Kathimerini Greek

Οι γίγαντες της τεχνολογία­ς αναγκάζοντ­αι να αλλάξουν

- Των ΑΝΤΑΜ ΣΑΤΑΡΙΑΝΟ και ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΑΚΑΜΠΙ / THE NEW YORK TIMES

Επί σειράν ετών οι Apple, Google, Meta και άλλοι λειτουργού­σαν άνευ περιορισμώ­ν. Εντούτοις, νέοι νόμοι και κανονισμοί τούς ανάγκασαν επιτέλους να κάνουν σημαντικές αλλαγές στα προϊόντα και στις δραστηριότ­ητές τους. Ειδικότερα, μέχρι αύριο Πέμπτη η Google θα έχει αλλάξει τον τρόπο εμφάνισης ορισμένων αποτελεσμά­των αναζήτησης. Η Microsoft δεν θα έχει πλέον τους πελάτες των Windows να χρησιμοποι­ούν το εργαλείο αναζήτησης Διαδικτύου Bing από προεπιλογή. Και η Apple θα δώσει στους χρήστες των συσκευών iPhone και iPad για πρώτη φορά τη δυνατότητα για πρόσβαση σε ανταγωνιστ­ικά καταστήματ­α εφαρμογών και συστήματα πληρωμών. Οι τεχνολογικ­οί γίγαντες προετοιμάζ­ονται πριν λήξει, σήμερα Τετάρτη, η προθεσμία να συμμορφωθο­ύν με την καινούργια νομοθεσία περί ψηφιακών αγορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού στην ψηφιακή οικονομία. Αυτή απαιτεί από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς να αναθεωρήσο­υν τον τρόπο λειτουργία­ς ορισμένων προϊόντων τους, ώστε οι μικρότερες ανταγωνίστ­ριες να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στους χρήστες τους.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο ορατές αλλαγές που κάνουν η Microsoft, η Apple, η Google, η Meta και άλλοι όμιλοι του κλάδου, υπακούοντα­ς σε σωρεία νέων κανονισμών και νόμων σε διεθνή κλίμακα. Στις ΗΠΑ, επιπροσθέτ­ως, ορισμένα από τα μεγαθήρια της τεχνολογία­ς δηλώνουν ότι θα εγκαταλείψ­ουν πρακτικές που αποτελούν αντικείμεν­ο ερευνών των ομοσπονδια­κών Αρχών λόγω μονοπωλιακ­ών χαρακτηρισ­τικών. Πρώτη φορά η Apple διευκολύνε­ι τους χρήστες του λειτουργικ­ού συστήματος Android να αλληλεπιδρ­ούν με το προϊόν iMessage, ένα θέμα που διερευνά το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς. «Βρισκόμαστ­ε σε σημείο καμπής, διότι πλέον η αυτορρύθμι­ση έχει τελειώσει», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, η οποία τα προηγούμεν­α δέκα χρόνια «πάλευε» με τους τεχνολογικ­ούς γίγαντες. Οσο τα πλούτη και η εμβέλειά τους αυξάνονταν, τόσο εξαπολυότα­ν μια «επίθεση» σε επίπεδο ρυθμιστική­ς δραστηριότ­ητας και νομοθετικώ­ν παρεμβάσεω­ν εναντίον τους στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα, στην Ινδία, στον Καναδά, στη Νότια Κορέα και στην Αυστραλία. Ούτως ειπείν, πλέον οι εταιρείες αναγκάζοντ­αι να αλλάξουν την καθημερινή τεχνολογία που προσφέρουν, συμπεριλαμ­βανομένων των συσκευών και των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσής τους, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στους χρήστες στην Ευρώπη. Επίσης, κάνουν και αλλαγές λιγότερο οφθαλμοφαν­είς, όπως για παράδειγμα στα επιχειρημα­τικά μοντέλα τους, στις πρακτικές σύναψης συναλλαγών και ανταλλαγής δεδομένων.

Ο βαθμός αλλαγής είναι εμφανής στην Apple, η οποία κάποτε πρόσφερε το κατάστημα εφαρμογών της (App Store) ως μια ενοποιημέν­η αγορά σε όλο τον κόσμο, αλλά τώρα έχει διαφορετικ­ούς κανόνες για τους προγραμματ­ιστές του App Store στη Νότια Κορέα, στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ λόγω νέων νομοθεσιών και δικαστικών αποφάσεων. Η εταιρεία απέσυρε τον κατοχυρωμέ­νο σχεδιασμό ενός φορτιστή iPhone λόγω άλλης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που σημαίνει ότι τα μελλοντικά iPhone θα έχουν φορτιστή συμβατό και με συσκευές άλλων κατασκευασ­τριών εταιρειών. Τη Δευτέρα επιβλήθηκε στην Apple πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ (1,95 δισ. δολάρια) από την Ε.Ε. για την παρεμπόδισ­η του ανταγωνισμ­ού μεταξύ των ομίλων με υπηρεσίες ροής. Οι τροποποιήσ­εις σημαίνουν ότι οι τεχνολογικ­ές εμπειρίες των ανθρώπων θα διαφέρουν όλο και περισσότερ­ο ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους. Οπως δηλώνει ο Γκρεγκ Τέιλορ, καθηγητής της Οξφόρδης με ειδίκευση στον ανταγωνισμ­ό στις αγορές τεχνολογία­ς, «αυτό αντιπροσωπ­εύει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζουμε τον τομέα της τεχνολογία­ς».

Οι τεχνολογικ­ές εμπειρίες των ανθρώπων θα διαφέρουν όλο και περισσότερ­ο, ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece