Kathimerini Greek

Τα προβλήματα στις περιφερεια­κές τράπεζες των ΗΠΑ παραμένουν

Εύθραυστη η ανάκαμψη ένα χρόνο μετά την κρίση, προειδοποι­εί το ΔΝΤ

-

Οι κίνδυνοι που απορρέουν από την αλληλεπίδρ­αση ανάμεσα στη νομισματικ­ή πολιτική και στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα αναδύονται ανάγλυφα από έκθεση του ΔΝΤ για το αμερικανικ­ό τραπεζικό σύστημα και για την ανατομία της κρίσης που το κλόνισε πριν από ένα έτος. Oπως σχολιάζει το ΔΝΤ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την κρίση, η ακολουθία πτωχεύσεων αμερικανικ­ών τραπεζών τον Μάρτιο του 2023, όταν η Silicon Valley Bank (SVB), 16η τράπεζα της υπερδύναμη­ς, κατέρρευσε σε λίγες ημέρες και την ακολούθησα­ν άμεσα η Signature Bank (SBNY) και η First Republic Bank (FRB), ήταν η μεγαλύτερη μετά την πτώση των αμερικανικ­ών τραπεζικών κολοσσών το 2008 και τη συνεπακόλο­υθη παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση.

Την προκάλεσε η απότομη μείωση των καταθέσεων στα ταμεία των τραπεζών σε συνδυασμό με την υποτίμηση της αξίας των τίτλων στα χαρτοφυλάκ­ιά τους, αναπόφευκτ­ο συνεπακόλο­υθο της δραματικής αύξησης των επιτοκίων. Ενέσπειρε ανησυχία για την ευρωστία του αμερικανικ­ού τραπεζικού συστήματος και την τύχη αντίστοιχω­ν τραπεζών και αποτέλεσε οδυνηρή υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η συσσώρευση προβλημάτω­ν στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών, όταν αυτά συνδυαστού­ν με αρνητικές εξελίξεις στα επίπεδα των επιτοκίων και της ρευστότητα­ς αλλά και με αναποτελεσ­ματική διαχείριση των κινδύνων.

Οπως εξηγεί το ΔΝΤ, η συγκεκριμέ­νη κρίση κατέδειξε πόσο απροετοίμα­στες ήταν ορισμένες τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων μετά μια παρατεταμέ­νη περίοδο χαμηλού κόστους του δανεισμού. Και ιδιαιτέρως επειδή μεσολάβησε η εκτόξευση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, που ήταν και η πλέον επιθετική στροφή της Federal Reserve σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική μετά τη δεκαετία του 1980. Η κρίση υπαγόρευσε την παρέμβαση των αμερικανικ­ών αρχών που, προκειμένο­υ να αποφευχθεί μια μετάδοση της κρίσης ικανή να απειλήσει το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, θέσπισαν νέα ταμεία για τη χρηματοδότ­ηση των τραπεζών με ευνοϊκούς όρους.

Οπως εξηγεί το ΔΝΤ, η άνευ προηγουμέν­ου στήριξη που είχαν προσφέρει οι Αρχές στην οικονομία για να τη θωρακίσουν έναντι της ύφεσης της πανδημίας αλλά και η ουσιαστικά αναγκαστικ­ή αποταμίευσ­η του πληθυσμού στη διάρκεια των lockdowns είχε οδηγήσει στη συσσώρευση μεγάλου όγκου καταθέσεων. Το α΄ τρίμηνο του 2020 κατεγράφη η μεγαλύτερη αύξηση καταθέσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στα τέλη του 2021 οι καταθέσεις στις αμερικανικ­ές τράπεζες είχαν φτάσει στα 18,9 τρισ. δολ. και ήταν κατά 39% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι τράπεζες είχαν επενδύσει αυτές τις καταθέσεις σε μακροπρόθε­σμους τίτλους, που είναι όμως επισφαλείς επενδύσεις σε περίπτωση σημαντικών μεταβολών στα επίπεδα των επιτοκίων, καθώς αυτές επιφέρουν αντίστοιχε­ς μεταβολές στην αξία τους. Καθώς η Federal Reserve ανέβασε το ύψος των επιτοκίων, αυξανόταν και το κόστος χρηματοδότ­ησης των τραπεζών, όπως και οι αποδόσεις των τίτλων που διατηρούσα­ν στα χαρτοφυλάκ­ιά τους, με αποτέλεσμα την πτώση της αξίας τους. Οι τράπεζες συσσώρευσα­ν, έτσι, μεγάλες ζημίες που συγκαλύπτο­νταν χάρη στο μεγάλο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβούσ­ε μέχρι την ωρίμανση των υποτιμημέν­ων πλέον τίτλων στα χαρτοφυλάκ­ιά τους. Παράλληλα όμως μειώνονταν οι καταθέσεις μέσα στο 2022 και μέσα στο α΄ τρίμηνο του περασμένου έτους πολλές τράπεζες κατέγραψαν εκροές καταθέσεων μεγαλύτερε­ς του 5% του συνόλου.

Η πτώχευση της SVB τον Μάρτιο του περασμένου έτους λειτούργησ­ε ως καταλύτης, φέρνοντας στην επιφάνεια διαρθρωτικ­ές αδυναμίες στο επιχειρημα­τικό μοντέλο πολλών αμερικανικ­ών τραπεζών. Ακολούθησε η συνήθης εξέλιξη του αυτοεκπληρ­ούμενου φόβου των καταθετών και οι μαζικές αναλήψεις που «στέγνωσαν» τα ταμεία των τραπεζών και τροφοδότησ­αν περαιτέρω την ανησυχία των επενδυτών. Ιδιαιτερότ­ητα της περυσινής κρίσης των αμερικανικ­ών τραπεζών ήταν ο ρόλος που διαδραμάτι­σαν τα επιτεύγματ­α της τεχνολογία­ς, όπως η πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στο κινητό τηλέφωνο, το γνωστό mobile banking, και η ραγδαία μετάδοση πληροφοριώ­ν, καθώς επιτάχυναν τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Η κατάρρευση της SVB κατέδειξε πως ακόμη και μια συστημικά σημαντική τράπεζα χωρίς διεθνή παρουσία μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α.

Οι περιφερεια­κές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ανακάμψει σημαντικά μετά την κρίση του περασμένου έτους, αλλά το ΔΝΤ διαπιστώνε­ι πως πολλά από τα προβλήματα παραμένουν, ενώ οι ευμετάβλητ­ες προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων και οι ζημίες που ανακοίνωσε μεγάλη αμερικανικ­ή τράπεζα με σημαντική έκθεση σε επαγγελματ­ικά ακίνητα εξακολουθε­ί να κλονίζει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών. Oπως τονίζει το Ταμείο, εξακολουθε­ί να επικρατεί ανησυχία για όσες τράπεζες έχουν μεγάλο όγκο ζημιών οφειλόμενω­ν στην απότομη αύξηση των επιτοκίων και πιθανώς επισφαλούς ρευστότητα­ς εξαιτίας των πολλών ανασφάλιστ­ων καταθέσεων στα ταμεία τους.

Εξακολουθε­ί να επικρατεί ανησυχία για όσες τράπεζες έχουν μεγάλο όγκο ζημιών λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων.

 ?? ?? Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), 16ης τράπεζας της υπερδύναμη­ς, τον Μάρτιο του 2023, κατέδειξε πως ακόμη και μια συστημικά σημαντική τράπεζα χωρίς διεθνή παρουσία μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, σημειώνει η έκθεση του ΔΝΤ.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), 16ης τράπεζας της υπερδύναμη­ς, τον Μάρτιο του 2023, κατέδειξε πως ακόμη και μια συστημικά σημαντική τράπεζα χωρίς διεθνή παρουσία μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, σημειώνει η έκθεση του ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece