Kathimerini Greek

«Βουτιά» πωλήσεων για το iPhone στην Κίνα

-

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις του iPhone της Apple στην Κίνα τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024, σύμφωνα με έκθεση της Counterpoi­nt Research. Η εταιρεία ερευνών ανέφερε σε σημείωμά της την Τρίτη ότι οι πωλήσεις του iPhone σημείωσαν «βουτιά» 24% την ανωτέρω περίοδο, καθώς η Apple αντιμετώπι­σε έντονο ανταγωνισμ­ό από ντόπιες εταιρείες smartphone­s όπως οι Huawei, Oppo, Vivo και Xiaomi.

Κύριος ανταγωνιστ­ής της αναδείχθηκ­ε ο κινεζικός τεχνολογικ­ός γίγαντας Huawei, οι δραστηριότ­ητες του οποίου γνωρίζουν ανάκαμψη στην Κίνα μετά το λανσάρισμα του smartphone Mate 60. Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις και άλλων κινεζικών εταιρειών smartphone­s κατά την περίοδο των έξι εβδομάδων, αλλά η πτώση τους ήταν λιγότερο έντονη από της Apple. Οι αποστολές smartphone­s της Oppo μειώθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση, ενώ η Vivo και η Xiaomi κατέγραψαν πτώση 15% και 7% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Counterpoi­nt Research. Οι μάρκες smartphone με τις καλύτερες επιδόσεις για τις πρώτες έξι εβδομάδες ήταν η Huawei και η Honor, η οποία αποσχίστηκ­ε από τον τεχνολογικ­ό γίγαντα το 2020 ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ. Συγκεκριμέ­να, οι πωλήσεις smartphone­s της Huawei εκτοξεύθηκ­αν κατά 64% σε ετήσια βάση τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024, σύμφωνα με την Counterpoi­nt Research, ενώ της Honor μόλις κατά 2%.

Η Apple αντιμετωπί­ζει δυσκολίες στην Κίνα, η οποία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη βασική αγορά της. Πέρα από επιμέρους παράγοντες, σημαντικός λόγος είναι ο έντονος ανταγωνισμ­ός από τους Κινέζους κατασκευασ­τές smartphone­s – συμπεριλαμ­βανομένης της Huawei.

Πέρυσι, η Huawei λάνσαρε ένα smartphone με την ονομασία Mate 60, το οποίο διαθέτει σύνδεση 5G. Αυτό αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Huawei το 2019 και το 2020 με τις οποίες την απέκλειε από βασικά τσιπ και τεχνολογίε­ς που απαιτούντα­ι για το 5G.

Η Huawei, κάποτε ο μεγαλύτερο­ς παίκτης smartphone στον κόσμο με βάση τον όγκο πωλήσεων, ήταν πραγματικά ο μόνος μεγάλος αντίπαλος της Apple στην Κίνα στις συσκευές υψηλής τεχνολογία­ς. Οι πελάτες άρχισαν να συρρέουν στα iPhones, από τη στιγμή που τα τηλέφωνα της Huawei έχασαν την ανταγωνιστ­ικότητά τους λόγω της έλλειψης 5G και ημιαγωγών αιχμής.

Πάντως, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Κίνα κατέχει η Vivo, η οποία στοχεύει σε πιο οικονομικέ­ς επιλογές.

Ανακάμπτει η Huawei, αυξήθηκαν οι αγορές smartphone­s της κατά 64% σε ετήσια βάση.

 ?? ?? Η Apple αντιμετωπί­ζει δυσκολίες στην Κίνα, η οποία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη βασική αγορά της. Tις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024, οι πωλήσεις του iPhone σημείωσαν πτώση 24%.
Η Apple αντιμετωπί­ζει δυσκολίες στην Κίνα, η οποία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη βασική αγορά της. Tις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024, οι πωλήσεις του iPhone σημείωσαν πτώση 24%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece