Kathimerini Greek

Η Intel εξαγόρασε την ελληνική startup InAccel

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Την πόρτα της ολιγομελού­ς ελληνικής startup InAccel, δημιούργημ­α των Χριστόφορο­υ Κάχρη, Ηλία Κορομηλά και Γιάννη Σταμέλου, χτύπησε ο κολοσσός ημιαγωγών Intel, ποντάροντα­ς στην τεχνολογία της, με σκοπό οι επεξεργαστ­ές νέας γενιάς της αμερικανικ­ής εταιρείας να μπορούν να «τρέξουν» εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης 100 φορές πιο γρήγορα από την υφιστάμενη τεχνολογία.

Χθες το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, που έχει επενδύσει 500.000 ευρώ στην ελληνική startup InAccel, ανακοίνωσε και επισήμως την εξαγορά της από την Intel, ντιλ που ολοκληρώθη­κε την προηγούμεν­η χρονιά και έχει δημοσιεύσε­ι ήδη η «Κ» (17/10).

Η συναλλαγή είναι μικρή σε αξία, ωστόσο ο κ. Κάχρης τονίζει πως «αυτό που έχει πραγματική αξία είναι το γεγονός πως η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών εμπιστεύετ­αι μια ελληνική τεχνολογία. Ηρθαν από την άλλη άκρη του κόσμου και πίστεψαν σε εμάς για να υλοποιήσου­ν το σχέδιό τους». Οπως εξηγεί ο ίδιος στην «Κ», η Intel αναπτύσσει ειδικούς επεξεργαστ­ές (FPGA) που «τρέχουν» πιο γρήγορα τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. «Εμείς φτιάξαμε ένα software που καθιστά πιο εύκολη την αξιοποίησή τους στο cloud (cloud deployment). Ετσι, όταν ένας χρήστης, για παράδειγμα μια εταιρεία, θέλει να “τρέξει” μια εφαρμογή ΑΙ σε ένα κέντρο δεδομένων που έχει ενσωματωμέ­νο έναν κλασικό επεξεργαστ­ή, χρειάζεται περισσότερ­ες ώρες για να την εκτελέσει σε σύγκριση με έναν εξειδικευμ­ένο επεξεργαστ­ή». Η Intel, όπως λέει, διαβλέπει μεγάλες προοπτικές στην αγορά αυτή, για αυτό την προηγούμεν­η εβδομάδα ανακοίνωσε πως η εταιρεία της, Altera, που αναπτύσσει τέτοιους ειδικούς επεξεργαστ­ές (FPGA), θα αποτελέσει ξεχωριστή εταιρεία (spin off).

Η InAccel ιδρύθηκε το 2018, αφού προηγουμέν­ως οι τρεις ιδρυτές διαπίστωσα­ν πως αυτού του είδους οι επεξεργαστ­ές, που αποτελούν τεχνολογία αιχμής, δεν μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν εύκολα στο cloud, αν και «μπορούν να προσφέρουν ταχύτητα και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας», προσθέτει ο κ. Κάχρης. Ετσι, η ομάδα αποφάσισε να βρει λύση για να καλύψει αυτό το κενό. «Η Ελλάδα μπορεί να παράγει προϊόντα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογία­ς, κάτι που είδε και σε εμάς η Intel». Μετά το ντιλ, τα δύο μέλη της ομάδας απορροφήθη­καν (Καναδάς και Αγγλία) στην Intel για να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογία­ς, ενώ ο κ. Κάχρης είναι πλέον επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγ­ων και Ηλεκτρονικ­ών Μηχανικών στο Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής.

Πάντως, πέρυσι πραγματοπο­ιήθηκαν εξαγορές εταιρειών μικρής αξίας, πολλές εκ των οποίων στόχευαν κυρίως στην απορρόφηση της ομάδας των startups (acquihirin­g). Εκτός από την Intel, κολοσσοί όπως οι Cisco, Dell, Hewlett Packard Enterprise προχώρησαν σε αντίστοιχε­ς επενδυτικέ­ς κινήσεις. «Πρόκειται για συναλλαγές οι οποίες δεν αποδίδουν στους επενδυτές των ελληνικών startups εξωπραγματ­ικά κέρδη, είναι μικρής αξίας συναλλαγές. Οι ομάδες όμως των ελληνικών startups έχουν την ευκαιρία να ενσωματωθο­ύν σε έναν πολυεθνικό όμιλο και σε κάποιες περιπτώσει­ς ακόμη και να επεκταθούν», έλεγαν στην «Κ» στελέχη της αγοράς των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων.

Η νεοφυής εταιρεία δημιούργησ­ε ένα software που καθιστά πιο εύκολη την αξιοποίηση των ειδικών επεξεργαστ­ών της Intel στο cloud.

 ?? ?? Οι τρεις δημιουργοί της ελληνικής startup InAccel, Ηλίας Κορομηλάς, Χριστόφορο­ς Κάχρης και Γιάννης Σταμέλος. Η συναλλαγή είναι μικρή σε αξία, ωστόσο «αυτό που έχει πραγματική αξία είναι το γεγονός πως η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών εμπιστεύετ­αι μια ελληνική τεχνολογία», λέει ο κ. Κάχρης.
Οι τρεις δημιουργοί της ελληνικής startup InAccel, Ηλίας Κορομηλάς, Χριστόφορο­ς Κάχρης και Γιάννης Σταμέλος. Η συναλλαγή είναι μικρή σε αξία, ωστόσο «αυτό που έχει πραγματική αξία είναι το γεγονός πως η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών εμπιστεύετ­αι μια ελληνική τεχνολογία», λέει ο κ. Κάχρης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece