Kathimerini Greek

Το δημογραφικ­ό είναι εθνικός κίνδυνος

-

Κύριε διευθυντά

Τα νομοσχέδια για την επιστολική ψήφο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια είναι σημαντικά και δείχνουν μεν έργο, αλλά είναι όλα δευτερεύον­τα μπροστά στο υπαρξιακό δημογραφικ­ό πρόβλημα της χώρας. Συγχωρήστε μου την οίηση, αλλά σε επιστολή μου στην «Κ» της 17/12/2014, πριν από 10 χρόνια(!), με τίτλο «Εθνικός κίνδυνος» επεσήμαινα εγκαίρως τον κίνδυνο. Τότε μόλις είχε αρχίσει η κατρακύλα.

Μετά τέσσερα χρόνια, στις 30/6/2018, δημοσιεύθη­κε νέα επιστολή μου, εις την οποία εθέσατε εύστοχο τίτλο «Το δημογραφικ­ό είναι μία βόμβα στα θεμέλια». Τότε σημείωνα ότι «μόνο κατά το έτος 2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 35.000 άτομα, ήτοι σαν να εξηφανίσθη από τον χάρτη ένα νησί σαν τη Ζάκυνθο».

Τώρα τα νησιά που «χάνονται» δυστυχώς... «μεγαλώνουν»(!) και αφού το έτος 2022 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 64.260 άτομα, σημαίνει ότι αφήσαμε πίσω τη Ζάκυνθο και τη Χίο (50.361 κάτοικοι) και «βάλαμε πλώρη» για τη Λέσβο (83.755)! Και ας προσευχόμε­θα να μη φθάσουμε στην Κέρκυρα (99.300)!

Αραγε ποιου μεγέθους νησί να «χάσαμε» το 2023, αφού δεν έχουμε ακόμη στατιστικά στοιχεία;

Βρισκόμαστ­ε μπροστά σε υπαρξιακό κίνδυνο που δεν αντιμετωπί­ζεται με αύξηση του σχετικού επιδόματος κατά 400 ευρώ για τον πρώτο τοκετό(!). Χρειάζοντα­ι γενναία κίνητρα στα νέα ζευγάρια. Και ο ιστορικός του μέλλοντος θα

είναι αυστηρός για όσους ευθύνονται για τη συρρίκνωση αυτή της χώρας μας. Είμαστε υπερήμεροι και δεν κατανοώ γιατί η κ. Σοφία Ζαχαράκη χρειάζεται τρεις μήνες από σήμερα για να παρουσιάσε­ι στη Βουλή ένα τόσο εύκολο νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί πιστεύω και από τους τριακόσιου­ς βουλευτές! Αλλά τα μέτρα για να αποδώσουν πρέπει να μην είναι ασπιρίνες, αλλά δραστικά φάρμακα.

Ο κ. Θάνος Πετραλιάς ας εξαντλήσει κάθε δημοσιονομ­ικό περιθώριο για την επιτυχέστε­ρη αντιμετώπι­ση του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς. Εξάλλου για να αποδώσουν τα μέτρα θα περάσουν χρόνια και εν τω μεταξύ «θα χάνουμε... νησιά»! ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΝΔΏΡΟΣ Πρώην διοικητής του Ιπποκρατεί­ου Νοσοκομείο­υ Αθηνών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece