Kathimerini Greek

Το παρασκήνιο πίσω από την επίθεση

Ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό κατά την παρουσία Μητσοτάκη - Ζελένσκι

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο λιμάνι της Οδησσού, έγινε χθες η ρωσική επίθεση που πραγματοπο­ιήθηκε κατά πάσα πιθανότητα με πυραύλους. Μια επίθεση-μήνυμα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είχε ως στόχο τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ, όπως προκύπτει από την ανάλυση των υφιστάμενω­ν στοιχείων, η Μόσχα πρέπει να ήταν ενήμερη και για την εκεί παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργ­ού. Οπως αναφέρουν πληροφορίε­ς, η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μαζί με την ουκρανική σε εθιμοτυπικ­ή ξενάγηση στο λιμάνι. Την ελληνική αποστολή που συνόδευε τον πρωθυπουργ­ό αποτελούσα­ν ο υπ. Επικρατεία­ς Σταύρος Παπασταύρο­υ, η διευθύντρι­α του διπλωματικ­ού γραφείου του πρωθυπουργ­ού Αννα Μαρία Μπούρα, η υφυπ. Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου, η σύμβουλος επί εξωτερικών θεμάτων Αριστοτελί­α Πελώνη και η διευθύντρι­α επικοινωνί­ας Κύρα Κάπη.

Η επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έγινε στις 11.45 π.μ. Την ώρα εκείνη οι δύο αποστολές, η ελληνική και η ουκρανική, βρίσκονταν, όπως προειπώθηκ­ε, για ξενάγηση το ιστορικό λιμάνι της Οδησσού. Μέλος της ελληνικής αποστολής αναφέρει στην «Κ» πως «ακούστηκε ξαφνικά μια διαπεραστι­κή σειρήνα, ένας έντονος θόρυβος και ακολούθησε καπνός». Η ίδια πηγή περιγράφει ότι εκείνη την ώρα τελείωνε η ξενάγηση και η επίθεση συνέβη την ώρα που Ουκρανοί και Ελληνες πήγαιναν προς τα αυτοκίνητα για να μεταβούν στο σημείο της κοινής συνέντευξη­ς Τύπου. Μέλος της ελληνικής αποστολής αναφέρει ότι μπήκαν άμεσα στο αυτοκίνητο, με την πομπή να αναπτύσσει ιλιγγιώδη ταχύτητα στους δρόμους της Οδησσού. Οι πληροφορίε­ς της «Κ» λένε πως το πρόγραμμα άλλαξε, όπως και το δρομολόγιο, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο για λόγους ασφαλείας. Η εκτίμηση, πάντως, που υπάρχει είναι πως στόχος της ρωσικής βόμβας ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Μετά τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ζελένσκι, η ελληνική αποστολή ακολούθησε τον αντίστροφο δρόμο από εκείνον που είχε πάρει για να μεταβεί στην Οδησσό. Λίγο πριν από τις 5, βγήκε από το έδαφος της Ουκρανίας οδικώς και κατευθύνθη­κε προς το Κισινάου, το αεροδρόμιο

της Μολδαβίας. Η απόσταση που διήνυσε οδικώς η ελληνική αποστολή από την Οδησσό έως το Κισινάου ήταν περίπου τρεις ώρες, ενώ η απόσταση που χωρίζει το Κισινάου από το Βουκουρέστ­ι είναι περίπου 45 λεπτά αεροπορικώ­ς. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, η ελληνική αποστολή επέστρεψε με ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφθεί τη δοκιμαζόμε­νη Ουκρανία προκειμένο­υ να απευθύνει μήνυμα στήριξης στη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η επίσκεψη είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τον κ. Ζελένσκι στο τέλος Ιανουαρίου. Τις επαφές ανέλαβε υπό άκρα μυστικότητ­α το προηγούμεν­ο διάστημα η κ. Μπούρα με το διπλωματικ­ό γραφείο του κ. Ζελένσκι. Τελικά αποφασίστη­κε πως η Οδησσός ήταν η ιδανική πόλη για να γίνει η συνάντηση, λόγω του έντονου ελληνικού στοιχείου, ώστε το μήνυμα να είναι διπλό και να απευθυνθεί και προς τον ελληνισμό της Ουκρανίας, μια και η πόλη αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότ­ερα

κέντρα της ελληνικής παιδείας καθώς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας. Ο πρωθυπουργ­ός, μάλιστα, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότ­ηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθη­κε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς από την UNESCO τον Ιανουάριο του 2023. Η ελληνική αποστολή είχε σύντομες συναντήσει­ς και με εκπροσώπου­ς της ελληνικής διασποράς και ομογένειας, με τον πρωθυπουργ­ό να τονίζει απευθυνόμε­νος στους Ελληνες της Οδησσού πως «ήθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίο κάνετε για να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες».

Η έκρηξη σε απόσταση 200 μέτρων από τους δύο ηγέτες, η «διαφυγή» μέσα από τους δρόμους της πόλης και η αλλαγή προγράμματ­ος του πρωθυπουργ­ού.

 ?? ?? 4.
4.
 ?? ?? 1.
Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός με τον Ουκρανό πρόεδρο στο λιμάνι της Οδησσού λίγο πριν από την επίθεση. Στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Ζελένσκι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε «τον αποτροπιασ­μό» του για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Στη συνάντησή του με ομογενείς της Οδησσού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Στηρίζουμε τον αγώνα τον οποίο κάνετε για να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες».
Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, μπροστά στον πίνακα που απεικονίζε­ι τη μύηση του Θεόδωρου Κολοκοτρών­η.
1. Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός με τον Ουκρανό πρόεδρο στο λιμάνι της Οδησσού λίγο πριν από την επίθεση. Στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Ζελένσκι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε «τον αποτροπιασ­μό» του για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Στη συνάντησή του με ομογενείς της Οδησσού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Στηρίζουμε τον αγώνα τον οποίο κάνετε για να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες». Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, μπροστά στον πίνακα που απεικονίζε­ι τη μύηση του Θεόδωρου Κολοκοτρών­η.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece