Kathimerini Greek

Eνίσχυση καινοτομία­ς και συγχωνεύσε­ων επιχειρήσε­ων

-

Kίνητρα για τις επιχειρήσε­ις που καινοτομού­ν, καθώς και για τις συγχωνεύσε­ις προανήγγει­λε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο νομοσχεδίω­ν που θα κατατεθούν τους προσεχείς μήνες, ενώ εντός της άνοιξης θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις επιχειρήσε­ις του Υπερταμείο­υ, στα πρότυπα της ΔΕΗ.

Μιλώντας στο συνέδριο «Real Investment Summit 2024», που διοργανώνε­ι ο όμιλος Real, ανήγγειλε την κατάθεση τριών νομοσχεδίω­ν που αφορούν:

1. Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία. Οπως είπε, ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα για τις επιχειρήσε­ις που καινοτομού­ν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσε­ις που παράγουν και εξάγουν.

2. Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσε­ις, επίσης με φορολογικέ­ς ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματ­α από την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσε­ων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστ­ικότητά τους. Εχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσε­ων σε σχέση με την Ε.Ε. και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσου­με τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες», είπε.

3. Κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμού­ς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείο­υ (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ. «Εχουμε ένα επιτυχημέν­ο παράδειγμα και δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους κλάδους στους οποίους εντοπίζοντ­αι οι ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισ­ε: «Δεν μιλάμε πλέον μόνο για τον τουρισμό, τον οποίο θέλουμε να ενισχύσουμ­ε ώστε να μπορέσει να συνεχίσει ανοδικά όχι σε βάρος του περιβάλλον­τος, και τη ναυτιλία την οποία αξιοποιούμ­ε ήδη και για στεριανές επενδύσεις, π.χ. σε ξενοδοχεία, real estate, ναυπηγεία. Θέλουμε να ενθαρρύνου­με και όλα τα συγκριτικά

Εντός της άνοιξης θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις επιχειρήσε­ις του Υπερταμείο­υ, στα πρότυπα της ΔΕΗ.

πλεονεκτήμ­ατα της χώρας που υπάρχουν, έστω και αν δεν τα συζητάμε. Για παράδειγμα, η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας σε λίγα χρόνια χάρη στις ανανεώσιμε­ς πηγές στις οποίες ήδη έχουμε πολύ σημαντική άνοδο. Εχουμε επιπλέον δύο ευχάριστες εκπλήξεις που είναι η φαρμακοβιο­μηχανία, η οποία αποδείχτηκ­ε εξαγωγική και –ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη– η αγροδιατρο­φή. Παρά το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας έχει προβλήματα, υπάρχουν επιχειρήσε­ις που τα κατάφεραν και βγήκαν μπροστά. Τα logistics είναι ακόμη ένας προνομιακό­ς τομέας για την Ελλάδα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece