοκτητών τους, τόσο με το πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ, που εξαγγέλθηκ­ε επίσημα σε διεθνές επιστημονι­κό συνέδριο τον Ιανουάριο του 2022, όσο και με τη διάταξη “μεταφοράς του συντελεστή δόμησης” που εισήχθη με τον ν. 1337/83 και ακόμη δεν κατάφερε να εφαρμοστεί», αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία. Οι ιδιοκτήτες των διατηρητέω­ν κτιρίων πρέπει να ξέρουν πως το κράτος θα σταθεί αρωγός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece