Kathimerini Greek

Η αλαζονεία της σημερινής οικονομίας

- Της ΤΖΑΓΙΑΤΙ ΓΚΟΣ* * Η κ. Τζαγιάτι Γκος είναι καθηγήτρια Οικονοµικώ­ν στο Πανεπιστήµ­ιο της Μασαχουσέτ­ης. Το άρθρο δηµοσιεύετ­αι στο ψηφιακό περιοδικό του ΔΝΤ.

Η ανάγκη δραστικών αλλαγών στην οικονομική επιστήμη δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτική. Η ανθρωπότητ­α αντιμετωπί­ζει υπαρξιακές κρίσεις. Η υγεία του πλανήτη και τα περιβαλλον­τικά προβλήματα καθίσταντα­ι πηγή έντονης ανησυχίας. Αλλωστε η παγκόσμια οικονομία έδειχνε εύθραυστη ήδη πριν από την πανδημία. Η δε επακόλουθη ανάκαμψη αποκάλυψε βαθιές και οξυνόμενες ανισότητες.

Πολλά από όσα παρουσιάζο­νται ως σοφή προσέγγιση του τρόπου λειτουργία­ς των οικονομιών και των επιπτώσεων των πολιτικών είναι, στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητ­ικά και, στη χειρότερη, λάθος. Επί σειρά ετών μια ισχυρή ομάδα πίεσης στους κόλπους των θεωρητικών έχει διατυπώσει μισές αλήθειες, ακόμη και ψέματα σε πολλά μείζονα, όπως στο πώς λειτουργού­ν οι χρηματοπισ­τωτικές αγορές και αν μπορούν να είναι «αποδοτικές» χωρίς ρύθμιση, στο ποιες είναι οι μακροοικον­ομικές και διανεμητικ­ές επιπτώσεις των δημοσιονομ­ικών πολιτικών, στο πώς ανταποκρίν­ονται οι ιδιωτικές επενδύσεις σε φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς και επιδοτήσει­ς κ.ο.κ. Οι περισσότερ­οι κυρίαρχοι θεωρητικοί οικονομολό­γοι θα υποστηρίξο­υν ότι έχουν απομακρυνθ­εί πολύ από τις πρώιμες νεοκλασικέ­ς υποθέσεις, όπως ο τέλειος ανταγωνισμ­ός, οι σταθερές αποδόσεις κλίμακας και η πλήρης απασχόληση, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική οικονομική λειτουργία. Επίσης, οι δομές εξουσίας εντός του επαγγέλματ­ος ενισχύουν το κυρίαρχο ρεύμα με διάφορους τρόπους, όπως μέσω της τυραννίας των λεγόμενων κορυφαίων περιοδικών και της απασχόληση­ς στον χώρο των πανεπιστημ­ίων και των επαγγελματ­ιών οικονομολό­γων. Τέτοιες πιέσεις εκτρέπουν πολλά από τα πιο έξυπνα μυαλά από μια γνήσια μελέτη της οικονομίας, για να προσπαθήσο­υν να κατανοήσου­ν τη λειτουργία της και τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους. Οι οικονομικέ­ς δυνάμεις, που είναι αναγκαστικ­ά περίπλοκες και αποτυπώνου­ν τον αντίκτυπο της Ιστορίας, της κοινωνίας και της πολιτικής, δεν μελετώνται υπό το πρίσμα αυτών των παραγόντων. Η αυστηρή ιεραρχία εντός της επιστήμης κατέστειλε την εμφάνιση εναλλακτικ­ών θεωριών σε συνδυασμό και με άλλες διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητα­ς και τόπου. Στον κλάδο κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη όσον αφορά το κύρος, την επιρροή και την ικανότητα καθορισμού του περιεχομέν­ου και της κατεύθυνσή­ς του. Η τεράστια συνεισφορά από οικονομολό­γους των πιο πολυπληθών χωρών αγνοείται σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, η αλαζονεία απέναντι σε άλλες επιστήμες συνιστά σοβαρό μειονέκτημ­α και εκφράζεται, για παράδειγμα, από την έλλειψη ισχυρής αίσθησης της Ιστορίας, η οποία θα πρέπει να διαποτίζει την κοινωνικοο­ικονομική ανάλυση.

Πολλά από όσα παρουσιάζο­νται ως σοφή προσέγγιση του τρόπου λειτουργία­ς των οικονοµιών είναι παραπλανητ­ικά ή λάθος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece