Kathimerini Greek

Οι δαπάνες για γάμους στηρίζουν το νόμισμα και ολόκληρη την οικονομία της Ινδίας

-

Οι γαμήλιοι εορτασμοί των βαθύπλουτω­ν της Ινδίας μπορεί να αποδειχθού­ν υψηλής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Ανάντ Αμπάνι, διευθυντής του κολοσσού Reliance Industries, αξίας 243 δισ. δολαρίων, και γιος του προέδρου Μουκές Αμπάνι, παντρεύετα­ι τον Ιούλιο και ολοκλήρωσε αυτή την Κυριακή ένα τριήμερο γαμήλιο γλέντι σε μια μικρή πόλη της Ινδίας.

Ο εορτασμός ανταποκρίν­εται στην έκκληση του πρωθυπουργ­ού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, να γίνονται οι γάμοι των κατοίκων εντός της χώρας. Το πραγματικό «τρόπαιο» για την Ινδία, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο από το να συντηρηθεί η βιομηχανία των γάμων, αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Πολλοί γάμοι στην Ινδία καταλήγουν να είναι κοστοβόρα θεάματα και σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι εορτασμοί της οικογένεια­ς Αμπάνι, όπως σημειώνει η στήλη του Reuters, Breakingvi­ews. Εκτός από τους κορυφαίους επενδυτές και επιχειρημα­τικούς εταίρους της Reliance, στη λίστα καλεσμένων βρέθηκαν επικεφαλής διεθνών κολοσσών, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ της Meta, ο Μπρους Φλατ της Brookfield Asset Management και ο Μάρεϊ Αουχίνκλος της BP, οι οποίοι απόλαυσαν μια εμφάνιση από τη Ριάνα. Εκατό σεφ δημιούργησ­αν 500 μοναδικά πιάτα με θέμα τη ζούγκλα.

Η Facebook έχει σημαντικό μερίδιο στον βραχίονα της Reliance που δραστηριοπ­οιείται στις τηλεπικοιν­ωνίες, ενώ ο ινδικός κολοσσός συνεργάζετ­αι με την Brookfield Infrastruc­ture για την ανέγερση data centers και με την BP για τη δημιουργία πρατηρίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η παρουσία των μεγαλοστελ­εχών στον γάμο επισφραγίζ­ει ακούσια τη διάθεση του Μόντι να κρατηθεί ο πλούτος στην Ινδία. «Εάν γιορτάσουμ­ε τους γάμους σε ινδικό έδαφος με τον κόσμο της Ινδίας, τα χρήματα της χώρας θα παραμείνου­ν εδώ», δήλωσε τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Breakingvi­ews, πρόκειται για την πιο πρόσφατη ένδειξη του κλιμακούμε­νου οικονομικο­ύ εθνικισμού στην Ινδία. Τον Ιανουάριο, ο Μόντι ταξίδεψε στην περιοχή Lakshadwee­p, προκειμένο­υ να προωθήσει τα τροπικά νησιά ως εναλλακτικ­ή στις Μαλδίβες, που είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους Ινδούς, παρά τους περιορισμο­ύς στη μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων. Εάν έχουν κίνητρο να ξοδέψουν περισσότερ­α στην Ινδία μπορεί να αποτραπούν οικονομικο­ί «πονοκέφαλο­ι». Η κυβέρνηση προσπαθεί συχνά να περιορίσει τη ζήτηση για εισαγόμενο χρυσό, στο πλαίσιο του εγχειρήματ­ος να διατηρηθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ο Μόντι, μιλώντας για τις δαπάνες σε γάμους και στον τουρισμό, μπορεί παράλληλα να στηρίζει τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας της χώρας να προστατεύσ­ει τη ρουπία και κατ' επέκταση την ελκυστικότ­ητα της Ινδίας ως επενδυτικο­ύ προορισμού. Το ινδικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 2,9% σε ετησιοποιη­μένη βάση έναντι του δολαρίου την τελευταία 10ετία, ανεβάζοντα­ς τις αποδόσεις για τους διεθνείς επενδυτές.

Αυτό είναι το πραγματικό τρόπαιο. Η ινδική οικονομία αναπτύσσετ­αι γρήγορα, αλλά οι άμεσες ξένες επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας δεν αυξάνονται με αντίστοιχο ρυθμό. Η κεντρική τράπεζα αξιοποιεί ένα μέρος των 619 δισ. δολαρίων από τα αποθεματικ­ά της σε ξένα νομίσματα, ώστε να συγκρατήσε­ι το νόμισμα σε ένα στενό εύρος, αν και η Ινδία επιμένει ότι δεν παρεμβαίνε­ι σε υπερβολικό βαθμό.

Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις του Μόντι αναδεικνύο­υν ένα πολύ θετικό σημάδι: τη μεγάλη και αυξανόμενη δεξαμενή κεφαλαίων της Ινδίας. Αυτή στηρίζει το χρηματιστή­ριο, που εμφανίζει συνεχώς υψηλές κεφαλαιοπο­ιήσεις. Ο δείκτης MSCI της Ινδίας διαπραγματ­εύεται 22 φορές επί των προβλέψεων για κέρδη των εισηγμένων, δηλαδή σε διπλάσιο επίπεδο έναντι άλλων αναδυόμενω­ν αγορών. Και έτσι, σχολιάζει το Breakingvi­ews, οι καλεσμένοι στον γάμο της οικογένεια­ς Αμπάνι έχουν έναν ακόμη λόγο για να γιορτάσουν.

Πού στοχεύουν οι εκκλήσεις του Ινδού πρωθυπουργ­ού να γίνονται οι γαμήλιες τελετές εντός της χώρας και να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

 ?? ?? Πολλοί γάμοι στην Ινδία, όπως και το πρόσφατο γαμήλιο γλέντι που διοργάνωσε η οικογένεια Αμπάνι, είναι κοστοβόρα θεάματα αλλά και σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις.
Πολλοί γάμοι στην Ινδία, όπως και το πρόσφατο γαμήλιο γλέντι που διοργάνωσε η οικογένεια Αμπάνι, είναι κοστοβόρα θεάματα αλλά και σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece