Kathimerini Greek

Κερδίζει έδαφος το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Ελλάδας - Γερμανίας

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τον δρόμο για την αναγνώριση της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Ελλάδας - Γερμανίας ως ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέρον­τος (PCI) άνοιξε ο ευρωπαϊκός Διαχειριστ­ής Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΝΤSO-E). H νέα πράσινη λεωφόρος που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ με προοπτική να καταστεί η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, έχει συμπεριληφ­θεί από τον ΕΝΤSO-E στον προκαταρκτ­ικό κατάλογο έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αξιολογηθο­ύν για να συμπεριληφ­θούν στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύων (ΤΥΝDP). Η διασύνδεση Ελλάδας - Γερμανίας αποτελεί ένα από τα συνολικά 176 έργα διασύνδεση­ς που έχει εντάξει ο ΕΝΤSO-E στον προκαταρκτ­ικό κατάλογο που δημοσίευσε στις 29 Φεβρουαρίο­υ και ο οποίος περιλαμβάν­ει επίσης και 33 έργα αποθήκευση­ς. Πρόκειται για έργα που έχουν υποβληθεί από τους φορείς υλοποίησης, όπως ο ΑΔΜΗΕ στην περίπτωση της Ελλάδας, το δίμηνο Σεπτεμβρίο­υ-Οκτωβρίου 2023 και τα οποία αξιολογήθη­καν από τον ευρωπαϊκό διαχειριστ­ή ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση των υποδομών της Ε.Ε. για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το TYNDP είναι το αποτέλεσμα μιας διετούς διαδικασία­ς που ξεκινά με την ανάπτυξη σεναρίων για το πώς θα μπορούσε να είναι το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 και το 2040. Στη συνέχεια, το ENTSO-E χαρτογραφε­ί τα οφέλη από άποψη περιβάλλον­τος και ασφάλειας εφοδιασμού και η διαδικασία ολοκληρώνε­ται με την ανάλυση κόστους - οφέλους των προτεινόμε­νων έργων. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία TYNDP 2024 είναι η δημοσίευση του τελικού καταλόγου έργων διασύνδεση­ς, που αναμένεται τον Απρίλιο του 2024.

Η ένταξη της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς στον τελικό κατάλογο τον Απρίλιο ανοίγει τον δρόμο και για την ένταξή του στην επόμενη λίστα των έργων PCI.

Ο νέος ηλεκτρικός διάδρομος, όπως αποτυπώνετ­αι στον χάρτη του ΕΝΤSO-E, ξεκινάει από την περιοχή της Πρέβεζας και ακολουθώντ­ας μια υποθαλάσσι­α διαδρομή καταλήγει στη Σλοβακία και από εκεί στην Αυστρία με τελικό προορισμό τη νότια Γερμανία. Η αρχική δυναμικότη­τα της διασύνδεση­ς ανέρχεται σε 3 GW και θα φτάσει στα 9 GW σε δεύτερη φάση.

Στο μεταξύ, παρέμβαση υπέρ της εθελοντική­ς μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου έκανε η υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Υπογράμμισ­ε, ωστόσο, ότι η μείωση της ζήτησης αποτελεί το μέσο για τη σταθερότητ­α των τιμών και όχι αυτοσκοπό και ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την ανάπτυξη της οικονομίας. Η κ. Σδούκου τοποθετήθη­κε και στο ζήτημα των ευέλικτων ενεργειακώ­ν πόρων ως βασικού στοιχείου της ενεργειακή­ς μετάβασης. Επισήμανε

Το έργο έχει συµπεριληφ­θεί από τον ευρωπαϊκό Διαχειριστ­ή Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας στον προκαταρκτ­ικό κατάλογο έργων υποδοµής ηλεκτρικής ενέργειας.

ότι η ευελιξία δεν αποτέλεσε προτεραιότ­ητα της Πράσινης Συμφωνίας στον βαθμό που θα έπρεπε και ότι η διασφάλιση της αξιοπιστία­ς και της ασφάλειας των συστημάτων ηλεκτρισμο­ύ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της ενεργειακή­ς πολιτικής της Ευρώπης, παράλληλα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας. Τόνισε, δε, την ανάγκη θέσπισης μηχανισμών ισχύος σε επίπεδο αγοράς και όχι μέσω πλαισίων κρατικής ενίσχυσης καθώς και την αναγκαιότη­τα οι επενδύσεις σε συστήματα που προσφέρουν αυτή την ευελιξία, χωρίς διαχωρισμό στην τεχνολογία, να είναι βιώσιμες.

 ?? ?? Η διασφάλιση της ασφάλειας των συστηµάτων ηλεκτρισµο­ύ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραµµή της ενεργειακή­ς πολιτικής της Ευρώπης, σηµείωσε η αρµόδια υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου στο Συµβούλιο Υπουργών Ενέργειας.
Η διασφάλιση της ασφάλειας των συστηµάτων ηλεκτρισµο­ύ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραµµή της ενεργειακή­ς πολιτικής της Ευρώπης, σηµείωσε η αρµόδια υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου στο Συµβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece