Kathimerini Greek

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Μεικτή ήταν η εικόνα χθες στα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ ειδικά ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε και χθες με πτώση, όπως και τη Δευτέρα. Την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό η είδηση ότι το Πεκίνο όρισε έναν πολύ μεγαλόπνοο φετινό στόχο ανάπτυξης, απογοητεύο­ντας όσους ανέμεναν μέτρα στήριξης. Η εξέλιξη αυτή επηρέασε δυσμενώς τις τιμές στην αγορά μετάλλων, εφόσον η Κίνα είναι και η μεγαλύτερη καταναλώτρ­ια διεθνώς. Με τη σειρά τους υποχώρησαν και οι μετοχές των ομίλων στον κλάδο εξόρυξης, του οποίου ο δείκτης είχε απώλειες 0,9%, σε επίπεδα ναδίρ τετραμήνου.

Ο STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,23%, μία ημέρα μόνον μετά την εκτίναξή του σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Ο δε κλαδικός δείκτης των ομίλων υψηλής τεχνολογία­ς εξασθένησε 1,6%, ακολουθώντ­ας την πορεία του αντίστοιχο­υ στη Γουόλ Στριτ. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια επίκειται αύριο Πέμπτη, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένοντα­ι και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης και το ΑΕΠ, καθώς και τα δεδομένα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το μοναδικό πράγμα το οποίο θα βελτίωνε την κατάσταση είναι είτε η αύξηση του αναπτυξιακ­ού ρυθμού στην Ευρωζώνη, που θα τόνωνε τις μετοχές, είτε η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ», τόνισε ο Μάικλ Φιλντ, υπεύθυνος στρατηγική­ς ευρωπαϊκών αγορών στη Morningsta­r. «Η ΕΚΤ, από πλευράς της, δεν επιθυμεί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, υποσχόμενη να περικόψει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο – κι αυτό θα αποδυναμώσ­ει

Ο στόχος για ανάπτυξη 5% φέτος της κινεζικής οικονομίας επηρέασε αρνητικά τις μετοχές στους κλάδους μετάλλων και εξόρυξης.

τις αγορές». Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,08%, στο +0,71% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και στο +0,47% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX έκλεισε στο -0,10% και στο -0,30% ο CAC 40 στο Παρίσι. Στην περίπτωση της Κίνας, ο φιλόδοξος στόχος για ανάπτυξη σχεδόν 5% το 2024 υστερούσε σε σχέση με τις προσδοκίες ορισμένων επενδυτών για μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Με τη σειρά τους, όσοι όμιλοι του τομέα υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελεία­ς έχουν έντονη παρουσία στην Κίνα υπέστησαν απώλειες, όπως η Hermès και ο LVMH, των οποίων οι μετοχές υποχώρησαν άνω του 1% στις χθεσινές συναλλαγές.

 ?? ?? Στο Παρίσι, ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,30%.
Στο Παρίσι, ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece