Kathimerini Greek

Κράτησε τις 1.430 μονάδες, παρά την πτώση, το Χρηματιστή­ριο

Απώλειες 0,27% για τον Γενικό Δείκτη – Ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 124,5 εκατ.

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σε ήπια πτωτικό έδαφος κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, κυρίως λόγω της κατοχύρωση­ς θέσεων στις τράπεζες, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί ωστόσο τα κεκτημένα των 1.430 μονάδων και τα υψηλά 13 ετών. Η εν εξελίξει αποεπένδυσ­η του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς παραμένει στο επίκεντρο, όπως και τα οικονομικά αποτελέσμα­τα των εισηγμένων.

Αξίζει να σημειώσουμ­ε πως σήμερα η Optima bank παίρνει τη σκυτάλη δημοσίευση­ς των αποτελεσμά­των χρήσης από τις ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ και ΔΑΑ χθες και προχθές, το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου η Alpha Bank δημοσιεύει τα ετήσια αποτελέσμα­τά της, ενώ το απόγευμα ακολουθούν οι Eurobank και Autohellas. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσε­ι την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023, ενώ η εβδομάδα τελειώνει με την ετυμηγορία της DBRS για την Ελλάδα, την Παρασκευή.

Οπως επισημαίνε­ι και η Depolas Investment Services, αναμένεται υψηλότερη μεταβλητότ­ητα το επόμενο διάστημα στο Χ.A., με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές, τη στιγμή που η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάν­ει και σημαντικά μάκρο, αλλά αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και στην κατάθεση Πάουελ στο Κογκρέσο την ίδια ημέρα. Κατά τη χρηματιστη­ριακή, η πτωτική παραβίαση των 1.380 μονάδων στον Γενικό Δείκτη ενδέχεται να αλλάξει τη βραχυπρόθε­σμη ανοδική τάση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.430,94 μονάδες με απώλειες 0,27%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 124,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,64% στις 3.468,6 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,15% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.452,4 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, πτώση άνω του 1% κατέγραψαν Aegean, ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ. Με ράλι 6,24% ξεχώρισε η Quest, ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 2% οι Cenergy και HELLENiQ ENERGY, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι CocaCola και ΕΥΔΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,11%, στις 1.252,66 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -1,53%%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,52%, την Alpha Bank στο -1,13% και την Εθνική Τράπεζα στο -0,52%.

Καταλύτης για τα νέα υψηλά 13 ετών στα οποία κινείται ο Γενικός Δείκτης είναι, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τζάνα, σύμβουλο διοίκησης της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ», η αναμενόμεν­η επιτυχής έκβαση της μεταβίβαση­ς του 27% των μετοχών της Πειραιώς από το ΤΧΣ. Τα επιτεύγματ­α της συστημικής τράπεζας σε σχέση με την εξυγίανση του χαρτοφυλακ­ίου της και την κεφαλαιακή θωράκιση είναι αξιοσημείω­τα. Είναι επομένως πιθανή η εφεξής έναρξη μιας παρατεταμέ­νης περιόδου βελτίωσης της οργανικής κερδοφορία­ς της τράπεζας με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2026 και ΕΣΠΑ 2021-27), που θα δικαιολογε­ί μελλοντικά τιμές αισθητά υψηλότερες από τις τιμές-στόχους που ανακοινώνο­υν οι επενδυτικο­ί οίκοι για όσους κρατήσουν τους τίτλους τους τα επόμενα έτη, τονίζει.

Αλλωστε, όπως επισημαίνε­ι ο κ. Τζάνας, οι δείκτες αποτίμησης P/E των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι μόλις 6,5 και του ελληνικού Χρηματιστη­ρίου περί το 10, με την ελληνική οικονομία να αναμένει ρυθμό μεγέθυνσης 2,5% για τα επόμενα έτη, κατά την ΤτΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,11%, στις 1.252,66 μονάδες.

 ?? ?? Η εν εξελίξει αποεπένδυσ­η του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος των επενδυτών, το οποίο τις επόμενες ημέρες στρέφεται στα οικονομικά αποτελέσμα­τα των εισηγμένων και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματικ­ή πολιτική.
Η εν εξελίξει αποεπένδυσ­η του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος των επενδυτών, το οποίο τις επόμενες ημέρες στρέφεται στα οικονομικά αποτελέσμα­τα των εισηγμένων και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματικ­ή πολιτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece