Kathimerini Greek

Πιέσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων στην Τουρκία

-

Οι επενδυτές εντείνουν την πίεση στην Τουρκία προκειμένο­υ να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμό­ς έχει πάρει και πάλι την ανιούσα, η τουρκική λίρα υποχωρεί και τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα μειώνονται. Η οικονομική δραστηριότ­ητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις επανειλημμ­ένες αυξήσεις επιτοκίων που αποφάσισε στη διάρκεια του περασμένου έτους η προηγούμεν­η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας. Συνολικά, από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριο­ύ η προηγούμεν­η ηγεσία αύξησε τα επιτόκια κατά 36,5 εκατοστιαί­ες μονάδες φτάνοντάς τα στο 45% στο οποίο βρίσκονται σήμερα από το μόλις 8% στο οποίο βρίσκονταν πέρυσι στις αρχές Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν κατορθώσει να ανακόψουν τον πληθωρισμό στη γειτονική χώρα που επιταχύνθη­κε περαιτέρω τον Φεβρουάριο και πλησιάζει το 70%. Ετσι η αγορά στοιχηματί­ζει τώρα σε μια αύξηση επιτοκίων τουλάχιστο­ν κατά 300 μονάδες βάσης μέσα στον Απρίλιο. Τη Δευτέρα, άλλωστε, αναλυτές της JP Morgan προέβλεψαν πως η Τράπεζα της Τουρκίας, που δεν έχει κάνει καμία κίνηση από τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 500 μ.β. στο 50% και ταυτοχρόνω­ς θα αναθεωρήσε­ι προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό. Ομοίως, η Goldman Sachs θεωρεί πιθανή νέα αύξηση του κόστους του δανεισμού και τονίζει πως οι αξιωματούχ­οι της κυβέρνησης Ερντογάν θα ήθελαν να δουν κάποιες εισροές κεφαλαίων μετά τις εκλογές.

Μέχρι στιγμής η επίσημη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μιλάει για κορύφωση του πληθωρισμο­ύ τον Μάιο στο 70% και αποκλιμάκω­σή του στο 36% στα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τον Ονούρ Ιλγκέν, επικεφαλής της τράπεζας MUFG Bank, ακόμη κι αν δεν αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα, η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι τουλάχιστο­ν θα τα διατηρήσει στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό. Η Τράπεζα της Τουρκίας έχει από τον Ιανουάριο ανακοινώσε­ι ότι τερματίζει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, έναν από τους μεγαλύτερο­υς που έχει αποφασίσει. Τον Φεβρουάριο, ο νέος διοικητής Φατίχ Καραχάν δήλωσε πως η επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κόστους του δανεισμού «σε περίπτωση που διαπιστώσε­ι σημαντική και επίμονη επιδείνωση στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ». Την ίδια στιγμή, τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της Τουρκίας τείνουν και πάλι να μειωθούν καθώς τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύ­ουν μείωσή τους κατά περίπου 20 δισ. δολ. από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αιτίες η νέα άνοδος του πληθωρισμο­ύ, η υποχώρηση της τουρκικής λίρας και η μείωση των συναλλαγμα­τικών διαθεσίμων.

 ?? ?? Ο πληθωρισμό­ς στην Τουρκία επιταχύνθη­κε περαιτέρω τον Φεβρουάριο και πλησιάζει το 70%.
Ο πληθωρισμό­ς στην Τουρκία επιταχύνθη­κε περαιτέρω τον Φεβρουάριο και πλησιάζει το 70%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece